maandag 26 oktober 2009
Toktok 3
Vandaag zei iemand die mijn blog wel eens leest tegen me: 'Wat een vreselijk elitair stukje heb je geschreven. Dat je denkt dat mensen de wereld niet kunnen begrijpen als ze geen romans lezen en dat jij hem wel begrijpt omdat je ze wel leest. Je leest zelf niet eens de krant!' Tja, dat was even slikken. Ik heb niets tegen elites, maar voor elitair worden uitgemaakt is toch iets anders. Bovendien leek me dat hier eigenlijk arrogant bedoeld werd en toen ik het vroeg zei de iemand die mijn blog wel eens leest: 'Ja, arrogant is het ook, maar het is óók elitair.'
Kijk, zulke kritiek, daar heb je wat aan. Daar kun je je tenminste tegen teweer stellen.
Ik sputterde (natuurlijk) tegen dat het er zo niet stond en dat ik alleen maar had gezegd dat het lezen van romans híelp om de wereld te begrijpen. Maar ja, zelfs als het alleen maar elitair líjkt is er al iets mis. En de krant lees ik heus wel zo'n beetje, maar echt goed op de hoogte van het wereldgebeuren ben ik inderdaad niet.
Daarom, voor de duidelijkheid: ik bedoelde dus níet dat je door romans te lezen de wereld gaat begrijpen. Ik bedoelde ook niet dat iemand die romans leest per se meer van de wereld begrijpt dan iemand die, bijvoorbeeld, kranten leest. Ik bedoelde al helemáál niet dat ík iets van de wereld begrijp. Ik bedoelde trouwens ook niet dat de wereld te begrijpen ís.
Wat ik alleen maar bedoelde is dat ik denk dat je door het lezen van romans net iets meer begrip voor de wereld en je medemens kunt krijgen dan als je géén romans leest (zoals Sjoerd Kuyper het zo mooi schreef). Maar dat kleine beetje begrip kan soms wél een groot verschil maken. Daarom vind ik dat bibliotheken, naast alles wat ze nog meer moeten doen, zich er ook altijd voor moeten blijven inzetten om de mensen aan het lezen te krijgen, in het bijzonder aan het lezen van 'literatuur', wat dat ook precies moge zijn.
Te weten komen wat een ander denkt en voelt gaat waarschijnlijk het beste door een tijdlang zijn positie in te nemen, 'in zijn schoenen te staan', zogezegd. Aangezien dat zelden te realiseren is, is het lezen van romans een aardig surrogaat.
Niet alleen mediawijsheid, maar ook een beetje 'gewone' wijsheid, daar zou de bibliotheek aan moeten bijdragen. Als dat een elitaire gedachte is kan ik het ook niet helpen, maar zélf heb ik beslist de wijsheid niet in pacht en dat zou ik ook niet graag beweren.
Foto: Flickr, gemaakt door JAsha J (geen cc, maar ik kon hem niet weerstaan).
Labels:
bibliotheek,
lezen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenIk heb niet gecontroleerd of het inderdaad zo is, maar ik las je stuk alsof je wel zei dat je door het lezen van een roman de wereld beter begrijpt. En daar ben ik het van harte mee eens. Het is niet de énige manier om de wereld te begrijpen maar het is zeker één manier.
Overigens: een beetje elitair moet toch kunnen?
@ schrijver: ik vind plat een veel groter scheldwoord dan elitair! Iemand met andere interesses dan boer zoekt vrouw en Paul de Leeuw wordt tegenwoordig al gauw elitair genoemd.
BeantwoordenVerwijderen@Tenaanval,
BeantwoordenVerwijderenHet blijft een kwestie van interpretatie natuurlijk. Ik bedoelde niet dat ik de wereld begrijp, maar dat het lezen van romans helpt om er in elk geval een béétje greep op te krijgen. Maar ik beweerde het wel een beetje te hevig geloof ik.
Elites zijn belangrijk denk ik, maar je elitair gedragen is iets anders. Dat noemen wij in R'dam 'klerekapsjones' en daar word ik niet graag mee geassocieerd.
Groet, schrvrdzs
@Festina,
BeantwoordenVerwijderenIk probeer voor beide scheldwoorden geen aanleiding te geven...
Groet, schrvrdzs
Lezen was tot het einde van de 19e eeuw zonder meer een elitaire bezigheid. Ik kwam zojuist dit artikel tegen dat mooi aansluit op jouw blogposts. (al was het maar voor de pltjes van lezers...)
BeantwoordenVerwijderenhttp://www.kennislink.nl/publicaties/verboden-te-lezen
Dag Ria,
BeantwoordenVerwijderenInteressant artikel, mooie plaatjes, dankjewel!
Inmiddels is lezen weer elitair aan het worden vrees ik. Daar zouden we iets aan moeten doen als bibliotheek. Maar ja, wat?
Groet, schrvrdzs