WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 16 oktober 2009

Boek&bieb 21Emma Bovary, vrouw van dorpsdokter Charles en hoofdpersoon in Madame Bovary van Gustave Flaubert, is niet gelukkig en droomt van een boeiender bestaan. Zij valt dikwijls flauw en krijgt zelfs een bloedspuwing. Haar man roept zijn moeder te hulp. Die vindt dat haar schoondochter verplichte bezigheden zou moeten hebben, dan zou ze zo van die duizelingen verlost zijn.

'Maar ze is toch altijd bezig,' zei Charles.
'Zo! Is ze bezig! Waarmee dan wel? Met het lezen van romannetjes, slechte boeken, werken die het geloof ondermijnen en waarin priesters worden bespot met uitspraken van Voltaire! Maar van al die dingen is het einde zoek, arme jongen, en met iemand die geen geloof heeft, loopt het altijd slecht af.'
Dus werd besloten dat ze Emma zouden beletten romans te lezen. Dit was gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de goede vrouw nam de taak op zich: zij zou als zij door Rouen kwam persoonlijk naar de leesbibliotheek gaan met de boodschap dat Emma haar abonnement opzei. Zouden ze tenslotte niet de politie in de arm kunnen nemen als de boekhandelaar desondanks in zijn verderfelijke praktijken bleef volharden?

2 opmerkingen:

  1. Ja, lezen brengt mensen maar op slechte ideeën, hè?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Festina,
    Zo is dat. Werken moet je!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen