WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 31 maart 2008

De bibliotheek moet blijven, maar waar?


Bron: Flickr, foto: excard1970

Vandaag las ik op ZB Digitaal twee dingen:

1. 'Ik denk dat de welvaart van een land en de beschikbaarheid en het gebruik van ICT nauw met elkaar samenhangen.'
2. 'Het voelt toch een beetje alsof het draagvlak voor bibliotheekdiensten links en rechts aan het afbrokkelen is.'

Ik vraag me of het niet zo is dat de welvaart van een land en het gebruik van bibliotheekdiensten óók nauw met elkaar samenhangen, maar dan juist in omgekeerde richting? D.w.z.: hoe meer welvaart, hoe minder behoefte aan diensten van de bibliotheek? En komt dat misschien niet mede door die beschikbaarheid van ICT? (B.v.: Vroeger ging je naar de bibliotheek om een reisgids te lenen, nu kijk je op internet.)

Ik denk dat de schrijver van ZB Digitaal gelijk heeft als hij zegt:

'Als het een impuls is voor het omgooien van roeren kun je dit soort nieuws inderdaad nog enigszins beschouwen als positief maar zonder een zwartkijker te willen zijn: tussen de regels door lees ik toch vooral over de noodzaak van een betere profilering en behoefte aan vernieuwing.'

Is het een rare gedachte om de bibliotheek juist dáár in te zetten waar de welvaart nog níet zo heeft doorgezet? Voor ouderen in tehuizen, voor (allochtone) bewoners van 'prachtwijken', voor inwoners van kleine kernen waar geen winkel meer te vinden is? Zijn die niet minstens zo interessant als 'hoogopgeleide veellezers'? En waarom toch altijd zo moeilijk doen over die uitleencijfers? Als de bibliotheekbranche moet inkrimpen lijkt dat voor het personeel niet direct een drama te worden, gezien de grote uitstroom van medewerkers die er over enkele jaren aankomt. Het gaat toch in de eerste plaats om kwaliteit, niet om omvang? En om maatschappelijk nut?

Dit zijn slechts een paar losse gedachten, opgeroepen door wat ik las. Tegenargumenten zijn van harte welkom.

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

6 opmerkingen:

  1. Hoi Schrijver,

    Daar ben ik het ook mee eens. Ik roep wel een cynisch dat de economie weer eens moet instorten, dan bezuinigen de mensen weer wel op het aanschaffen van boeken etc.
    Je nu richten op de 'zwakkere lagen' is zeker zinvol denk ik.

    Aan de andere kant zie ik dat een groot deel van ons huidige publiek bemiddeld genoeg is. Ik denk dan vooral aan studenten, gepensioneerde artsen die nog voor hun plezier studeren maar ook aan alle kids die bij ons komen internetten.

    Ik vroeg de harde kern een keer of zij thuis geen pc's hadden wellicht. Mij werd verteld dat ze stuk voor stuk superieure hardware thuis hadden staan. Waarom dan in de bieb gamen en surfen? Omdat ze het graag met z'n allen doen, in groepsverband. Ik stond als puber ook graag met mijn vriendjes op een schoolplein te roken, te voetballen, enz. Nu hangen ze ook achter pc's.

    Die doelgroepen blijven toch ook interessant, vind ik, maar het is denk ik wel zo dat er veel gewonnen kan worden in minder welgestelde wijken etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Edwin,
    Dank voor je reactie, die stof tot nadenken geeft, maar dat komt later. Eén ding nu vast: dat roken en voetballen van jou & je vriendjes werd niet gesubsidieerd (neem ik aan...).
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nee dat niet nee, maar er waren wel veel gesubsidieerde jongerenhonken e.d. hoor, maar daar vertoefden wij natuurlijk niet...

    En die gesubsidieerde gebouwen staan er toch al. Ik vind het dan altijd wel aardig als ze ook gebruikt worden :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Edwin,
    Ja, als je het zo bekijkt is het wel een verbetering als die jochies in de bibliotheek zitten, daar roken ze tenminste niet... Maar ik weet toch niet of ik het de juiste manier van subsidiegebruik vind. Daar moet ik nog 's over nadenken.
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In rapporten van de raad van cultuur (mediawijsheid) staan daar ook wel dingen over. Stimuleren is het credo :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. OK Edwin, ik geef me gewonnen. Laat die jochies maar komen. Op één voorwaarde: dat ze af en toe een paar oude mensen inwijden in de geheimen van de Wii. Kan dat geregeld worden?
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen