WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 5 oktober 2009

Pltj 13, tevens oefening in bescheidenheidQuiringh Gerritsz. van Brekelenkam (na 1622-1669 of later)
Lezende oude vrouw, 1652Omdat een paar lezers van dit blog me meedeelden dat ze de 'plaatjes' die ik af en toe plaats leuk vinden én (vooral) omdat ik het zelf ook leuk vind naar die plaatjes te speuren, ging ik vandaag weer op zoek. Dat er diverse weblogs met plaatjes van lezers bestaan wist ik wel en af en toe pik ik daar ook wel eens iets, maar het meeste vind ik door gewoon te googelen met termen als 'lezende vrouw', 'lezende man', 'lezer' en dat dan in een paar talen.

Vanavond deed ik een ontdekking waar ik wel van opkeek: een Russisch weblog met vele honderden schilderijen van 'vrouw en boek'. Als de categorieën religieuze ondewerpen en niet-religieuze onderwerpen samen zoals ik vermoed alle geplaatste schilderijen omvatten, zijn het er 215+1659=1874. (Als er nog wat buiten deze categorieën valt zijn het er dus nog meer.)

Hoe heeft iemand (is het één iemand?) dit voor elkaar gekregen? Hoeveel uren werk zitten daarin? Waar is alles gevonden? Wordt het nog aangevuld?

Even dacht ik: laat ik maar stoppen met plaatjes verzamelen, want het is allemaal al gedaan. Maar ik ga toch nog maar gewoon een poosje door, want ik heb er plezier in. En bovendien, het Russische blog beperkt zich tot 'vrouw en boek', al vind ik beperken een term die hier niet zo erg lijkt te passen.

Bovenstaand plaatje komt van het genoemde weblog.

2 opmerkingen:

 1. ergens plezier in hebben is wel de mooiste reden om ergens mee door te gaan! geldt vast ook voor de makers van het russische weblog.

  "Don’t ask what the world needs.
  Rather ask what makes you come alive and then go do that! Because what the world needs is people who have come alive"

  Howard Thurman

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Marina,
  Ergens plezier in hebben is beslist een reden om er mee door te gaan. Maar of je, als je doet waar je je fijn bij voelt, altijd iets goeds aan de wereld bijdraagt waag ik te betwijfelen. Het lijkt mij dat je dan iets moet doen waar ánderen plezier aan beleven. Dat kan soms samengaan, maar de geschiedenis leert helaas maar al te vaak dat het een soms ook lijnrecht tegenover het ander staat. Ik ben het dus geloof ik niet eens met de uitspraak van Howard Thurman. (Ik had nog nooit van hem gehoord en ga hem nu maar eens even googelen.)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen