WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 18 oktober 2009

Dipje? 4 (slot)


Laat ik maar 's proberen af te ronden... 'Wat is nu eigenlijk je probleem?' vroeg Astrid. Er kwamen er diverse voorbij en ze hadden allemaal wel wat met elkaar te maken, maar het enige echte probleem voor míj is dat ik niet goed meer weet wat ik met dit blog aanmoet. En dat komt dan weer omdat ik niet genoeg onderwerpen heb om over te schrijven. En dat komt dan weer omdat ik al mijn meningen al eens heb verkondigd. En dat ik geen nieuwe meningen vorm komt omdat ik nooit meer 's in een aardige discussie verzeild raak. En dat komt dan weer omdat er een zekere malaise in de blogwereld lijkt te heersen. En dat komt dan misschien weer omdat je met bloggen meestal niet zoveel bereikt. En dan komt dan misschien weer omdat bloggers overal vandaag komen en niet samen aan iets werken.

Dat waren geloof ik wel zo'n beetje alle zijpaden waarop ik terecht kwam. In elk geval was het stof tot bloggen. Maar nu. Hoe verder? Ik schreef er al eerder over want mijn 'probleem' is niet van vandaag of gisteren: als je, zoals ik, werk hebt waarover eigenlijk niets te vertellen is, voor het lezen van een boek vaak weken nodig hebt, en niet de kunst verstaat van het schrijven over dagelijkse voorvallen, wat blijft er dan nog over? Meningen. En als je dan al je meningen al eens opgeschreven hebt? Dan kun je ze misschien nog een keer opschrijven, maar dan is het toch wel afgelopen. Dan heb je zo af en toe een aansporing nodig van iemand anders, maar die denkt inmiddels misschien ook: waarom zou ik me op mijn blog gaan opwinden als het toch allemaal niks uithaalt?

Dus zo zit het.

Tenaanval schreef in een reactie op mijn eerste Dipje?-post:

Zelfs het lezen over boeken die ik nooit zal lezen maar die jij wel gelezen hebt is leuk. Dan heb ik toch het gevoel dat ik het zelf ook een beetje heb gelezen.

Dat vond ik motiverend. Ik lees ook graag over leeservaringen van anderen en door er zelf ook zo nu en dan een op te schrijven weten we samen toch weer wat meer over boeken. En een bibliothecaris hoort iets over literatuur te weten. Vind ik. (Sterker nog: ik vind dat in elk geval een déél van de bibliothecarissen véél over literatuur zou moeten weten. Maar dat zet ik maar even tussen haakjes om redenen die ik gisteren al noemde.)

Conclusie: ik wil graag blijven schrijven over boeken die ik lees. Om een blog te laten bestaan is dat (in mijn geval) niet genoeg. Dus het is even afwachten of zich voldoende andere stof aandient. Zo niet, dan wordt dit blog opgeheven en stuur ik mijn leesverslagen voortaan per e-mail aan Tenaanval (indien gewenst).

Zo. Hè hè. Waarvan akte. En over tot de orde van de dag. Had dat nou niet korter gekund? (Vast wel.)

O ja, AvA, die whisky was een simpele Grant's.


Foto: Flickr, gemaakt door: Keith Marhall.

16 opmerkingen:

 1. Ik hou me aanbevolen voor die leesverslagen....
  En ook van verslagen van de lezingen die je bezoekt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Tenaanval,
  Wat bedoel je met lezingen? Bij mijn weten kom ik daar nooit... Of bedoel je GDMW? Dat is voor de lol hoor.
  Voorlopig leeft mijn blog nog, maar zodra het stopt zal ik mijn leesverslagen speciaal voor jou gaan maken. Voor zolang dát weer duurt natuurlijk, maar dat geldt voor alles.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leesverslagen zijn altijd goed, daar hebben veel mensen plezier van. Kunnen ook weer mooi benut worden op sites als library thing...

  En garde!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Edwin,
  Ja ja, 't zal wel. Het boek zélf lezen is beter hoor.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. 'k Vroeg gisteren wat 'Hi Ho Silver' (WTF) betekent. En bedoel je met 'En garde' zoiets als Ten aanval?
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Met Library Thing heb ik érg weinig moet ik zeggen.
  p.p.s. Ja, ik ben een beetje chagrijnig. Zondag hè ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bedankt voor je (jullie) heerlijke dipsaus!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Festina,
  Hier snap ik echt he-le-maal niks van! Was het wel voor mij bedoeld? Zo ja: verklaar je nader a.u.b.! In cryptogrammen ben ik nooit goed geweest...
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Misschien heeft het iets met 'dipje' te maken? Voortschrijdend inzicht, maar dan nóg...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Met die lezingen bedoel ik inderdaad GDMW, maar je bent toch wel eens vaker naar schrijvers gaan luisteren? En hoezo voor de lol? Dat hele geblog is toch voor de lol? Min of meer...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Tenaanval,
  Ik dacht even dat je iets serieuzers bedoelde, sorry. Iets met 'sprekers' zal ik maar zeggen.
  Je hebt gelijk dat bloggen voor de lol is. Niemand verplicht je. Net zoiets als het leven zelf eigenlijk, maar toch weer anders.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ schrijver: dipsaus was inderdaad een woordspelletje: iets moois van een dipje maken!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Festina,
  Bij eerste lezing begreep ik er niks van, bij de tweede dacht ik inderdaad aan een woordspeling. Vroeger hield ik erg van chips met een (Duyvis) dipsausje.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag schrijver,
  Vanmiddag ben ik naar de voorstelling van Campert/Mulder/Chabot geweest. Helemaal zoals jij het beschreef. Dus best een aardige middag, maar geen grootse ervaring en ik vond dat de heren zich er met een voorstelling van 5 kwartier wel erg vlot vanaf maakten. (Ik bleek naderhand naast een zoon van Mulder gezeten te hebben en dat verklaarde meteen waarom die me elke keer schuins aankeek als ik iets over de verhalen van M. mompelde tegen mijn buurvrouw.)
  Begrijp ik het goed dat jij het nieuwe boek van Rascha Peper al gelezen hebt? Wat vond je ervan?
  Misschien is Lolita lezen in Teheran van Azar Nafisi, een boek over een illegale leesclub in Teheran geschreven door een Amerikaans-Iraanse die de eerste 10 jaar van haar leven in Iran woonde en er op haar dertigste terugkeerde om (Engelstalige literatuur) les te gaan geven aan de universiteit in Teheran. Een paar jaar, was ze van plan. Het werden er 11.
  Bar slecht vertaald, maar ik vind het een goed boek. Boeiend gegeven, interessante opvattingen en een kijkje in de sombere keuken van het fundamentalisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag AvA,
  Ik zou zelf op grond van mijn ervaring bij GDMW niet naar het échte optreden van Campert, Mulder & Chabot zijn gegaan. Maar ik hou i.h.a. niet erg van cabaret. Grappig dat je naast een (de?) zoon van Mulder zat. (Ik zou hem niet herkend hebben.)
  Nee, het nieuwe boek van Rascha Peper heb ik nog niet gelezen. Ik kocht het voor een van mijn dochters (een soort gewoonte). Ik zal het vast wel een keer lezen, maar dat heeft geen haast.
  Lolita lezen in Teheran heb ik vaker horen prijzen. Ik ken het niet, maar ik zal het (proberen te) onthouden.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Volgens mij is dit voor jou een zwaar weekend geweest. Veel nadenken en het nog verwoorden ook.
  Geniet nou nog ff lekker van de zondagavond.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dag Annie,
  Valt erg mee hoor!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Je 'probleemanalyse' had van mij kunnen zijn ;-) De vraag 'waarom blog ik nog' stelt elke blogger zich wel eens. Voor de één is z'n blog vooral een podium van waaraf hij z'n ding doet, als zender, en wie wil ontvangen is welkom. De ander zoekt het vooral in het tweerichtingsverkeer: een gesprek tussen zender en ontvanger.

  Jij hebt al vaker aangegeven dat je dat laatste juist wel belangrijk vindt: discussies. Dan moet je dus inderdaad meningen 'zenden' die zo'n discussie aanwakkeren.

  Lukt dat (even) niet? Dan kun je toch altijd nog gewoon zenden. Over dat wat jij echt leuk vindt. Of even adempauze houden en ontvangen bij anderen. Of niet. Kortom: alles kan en mag. Het is jouw zendtijd!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dag Astrid,
  Ik denk dat jij het voordeel hebt dat je werk hebt waarover regelmatig, of in elk geval af en toe, iets te vertellen is. Dan heb je alvast een mooi 'geraamte' voor je blog. Maar je zult vast gelijk hebben dat elke blogger zich wel eens afvraagt waarom hij het eigenlijk doet, dat bloggen. Hoewel ik me dat bij sommige bloggers eigenlijk toch niet zo goed kan voorstellen ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen