WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 11 oktober 2009

Wat ik las 29

Gisteravond las ik de laatste pagina's van Geheim Dagboek 1998-2000 van Hans Warren, deel 21 van de reeks. Deel 22, het laatste deel, was al eerder, niet lang na Warrens dood (in december 2001, hij werd 80 jaar, het boek verscheen in 2002) uitgebracht. Op een enkel gedeelte na heb ik nu al zijn Dagboeken gelezen. Ik begon er jaren (15? 20?) geleden aan met het idee: laat ik het maar 's proberen, maar ik zal het vast niks vinden. Maar dat pakte anders uit: ik was al snel verslaafd en bleef naar de bibliotheek gaan om nieuwe delen te halen. Ik was onaangenaam verrast toen een bepaald deel (ik geloof 14) maar steeds niet op de plank stond. Later ontdekte ik het bij de afdeling 'Nederlands', terwijl ik de rest gewoon bij de romans had gevonden.

En nu is het dus voorbij. Nooit meer een nieuw Geheim Dagboek.

Laat dan ieder weten hoe heerlijk ik het leven heb gevonden. Ik heb geleefd en daarvan getuigd, in extase en in verveling.

Dit schrijft Warren op 29-2-2000. ('Dit zal wel de laatste schrikkeldag zijn die ik beleef.') En dat is precies waar het in de Dagboeken om gaat: leven en daarvan getuigen. Het als lezer kunnen mééleven vond ik een bijzondere ervaring. Het was bepaald geen doorsnee-leven (zo die al bestaan): Warren is getrouwd geweest, heeft drie kinderen gekregen, is gescheiden, had ingewikkelde relaties met jonge mannen, is het contact met zijn kinderen zo goed als kwijtgeraakt, ontmoette op zijn 57e zijn laatste liefde: een jonge bewonderaar van 17 met wie hij tot zijn dood samenbleef.

Dit deel wordt net als deel 22 bepaald door de onmacht van Warren en zijn vriend Mario (Molegraaf) om in harmonie samen te leven. Warren neemt zich vele malen voor om verdaagzamer en geduldiger te zijn, maar het gaat voortdurend mis, zelfs als hij verdraagzaam en geduldig ís. Het is vaak erg treurig om te lezen en je zou als lezer graag ingrijpen omdat je het denkt te begrijpen: Mario kan niet verwerken dat Hans oud en ziek is en wordt kwaad uit onmacht, beweert de ene keer dat het allemaal aanstellerij is en schreeuwt bij een andere gelegenheid dat Hans naar een verzorgingshuis moet.

Veelvuldig worden er reizen (per auto) gemaakt naar musea en verkoopexposities, waar Mario op aandringt en waar Hans zich keer op keer van te voren in zijn dagboek zorgen over maakt. De tochten gaan naar Amsterdam, Rotterdam en Zuid-Limburg maar ook naar Brussel, Parijs of Bonn en vele andere plaatsen, vaak een combinatie van verschillende doelen en altijd alles op een dag heen en terug en meestal ook nog gecombineerd met een (prijzig) diner hier of daar. Op andere dagen kookt Hans altijd, vaak bijzondere maaltijden waarvoor de ingrediënten worden aangeschaft bij een horeca-groothandel of op de R'damse 'culinaire boulevard'.

Samen verzetten ze veel werk, dat volgens Hans meer en meer op Mario neerkomt: het redigeren van het Dagboek, samenstellen van gedichtenbundels, de Poëziekalender, vertalingen (o.a. van Plato), recensies van boeken en tentoonstellingen voor de krant (PZC). Hans heeft allerlei kwalen, valt regelmatig, kan soms niet uit zijn stoel komen. Mario reageert vaak vol onbegrip maar helpt toch weer met de artikelen. Hans is beurtelings wanhopig en innig dankbaar. Veel tijd en geld wordt geïnvesteerd in hun kunstcollectie: het oude en steeds meer vervallende huis in Kloetinge (bij Goes) komt voller en voller te staan met Oosterse, Afrikaanse en andere kunstvoorwerpen. Ondertussen is er een jacht gaande op de muizen, moet het gras gemaaid waar M. altijd van over z'n toeren raakt, en raken de etenswaren in de koelkast over de datum waar M. altijd woedend van wordt. Enz. Een verhevigde vorm van hoe mensen elkaar het leven zuur kunnen maken terwijl ze elkaar toch heel erg nodig hebben, hoe ze elkaar de ene keer haten en de andere liefhebben, hoe ze voor elkaar gekozen hebben maar inmiddels ook tot elkaar veroordeeld zijn. Soms níet, maar vaker wél herkenbaar.

Hoewel je weet dat het Dagboek geredigeerd is en er veel is uitgelaten, is het toch heel geloofwaardig en 'echt' gebleven. En het overstijgt, vind ik, het strikt particuliere, waardoor het een boeiende leeservaring is. D.w.z. voor mij inmiddels: was.

20 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  'Ondertussen is er een jacht gaande op de muizen'?! Welke muizen? Komt het door die koelkast? Dat is toch ook zonde!
  Groet, Anna
  'lautio'

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ik vermoed de in zijn huis woonachtige commune. Hoewel HW niet van katten hield, hield hij evenmin van muizen. Tja, zulke mensen heb je... Blijf er uit de buurt zou ik zeggen. Een keer deed hij een bijzondere, luxe kaas in de vallen, het zou mooi zijn als de muizen die er zonder gevangen te worden uit hebben kunnen halen. Ik hoop het maar.
  Met die koelkast had het denk ik niks te maken, het was volgens mij gewoon een heel gezellig huis voor muizen (met heel veel papier b.v.). Maar toen de jacht begon zijn ze hopelijk snel verhuisd.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Geen wonder dat de dagboeken van HW geheim zijn; geen katten in een gezellig huis vol papier en vallen met lx ks, het lijkt wel Musopia! Niks verhuizen, hoe een muizenval werkt leren j.m. tegenwoordig via internet en die muizenjacht maakt het spannend, als je niet beter weet.
  Nu nog een stukje bzndr lx ks...
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Van de Geheime Dagboeken heb ik er ook een behoorlijk aantal verslonden; ik had ze ontdekt door mijn leraar Nederlands, die ze geestdriftig aanprees.
  Maar op een gegeven moment heb ik ze verder toch weer links laten liggen. Ik heb lekker dus nog een hele stapel te lezen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Anna,
  Ik moet ineens aan Diederik denken, had jij dat ook?
  HW leeft niet meer en al zijn papieren zijn naar de Zeeuwse Bibliotheek gebracht. Zou er daar nu een commune in huizen? (De kaas zal er wel niet bij zijn.)
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Ach ja, Musopia...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Festina,
  Zelf weet ik niet meer hoe ik ertoe gekomen ben ze te gaan lezen, in elk geval niet door mijn leraar Nederlands. Als je ze destijds verslonden hebt is het geen slecht idee om weer eens verder te gaan, lijkt mij. Inderdaad altijd fijn om nog iets 'in voorraad' te hebben.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Schrijver,
  Ja, dekselse Diederik (had ik ook)! En ma- en papieren! Bedoel je de ZB van EM? Dat zou wat zijn, een commune compleet met lx ks, meeliftend in het o.p. van HW! Het lijkt wel een boek en daarna komt er een film. Of misschien beter van niet.
  Groet, Anna
  'dotalski'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Anna,
  Ik bedoel inderdaad de ZB van EM. Zouden we daar niet nog 's een broodje kaas krijgen?
  Waarom is een film misschien beter van niet?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Schrijver,
  Het boek is altijd beter dan de film.
  Ja, wat je zegt, dat broodje kaas!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Anna,
  Misschien alleen een film dan? Dat lijkt me wel wat.
  Over dat brdj ks moeten we het nog maar eens hebben.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gisteren heb ik de tentoonstelling Verre Werelden in het Zeeuws Museum bezocht, een aanrader. In de Zeeuwse Bibliotheek is momenteel ook een Warrententoonstelling te zien, ook de moeite waard!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Henk,
  Over de tentoonstelling in de ZB had ik ergens gelezen en ik had eerlijk gezegd al een beetje verwacht dat jij me er op zou wijzen ;-)
  Dat ook het ZM meedeed wist ik niet, dank voor de info! Daar moet ik maar eens naartoe geloof ik. Maar dat zeg ik wel vaker...
  Die rondleiding door MM lijkt me wel bijzonder.
  Heb jij de Dagboeken ook gelezen? Eigenlijk denk ik dat je ze teveel gezeur vindt, maar daar kan ik me natuurlijk in vergissen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. @Schrijverdezes: ik ben ooit eens begonnen in deel 1 maar dat heb ik niet uitgelezen. Deel 22 heb ik helemaal gelezen en dat vond ik erg aangrijpend.

  Toen dat pas uit was heeft Mario Molegraaf een keer een lezing bij ons gegeven. Ik was er niet bij, maar heb wel gehoord dat sommige bezoekers erg boos op hem waren: Kon u wel, tegen zo'n oude zieke man?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Henk,
  Deel 21 lijkt erg op 22, dus dat zou je ook wel kunnen waarderen vermoed ik. Ik snap die bezoekers wel, maar ik snap MM ook wel. Ik denk dat hij het niet onder ogen durfde te zien. En hij hielp 'die oude zieke man' toch ook met allerlei dingen. Maar inderdaad, hij komt niet uit het verhaal naar voren als de ideale partner...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. @Schrijverdezes: wat me trof is de machteloosheid van beide mannen. H. was geen makkelijke patiënt en M. had het niet in zich om verpleger te zijn.

  Bij de tentoonstelling in het Zeeuws Museum is een mooie catalogus (met een voorwoord van Adriaan van Dis) uitgegeven, te koop via de webwinkel van het museum. Bij onze tentoonstelling hoort ook een boekje, dat zal ik voor je opsturen naar Probiblio.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. @Henk,
  Ja, die machteloosheid was schrijnend, maar maakte het boek wel interessanter, wat natuurlijk ook weer schrijnend is.
  Erg aardig dat je dat boekje wilt sturen, hartelijk dank! Weet je m'n naam nog of moet ik die even mailen?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 17. @Schrijverdezes: gelukkig vond ik je naam op Bibliotheek 2.0. Ik heb er ook een folder van deze tentoonstelling bij gedaan.

  Groet,

  Henk
  PS: Ik volg de Geheim Dagboek tweets wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. @Henk,
  Nog mooier! Nogmaals dank. Ik kijk er naar uit.
  De GD-tweets vind ik goed. Altijd de juiste datum en altijd een zin die wat zegt. Dat is volgens mij meer werk dan het lijkt. Ik ben wel benieuwd wie het doet, ik gok op MM, maar wie weet is het een 'fan' van GD.
  Groet, schvrdzs
  p.s. Wat bracht jou er eigenlijk toe toch weer 'op twitter te gaan'?

  BeantwoordenVerwijderen
 19. @Schrvrdzs: ik denk dat de jongens die deze site hebben gemaakt achter de tweets (die ik ook erg goed gekozen vind) zitten.

  Ik ben weer gaan twitteren omdat ik 23 Dingencoach ben en er weer een groep is gestart. Twitter is tegenwoordig één van de dingen. Ik volg bijna niemand op Twitter, dat is wel zo rustig.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. @Henk,
  Dat zou best eens kunnen. Ken jij die 'jongens'? Áls ze het zijn doen ze het heel goed.
  Ik snap het van twitter, als coach moet je wel. Ik 'volg' vrij veel mensen, maar ik zet er zelf zelden wat op. Dat volgen houdt ook zeker niet in dat ik alles lees. Ik heb de indruk dat het 'huishoudelijke twitteren' (over was ophangen en koken enzo) minder is dan in het begin.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen