WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 7 oktober 2009

Weer naar GDMW 2Dag Festina,

Bovenstaande foto staat daar vrees ik illegaal, maar ik doe het voor jou. Ik wilde je nl. graag laten zien hoe Ramsey Nasr er afgelopen zaterdag uitzag en dat was, afgezien van zijn kleren, die ik me niet meer herinner (dus het kunnen ook deze geweest zijn), zoals op deze foto. Bril of geen bril maakt in dit geval nogal een verschil en zaterdag had hij hem op.

Ik hoorde voor het eerst van RN toen hij meedeed aan de wedstrijd voor 'Dichter des Vaderlands' en die ook won. Omdat NRC Handelsblad de gedichten die hij in deze functie schreef publiceerde leerde ik die ook kennen. Die gedichten bevielen me wel en waren een verademing na die van de vorige Vaderlandsdichter. Ik kreeg de indruk dat jij RN bewonderde, maar zo ver was het met mij nog niet. Maar door het gedicht 'mi have een droom' en de manier waarop hij dat voordroeg, begon ik hem ook stilletjesaan een beetje te bewonderen. Ik keek dan ook met enig verlangen uit naar zijn optreden op het GDMW. En ik werd niet teleurgesteld. Hij is aardig en hij kan mooi voordragen. Naar aanleiding van een van zijn gedichten was een animatiefilmpje gemaakt en dat kregen wij te zien. RN zag het zelf ook voor het eerst in de definitieve vorm en hij leek oprecht aangedaan en blij en bedankte de makers. (Als hij er niks van meende is hij in elk geval een goed acteur en dat is ook wat waard.)

Hij droeg een aantal gedichten voor, die ik niet allemaal meer weet (achteraf gezien had ik de titels misschien even moeten noteren). Daarbij waren in elk geval het gedicht dat hij instuurde als sollicitatie naar de functie van Dichter des Vaderlands, 'ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven)', en ook 'in het land der koningen' en 'mi have een droom' (dat laatste hoopte ik natuurlijk al). Van zijn 'gewone' gedichten heb ik alleen 'de zuivere minnaar' teruggevonden. (Alle DdV-gedichten en enkele andere zijn te vinden op de site van RN, maar dat wist je ongetwijfeld al.)

Ik vond altijd dat je gedichten in de eerste plaats hoort te lezen. Ze een keer horen voorlezen kan wel 's aardig zijn, maar dat is toch bijzaak. Het gedicht leeft tussen het papier en jou, zoiets. En dat vind ik nog steeds, maar ik ben er door RN toch wat minder zeker van geworden. Zijn gedichten krijgen beslist iets extra's als hij ze voordraagt, omdat hij dat zo mooi doet. Voor de betekenis maakt het gelukkig niks uit: zijn gedichten zijn bij een eerste kennismaking aangenaam onbegrijpelijk en dat wordt er niet minder op als je ze hoort.

Wat in het geval van de gedichten van RN naar mijn idee daarom de beste benadering zou zijn is deze: ze eerst thuis een paar keer lezen en er dan pas naar gaan luisteren. In de praktijk lukt dat natuurlijk niet altijd, dus ik doe het nu maar andersom.

Had je al ontdekt dat 'ik wou dat ik twee burgers was (dan kon ik samenleven)' op YouTube staat? Vast wel, maar zo niet, klik dan hier.

Ben je nu een beetje jaloers?

Hartelijke groet, schrvrdzs


p.s. In het blad uitAGENDA waarin de programma's van de R'damse theaters e.d. staan, las ik een interview met RN (met romantische foto's erbij, zónder bril). Meest opvallende uitspraak daarin vond ik 'Het is het enige dat het leven zin geeft: het verschijnsel van de seksuele voortplanting.' De interviewer vond het blijkbaar ook opvallend, want hij gaf zijn stuk als titel 'Ramsey Nasser... ...wil zich voortplanten' (het tweede deel zag je na omslaan).

Foto: Jos Uljee, hier gevonden.

8 opmerkingen:

 1. Nou, ik voel me wel heel vereerd, schrijver! Een open brief aan mij op je weblog! De eerste keer dat ik zoiets meemaak! Ik voel me net de koningin!
  Overigens ben ik op het spoor van Ramsey gekomen door toedoen van Katharina; zij tipte 'm als dé kanshebber voor de titel van dichter des vaderlands; zie o.a. hier. En toen ik zijn gedichten las, was ik meteen verkocht. Wat een power, wat een inhoud en wat een performance! Hij weet mensen echt te raken. Great voor een poeet.
  Dat hij eigenlijk acteur is, begreep ik pas uit het filmpje naast dat op je blog van circa een week geleden.
  Bij de uitzending mbt de verkiezing van dichter des vaderland sprong hij er zo ontzettend bovenuit; de rest waren echt sinterklaasgedichtjes vergeleken bij zijn gedicht.
  En of ik jaloers ben dat jij hem gezien hebt: natuurlijk! :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Festina,
  Graag gedaan!
  Zonder jou (en Katharina dus) zou RN misschien toch onvoldoende bij mij 'in beeld' zijn gekomen, dus hartelijk dank aan jullie allebei.
  Misschien troost het je een beetje dat hij mij níet gezien heeft?
  In het uit-blad dat ik noemde stond dat RN door Elle is verkozen tot de meest sexy man van België. Zoiets zegt me weinig, maar íets kan ik me er toch wel weer bij voorstellen... En zo gaan de mensen (althans de vrouwen) misschien meer poëzie lezen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zeg, meest sexy man van Belgie, prachtig toch? En als de poezie daar baat bij heeft, nog mooier!
  Hij kraamt tenminste geen onzin uit, zoals andere sexy mannen soms wel doen...
  Misschien heeft hij jou trouwens wel gezien; je weet maar nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Festina,
  In elk geval leuk dat iemand met een bril sexy gevonden wordt. Verder vind ik het onzin. Maar ik ben geen Belg natuurlijk en ik lees ook de Elle niet, behalve af en toe Elle Wonen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé, ik zie nu pas de p.s. onder de brief. Stond die er steeds al?
  Fijne uitspraken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Festina,
  Het p.s. stond er de hele tijd al. Misschien zit er teveel wit boven? Maar nu heb je het toch gezien.
  Zal ik je het interview soms opsturen?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee hoor, zo ver gaat de liefde nou ook weer niet...
  Maar evengoed bedankt voor het aanbod!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Festina,
  Ik dacht niet aan liefde hoor, slechts aan belangstelling ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen