dinsdag 6 oktober 2009
De parabel van de broek
Eerlijk gezegd maak ik me de laatste tijd niet meer zo druk over de bibliotheek en wat daaraan verbeterd zou kunnen worden. Laat mij maar lekker collecties maken en voor de rest zal het mijn tijd wel duren. Of niet, ook goed. Ik lees weer gewoon romans in plaats van 'informatie' en wie de bibliotheek wil redden doet z'n best maar. Of ik me erover opwind of niet, het maakt toch allemaal niks uit en stel dát ik 's een echt goed ideetje heb (en stiekem vind ik dat ik er best een paar gehad heb), dan zal de reikwijdte daarvan toch nooit de grenzen van dit blog overschrijden.
Maar nu heb ik me toch weer even ouderwets opgewonden. Het is ook alweer voorbij, maar ik kan het nog wel navertellen. Het kwam door een filmpje dat ik op het blog van Astrid zag. Het is een instructiefilmpje over hoe je Nederland Leest in je bibliotheek tot een succes kunt maken. Wie het nog niet gezien heeft moet eerst maar even kijken.
Nu voel ik me door Nederland Leest enigszins gefrustreerd omdat de actie om Oeroeg ook in grote letter uit te brengen niets heeft uitgehaald, dus daardoor keek ik misschien niet helemaal objectief, maar ik geloof toch eigenlijk niet dat het er veel mee te maken heeft. Dit ís gewoon een treurig filmpje en nergens goed voor. Een 'A4-tje' (of mailtje) met instructies en tips zou dezelfde informatie kunnen overbrengen en waarschijnlijk zelfs beter en in elk geval met minder moeite.
Wat het nog een beetje erger maakte was dat Edwin in een reactie schreef:
Niet echt spannend inderdaad...maar goed, er is in ieder geval ook een filmpje gemaakt. Dat was een paar jaar geleden ook nog niet echt aan de orde...
Waarom zou een slecht filmpje een vooruitgang zijn vergeleken met een goed stuk tekst? Als in dat filmpje nou nog voorbeelden te zien waren van wat je voor leuks kan doen, maar zelfs dat is niet het geval. En bleef het nou nog maar 'onder ons', maar het staat op YouTube dus iedereen kan het zien. (Al zullen gelukkig wel niet al te veel mensen er zomaar op terechtkomen.) Niet bepaald reclame voor de bibliotheek of voor Nederland Leest.
Ik dacht: zou het symptomatisch zijn voor de bibliotheek, dat we al blij zijn als iets via een 'nieuw medium' gebracht wordt? Vinden we het dan meteen al beter dan hoe het vroeger was? Blijven we in onze drang om 'mee te komen' wel kritisch? Is het niet 'als je het doet moet je het goed doen', maar 'het is al mooi als je het doet'?
Onderweg naar de trein vertelde ik over het filmpje aan een collega. Die zei: 'Het is net of je een spijkerbroek koopt van een duur merk, maar wel twee maten te groot. Je denkt dat je er helemaal bijhoort omdat je een dure broek aan hebt maar je hebt niet door dat je er in een goedkope, goedzittende broek veel beter zou uitzien.' Dat vond ik wel een aardige vergelijking. (Het moge duidelijk zijn dat hij in de optiek van een skater anders zou worden: twee maten te groot blijft belachelijk, maar 'passend' wordt dan een andere zaak.)
Foto hier gevonden.
Labels:
bibliotheek,
bibliotheekvernieuwing
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ha Henk,
BeantwoordenVerwijderenIk weet het zo net nog niet. Om nou Calvijn ook al van zo'n filmpje de schuld te geven ;-) Met die dankbaarheid heb je wel gelijk geloof ik, maar ik twijfel aan dat niet kritisch mogen zijn. Dat gold voor mijn gevoel vooral ten opzichte van de boven je gestelde machten (je ouders, de meester op school, de dominee), t.o.v. jezelf en je eigen handelen moest je toch wel degelijk kritisch zijn? En daar kom ik dan toch uit bij wat er bij dat filmpje ontbrak: zelfkritiek. Dus, als je het zo bekijkt: wat hij ook op z'n geweten mag hebben, Calvijn treft híer geen blaam. Integendeel, de makers van het filmpje zijn m.i. juist géén calvinistisch opgevoeden.
Groet, schrvrdzs
Ha Henk,
BeantwoordenVerwijderenJe leest me kritischer dan ik mezelf lees en je hebt helemaal gelijk: die vragen stelde ik. En ik begrijp nu ook wat je bedoelde: het is niet alleen in de bibliotheek maar ook elders zo. Daar heb je hoogstwaarschijnlijk gelijk in, al kan ik het niet echt overzien. Of het van het Calvinisme komt waag ik nog steeds te betwijfelen, dat zou een interessante discussie kunnen opleveren maar daar moeten we hier maar niet aan beginnen.
Wat dat symptomatisch betreft bedoelde ik het niet helemaal zo als jij het begreep, vandaar ook een beetje het langs elkaar heen schrijven. Ik vroeg me af of zo'n goedbedoeld maar mislukt filmje een van de vele voorbeelden is van wat bij de bibliotheek goedbedoeld is maar mislukt. En dan wel in het bijzonder omdat we denken: vlug-vlug, we moeten mee, Google/Hyves enz. achterna. Aangezien we die toch niet meer inhalen lijkt het míj verstandiger om ons te concentreren op zaken die Google/Hyves enz. laten liggen. En dat zijn heus de slechtste niet. Vraag me nu a.u.b. niet waar ik aan denk, want zoals al uit mijn blogstukje bleek heb ik er niet zo'n zin meer in om daar over te denken.
Groet, schrvrdzs
p.s. Ik heb in Nederland Leest ook nooit wat gezien. De Kinderboekenweek vind ik overigens wél leuk.
Ik vind Nederland Leest wel leuk; heb toch een aantal boeken gelezen die ik anders nooit gelezen zou hebben. En allemaal op hetzelfde moment hetzelfde boek (met een goede thematiek) vind ik eigenlijk ook wel aardig.
BeantwoordenVerwijderenEn het filmpje vind ik ook niet eens zo vreselijk. Wel raar dat het voor iedereen zichtbaar op YT staat. Het betreft toch eigenlijk interne (ok, enigszins truttige)instructies.
Ha Festina,
BeantwoordenVerwijderenWaaruit maar weer blijkt hoe smaken kunnen verschillen. Ik had eigenlijk gedacht dat niemand dat filmpje ook maar een béétje leuk zou kunnen vinden, maar dat is natuurlijk dom want dat heb ik al vaker van dingen gedacht en het klopte nooit.
Dat het op YT staat zal wel zijn omdat dat handig is.
Groet, schrvrdzs
Kende het filmpje nog niet maar wat een vreselijk filmpje: ontzettend kinderachtig en belerend. Weet jij wie dat filmpje gemaakt heeft? Want het lijkt alsof de makers van de reclamecampagne (het reclamebureau dus) dit filmpje heeft gemaakt voor al die suffe bibliothecarissen die niet snappen waar die stickers en die leuke posters voor zijn. Bah.
BeantwoordenVerwijderenOverigens vind ik die parabel van de broek heel sterk. En die klopt ook wel met het feit dat dit filmpje op Youtube staat. Want dat is hip, de campagne is hip, dus het filmpje moet op Youtube. Terwijl het daar niks te zoeken heeft. Of staat ie illegaal op Youtube misschien?
Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenHeb je dit trouwens al gelezen? http://tinyurl.com/yezrsea
Er zijn blijkbaar mensen die wel positief zijn over het filmpje, en niet de minste...
Ha Tenaanval,
BeantwoordenVerwijderenNee, dat had ik niet gezien op Bibliotheek 2.0. Wie Jan de Waal is weet ik eerlijk gezegd niet, maar dat het een bekende naam is weet ik dan nog wel. Zijn idee over een e-versie van het actieboek bevalt me overigens wél.
De spijkerbroekvergelijking komt van de collega met wie ik het meeste samenwerk, dus dan weet je wel wie ik bedoel. Ik vond hem ook mooi gevonden.
Wat je over het filmpje zegt is precies wat ik er ook van vind. Geen idee wie het gemaakt heeft, of blijkt dat nu uit dat stukje van Jan de Waal? Ik kan me haast niet voorstellen dat het een reclamebureau was. Ik vind het zelfs als amateurswerk nog een aanfluiting. (Niet dat ik het beter zou kunnen, maar ik doe het dan ook niet.)
En zo tobben we voort!
Groet, schrvrdzs
@ Tenaanval,
BeantwoordenVerwijderenDat 'omgewerkte' filmpje is in elk geval beter dan het origineel. Nog niet bepaald flitsend te noemen, maar de ergste truttigheid is er tenminste af (vooral omdat het korter is). Ik vind trouwens dat Nederland Leest altijd al iets oubolligs heeft gehad (wat we nou net niet moeten hebben).
Groet, schrvrdzs
Ha Henk,
BeantwoordenVerwijderenDank voor de info. Dat hij bij jou in de klas heeft gezeten pleit beslist voor hem ;-)
Groet, schrvrdzs
Oei,
BeantwoordenVerwijderenHeb ik opeens iets erger gemaakt zonder daar verder bij stil te staan :-)
Ik heb nog nooit (of in ieder geval zelden) spannende of verleidelijke bibliotheekfilmpjes gezien, maar dat terzijde.
Mijn opmerking komt vooral voort uit het feit dat ik jarenlang hebben zitten mekken in landelijke overleggen aladin dat filmpjes die we op cd-rom kregen ook op sites als youtube gezet moeten worden, zodat mensen die dat willen er ook iets mee kunnen doen op promotiegebied. Het waren altijd van die bestanden die je alleen met veel technische kennis kon bewerken etc.
Ik werd dan meestal aangekeken alsof ik van pluto kwam.
Het is inderdaad zo dat je beter niets kunt maken dan een slechte maar het is inderdaad dermate bedroevend in de sector, met experimenten in beeld en geluid dat ik het al heel wat vind als iemand de moeite neemt een camera op te pakken en het embeddable online te zetten.
Voor de rest geloof ik het allemaal wel met die filmpjes hoor. Ze worden verder toch ook niet veel gebruikt door 'de sector'.
@Edwin,
BeantwoordenVerwijderenJe hebt het niet zozeer erger gemaakt (al noemde ik het wel zo), als wel duidelijker. Dat is alleen maar goed. Ik snap je standpunt wel, dat het al heel wat is als iemand 'überhaupt' een camera pakt. Maar ik zou denken: breng wat je gefilmd hebt pas naar buiten als het een zeker 'niveau' heeft. We moeten het als bibliotheek niet hebben van goede bedoelingen maar van kwaliteit.
Groet, schrvrdzs
p.s. Als je niet van Pluto komt, waar kom je dan wel vandaan?
In het ideaalbeeld is die kwaliteit een mooi streven maar we zullen het toch ook nog heel vaak met goede bedoelingen moeten doen vrees ik...
BeantwoordenVerwijderenAlleen de Dogon weten waar ik vandaan kom http://www.skepsis.nl/dogon.html
@Edwin,
BeantwoordenVerwijderenGoede bedoelingen zijn mooi en nodig, maar voor de buitenwereld telt het resultaat.
Dat verhaal over de Dogon is me even te moeilijk, daar moet ik eerst maar eens een nachtje over slapen. Zij zijn neem ik aan niet bereid het geheim van je afkomst prijs te geven?
Groet, schrvrdzs