WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 17 oktober 2009

Dipje? 3


















Laat ik eens proberen een eind te maken aan mijn gezeur over een 'dipje'. En dan als beloning nog zo'n lief poesje uitzoeken bij Flickr. Als je dit leest staat dat poesje er, maar nu ik dit schrijf staan er nog maar twee regels...

Dit schreef Astrid me in een reactie:

Oké, wij zullen elkaar waarschijnlijk niet 'in functie' ontmoeten. Wie weet ooit wel als 'bloggers'. Waarom dat wat we delen voor jou 'vrijblijvend' is, snap ik niet goed. Net zo min als ik snap wat daar 'mis' mee is.

Heel wat aanhalingstekens dus. Dit zijn namelijk woorden (en ook wel deze hele gedachte van je in het algemeen) die vaker in je blog terugkomen en telkens reageer ik vanuit het gevoel 'wat is nu eigenlijk je probleem'.


En daar schrok ik wel een beetje van. Ik geloof eigenlijk niet dat ik zo vaak de woorden 'mis' en 'vrijblijvend' gebruik, maar dat het zo lijkt komt op hetzelfde neer natuurlijk. Een beetje uitleg kan misschien helpen. De term 'vrijblijvend' ontleende ik aan Edwin, die zijn reactie waaruit ik citeerde begon met 'Omdat bloggen per definitie een vrijblijvend karakter heeft (...).'

En zo is het volgens mij ook: iedereen blogt er vrolijk (of niet zo vrolijk) op los, over wat hem/haar invalt, bezighoudt, overkomt, dwarszit, plezier doet enz. Dat is ook de kracht van bloggen: dat er geen regels zijn en dat iedereen kan doen wat hem/haar het beste bevalt: lange verhalen of alleen maar filmpjes, je ziet maar. Dat was ook wat ik er meteen toen ik bij de 23dingen moest gaan bloggen leuk aan vond: je blog is helemaal van jou en je kunt er mee doen wat je wilt. Wie het wil lezen is welkom, wie er niks aan vindt blijft weg. Een klein beetje anarchie in een al te gereguleerde wereld. Ik noemde het toen voor mezelf een soort balkon op internet: het leuke aan een balkon vind ik dat je tegelijk een beetje binnen en een beetje buiten bent. (Ik hoop maar dat deze metafoor overkomt.) (Het heeft wel iets van een terras eigenlijk...)

Met vrijblijvendheid is voor mijn gevoel helemaal niks 'mis'. Integendeel, als bloggen een verplicht karakter zou hebben zou voor mij de lol er snel af zijn. Maar vrijblijvend en verplicht zijn uitersten. Ergens daartussenin zou je misschien 'betrokken' kunnen plaatsen. En dat was waar ik het bloggenderwijs graag over wilde hebben: over mijn betrokkenheid bij de bibliotheek en bij andere bloggende of op blogs reagerende 'bibliotheekmensen' (en dit ruim opgevat). Het heeft mij nooit aangetrokken om over privé-zaken te gaan bloggen (al sluipen ze er natuurlijk af en toe in), maar ik wilde graag een beetje digitaal meepraten over bibliotheekzaken, en al meepratend mijn kennis vergroten en mijn meningen bijstellen en ontwikkelen en soms verdedigen.

En wat nu eigenlijk, om de vraag van Astrid te beantwoorden, 'mijn probleem' is, is dat ik de laatste tijd weinig blogposts las die me inspireerden tot het vormen van een mening of tot het stellen van de mijne tegenover een andere. En toen vroeg ik me op mijn blog af 'Ligt het nou aan mij of ís het momenteel een beetje saai in de blogwereld?' En daarop kwamen reacties en ging e.e.a. aan het rollen en een eigen leven leiden en kwam er meer los dan ik verwacht had, zowel in de reacties, als dóór die reacties weer bij mezelf. En probeer dat dan maar 's 'op een rijtje' te krijgen. Daar ben ik nu dus mee bezig en ik merk nu al dat het vandaag wéér niet gaat lukken.

Wat Edwin schreef over 'samen streven naar iets moois' gaf vorm aan een vaag gevoel dat ik al langer had. Inderdaad: dat zou mooi zijn, als een aantal bloggers samen naar iets moois streefde. Dat moois kan vanalles zijn, maar voor bloggers uit de bibliotheekwereld ligt het toch het meest voor de hand dat je gezamenlijk zou streven naar een (in elk geval iets) mooiere bibliotheek. Of, misschien naar enkele goed doordachte meningen over die bibliotheek. Meningen waar over gediscussieerd wordt en die al bloggend en reagerend verbeterd worden. En die dan misschien door iemand met invloed in de bibliotheekwereld worden 'opgepikt' of 'meegenomen' en die dan de blogwereld zouden kunnen onstijgen en de 'echte' bibliotheekwereld zouden kunnen beïnvloeden. (Kan iemand het nog volgen?)

Maar daar kwam niet veel van, in elk geval niet voor zover ik er iets van merkte. En toen ging ik me afvragen hoe dat kwam en realiseerde me om te beginnen dat ik een van de weinige ('biblio')bloggers 'van de werkvloer' ben en dat het daarom in die blogwereld vaak gaat over dingen waar ik geen verstand van heb en/of waar ik me niet zo bij betrokken voel. Dan is het heus wel interessant om te lezen wat anderen doen, maar van 'delen' is voor mijn gevoel geen sprake. Datzelfde geldt voor waar ik me wél bij betrokken voel, nl. lezen. Voor mij is de bibliotheek een instituut waar lezen en literatuur een belangrijke plaats horen in te nemen, maar wat ik op andere blogs lees gaat vaak over wat ik maar even 'informatie' noem. Ik besef heus wel dat het daar in de bibliotheek óók over hoort te gaan, maar stiekem denk ik wel eens: hou d'r toch over op, Google heeft allang gewonnen, ga iets ánders doen met die bibliotheek. En dat durf ik dan weer niet voluit te zeggen want dan zit je al gauw in de hoek van de babyboomers die nodig 's plaats moeten maken en gaan ze je ervan verdenken dat je onder het pseudoniem Cora Duin ingezonden brieven naar de NRC stuurt.

'Nou, zo kan die wel weer,' zeggen we dan in R'dam. Ik merk dat ik nog niet veel verder ben gekomen, maar ik ga nu toch een mooi poezenplaatje zoeken en een volgende keer maar weer 's verder.

Voor de duidelijkheid: ik ervaar het bovenstaande níet als een probleem, maar slechts als iets waarvan ik me afvraag 'hoe er mee om te gaan'.

Wordt vermoedelijk vervolgd. (U kunt nú afhaken!)


Foto: Flickr, gemaakt door: Still Burning

19 opmerkingen:

  1. "en gaan ze je ervan verdenken dat je onder het pseudoniem Cora Duin ingezonden brieven naar de NRC stuurt"
    Dat onlokte me een heuse schaterlach. Ik heb me wel afgevraagd wie Cora Duin is, maar geloof eigenlijk dat het echt een Amsterdamse is, dus aan jou had ik niet gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Informatiegebruiker,
    Terwijl mijn stukje nog 'onder constructie' was (na het publiceren vallen me altijd nog allerlei onvolkomenheden op) heb jij er al op gereageerd! Dat geeft de rust om het nu maar zo te laten.
    Een van de genoegens van het leven is iemand aan het lachen maken, vind ik. Het overkomt me zelden, dus ik voel me vereerd dat het nu gebeurd is. Dankjewel!
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Heb je inmiddels griep of valt het mee? Hier is huis is nu het derde griepgeval bezig en ik vraag me af of ik het vierde zal worden of gebruik kan maken van mijn statistische ontsnappingskans. Een beetje verkouden ben ik wel...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schrijver,
    Volgens mij snap ik wel wat je bedoelt maar ik denk dat je te somber bent. Ideëen uitwisselen en van mening veranderen gebeurd volop via allerlei blogs. Ik gebruik mijn eigen blog om mezelf te dwingen goed na te denken over bepaalde zaken en mijn mening te scherpen. Reacties van lezer, zowel positief als negatief helpen daarbij.
    Ik ben het met je eens dat het nog maar zelden (of nooit?) tot concrete acties of verandering heeft geleid maar dat komt vast nog wel. Edwin heeft zijn oproep al gedaan, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Tenaanval,
    Zou je me een paar van die blogs waar je op doelt willen noemen? Ik wil ze eventueel heus wel gaan volgen. (Waarbij ik dan maar hoop dat ze in het Nederlands zijn...)
    Waarop doel je precies met die oproep van Edwin?
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag schrijver,
    Nee, ik haak niet af, integendeel.
    Jij bent ook niet gauw tevreden over/met jezelf jij! En met/over anderen trouwens gelukkig ook niet. Ik wou dat ik alles zo goed kon analyseren als jij.Misschien ging ik dan ook wel bloggen. Nee, dat is onzin, daar voel ik niks voor. Maar "iets goed kunnen" zie ik wel als voorwaarde voor een blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. "Dat moois kan vanalles zijn, maar voor bloggers uit de bibliotheekwereld ligt het toch het meest voor de hand dat je gezamenlijk zou streven naar een (in elk geval iets) mooiere bibliotheek. Of, misschien naar enkele goed doordachte meningen over die bibliotheek. Meningen waar over gediscussieerd wordt en die al bloggend en reagerend verbeterd worden. En die dan misschien door iemand met invloed in de bibliotheekwereld worden 'opgepikt' of 'meegenomen' en die dan de blogwereld zouden kunnen onstijgen en de 'echte' bibliotheekwereld zouden kunnen beïnvloeden."

    Dat kan ik dus héél goed volgen.
    En ja, dat zou ik ook best graag willen. Met bloggers van 'de werkvloer' en van 'het beleid'.

    Je hebt je hier heel duidelijk uitgedrukt. Sorry dat mijn opmerking je deed schrikken, maar het heeft ook een wat opgeruimder hoofd en leger hart opgeleverd, volgens mij.

    Misschien leg je de lat te hoog, of verwacht je gewoon teveel van de wereld en van de bibliotheekmensen. Je aanvulling in de after-whisky post is ook helder. Ik kan het niet oplossen, maar zal er ook eens over nadenken. Ik ben zelf niet zo'n 'meningen'-blogger, maar zou wel graag samen werken aan een betere bibliotheek. Mét ruimte voor literatuur.

    Slaap lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat ook nog een feit is, is dat al die blogs voor versnippering zorgen en lang niet door iedereen worden gelezen. Toen IP laatst nog schreef over die prijs kreeg ik opeens weer een rij felicitaties en toen wist ik meteen weer hoeveel mensen er zijn die ZBD niet lezen. Dat is niet meer dan logisch.

    Maar als je dan ziet hoeveel mensen er in potentie samen zijn op bibliotheek 2.0 en hoe rustig het meestal blijft daar...weet je ook weer dat je dat ook moet relativeren. Dat het een relatief kleine groep is die discussies aangaat...en dat zo'n groep ook weer makkelijk uiteen kan vallen.

    Het is soms niet leuk maar het is gewoon hoe de dingen gaan...en niet alleen in de bibliotheekwereld.

    Blijven observeren en leren, denk ik dan altijd maar...en steeds weer kijken naar nieuwe openingen.

    Hi Ho Silver!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @Allen,
    Hartelijk dank en morgen zien we wel weer.
    @Edwin,
    WTF is Hi Ho Silver?
    @Allen,
    groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat ben je toch een scherpe lezer schrijver: ik schreef inderdaad dat er ideëen worden uitgewisseld via blogs. Maar ik bedoelde het anders: door een aantal blogs te lezen (van o.a. Edwin en Jan) lees ik over zaken die ik nog niet ken of lees ik nuances over dingen die ik wel al ken maar waardoor ik soms mijn mening over iets bijstel.
    Dat is voor mij het belang van het lezen van blogs. Bij Edwin lees ik wat Google Wave is en bij jou lees ik dat Tommy Wieringa niet altijd zo charmant is in een lezing. Ik zou heel goed kunnen leven zonder die twee feiten te kennen, maar ze wel kennen is toch wel leuk.
    Maar daar neem jij volgens mij geen genoegen mee, met leuk...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Tenaanval,
    Jammer dat je het niet bedoelde zoals ik het begreep, maar ook wel een klein beetje een opluchting. Ik dacht nl. dat het vast engelstalige blogs zouden zijn waar je op doelde en ik zag er bij voorbaat al tegenop...
    Jazeker, van Edwin leer ik veel. Van jou ook en van sommige anderen. Maar ik schreef al dat het vaak ver van me afstaat, waar het allemaal over gaat. Dat maakt het lastig om er een mening over te hebben. Zoiets als Google-wave, ik zie het voorbij komen en denk: lijkt wel MSN. Of dat klopt weet ik dan weer niet. En met wie ik het zou kunnen gebruiken al helemaal niet.
    De keren dat ik opveer (psigies bedoel ik) zijn schaars en het worden er steeds minder. Ik vind de bibliotheekwereld meer en meer een beetje een deprimerende wereld worden. Laat mij maar lezen.
    Ik geloof dat ik maar 's even naar buiten moet ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Tenaanval,
    p.s. En die oproep van Edwin, was bedoelde je dáármee?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Die oproep van Edwin om in opstand te komen tegen de babyboomers. Volgens mij heb jij nog een duit in het zakje gedaan met je suggestie dat hij Bill en Melinda Gates moest schrijven zodat hij een eigen bibliotheek moest beginnen. Zie ik helemaal zitten...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ha Tenaanval,
    Aha! Helaas ben ik zelf een product van de 'na-oorlogse geboortegolf', tegenwoordig meestal 'de babyboomers' geheten. Dus als je het niet erg vindt doe ik ff niet mee...
    Groet, schrvrdzs (1952)

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Edwin bedoelde die term meer als een metafoor geloof ik. Kijk maar even naar zijn laatste commentaar. Babyboomers als metafoor voor mensen op een leidinggevende positie die te zeer vasthouden aan hun positie om open te staan voor nieuwe dingen of voor verandering. En jij bent dan die uitzondering die de regel etc....

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ha Tenaanval,
    Welke leidinggevende positie heb ik dan volgens jou? En aan welke positie houd ik te zeer vast? Als je een paar weken collecties wilt komen maken ben je van harte welkom ;-)
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Als dit misschien een beetje zuur klinkt: excuus, maar het idee dat alle 'babyboomers' onaantastbare posities zouden bekleden klopt zelfs als metafoor niet. (Volgens mij dan.)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Neeheeh, dat bedoel ik ook. En waarschijnlijk Edwin ook, al kan ik natuurlijk niet voor hem spreken.
    Niet alle babyboomers zitten in een leidinggevende positie en een heleboel babyboomers staan wel open voor verandering. Maar het is wel zo dat de leidinggevenden die blijven vasthouden aan de bestaande situatie en die sterk hechten aan hun positie in het algemeen babyboomers zijn.

    Trouwens, ik heb vroeger collecties gemaakt, voor het onderwijs. Vraag maar aan WvdA.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ha Tenaanval,
    Dat hoef ik niet aan WvdA te vragen, want dat weet ik zelf ook nog wel.
    Ik vraag me af wat jullie 'jongeren' je dan precies voorstellen, dat de 'babyboomers' die een leidinggevende positie bekleden uit eigen beweging zullen zeggen: wij trekken ons terug, nu zijn jullie aan de beurt en ons salaris mogen jullie ook hebben?
    Het is toch al heel lang zo dat mensen van een jaar of 50 en ouder degelijke posities bekleden? Wat doe je zelf over 15 jaar (waarbij ik er even van uitga dat je nu een jaar of 35, 40 bent, ik heb geen idee eerlijk gezegd).
    Ik denk zelf vaak: wie macht heeft wordt vanzelf conservatief, ongeacht leeftijd. (Net zo'n vooroordeel als denken dat 'babyboomers' per definitie conservatief zijn.)
    Zinloze discussie trouwens!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik noemde die collecties nog maar even omdat ik niet weet hoe het met je lange termijn geheugen zit, als babyboomer zijnde... ;-)

    En ja, natuurlijk hebben 50-ers altijd al de "betere" posities bezet. Daar zijn de babyboomers in hun tijd ook tegen in opstand gekomen. Dus nu is hun tijd gekomen om een stapje opzij te doen. Het zou leuk zijn als ze dat uit zichzelf zouden doen maar die kans is inderdaad klein. Dus daar moeten wij jongeren dan maar een list op verzinnen. Nieuwe actie Tomaat of zo?
    Want waar ik over 15 jaar zit? Op een toonaangevende positie, en dan weiger ik ook om opzij te gaan voor de jeugd. Zo gaan die dingen toch? Dank overigens voor het compliment, ik ben ouder dan je denkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ha Tenaanval,
    Het is het kortetermijngeheugen dat het eerst problemen gaat geven volgens mij. Maar daar kan ik mij in vergissen.
    Hoe stel je je dat nou toch voor, dat mensen die het voor het zeggen hebben uit zichzelf een stapje opzij doen? Het zou waarschijnlijk al een stuk schelen als iedereen ongeveer hetzelfde verdiende.
    Een (veel) jongere collega zei tegen me: als die babyboomers met pensioen gaan zijn er voor hun opvolgers ineens plaatsen zat; voor de babyboomers zelf was dat niet het geval.
    Helaas werkt de politiek niet mee: als 'wij' straks pas met 67 jaar met pensioen kunnen, moeten 'jullie' nog langer wachten... Dus denk daar even aan als je een partij kiest.
    Ik hou trouwens wel van tomaten, dus gooi maar!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen