WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 26 maart 2008

Twee nieuwe leeskringen gesmurfd


Klik op de foto om de smurfen op ware grootte te zien.


Het heeft even geduurd, maar nu is het dan toch zover: de Eerste Enige Echte Nederlandse Smurfenleeskring is van start gegaan. En sterker nog: de Tweede Enige Echte Nederlandse Smurfenleeskring is meteen ook een feit. Verliep de aanmelding aanvankelijk nog wat moeizaam, opeens meldden zich zoveel leesgierige smurfen dat splitsing noodzakelijk bleek. Wij van ProBiblio zijn daar natuurlijk erg blij mee.

Een gesprekje met Petra T., die alles weet van de dienstverlening van ProBiblio voor leeskringen, leerde ons het volgende:
- ProBiblio levert leeskringkoffertjes, met daarin per koffer 7 dezelfde boeken, aan plm. 700 leeskringen in Noord- en Zuid-Holland;
- Er zijn plm. 30 'gemengde' leeskringen, d.w.z. waar zowel mannen als vrouwen aan deelnemen;
- Er zijn 2 mannenleeskringen;
- De rest van de leeskringen wordt gevormd door vrouwen, voor het merendeel van 45 jaar en ouder;
- Er zijn 8 leeskringen actief in zorginstellingen; de deelnemers daarvan zijn tussen de 70 en 90 jaar oud.

Ik kan me voorstellen dat jullie nog meer vragen hebben, b.v. over de boekenlijst of het aantal koffers. Petra zal die zeker kunnen beantwoorden.

Naast leeskringen die koffers van ProBiblio lenen, zijn er ook nog heel wat leeskringen die bij hun eigen bibliotheek de boeken lenen én leeskringen die hun boeken kopen. Hoeveel dit er zijn is mij niet bekend.

Aan dit grote aantal zijn nu dus 2 nieuwe kringen toegevoegd. Wat aan deze kringen bijzonder is, is naast het feit dat het hier om smurfen gaat, ook het nieuwe fenomeen van sponsoring. De kringen worden ondersteund door, je raadt het al: Albert Heijn. Dit gaat in natura: AH levert voor de bijeenkomsten (gepland voor eens per 6 weken) de thee/koffie en de koekjes (voorlopig het Zaans Huisje in melk en puur). Hiervoor in ruil zullen de LK bij al hun activiteiten op gepaste & bescheiden wijze enige reclame maken voor de sponsor. Met de te lezen boeken bemoeit AH zich volgens afspraak absoluut niet. De kringen zullen in de wandeling 'Koek & Boek 1' en 'Koek & Boek 2' gaan heten.

De deelnemers zijn op 2 na afkomstig uit diverse wijken van Rotterdam (R'dam-West, Blijdorp, R'dam-Noord, Scheepvaartkwartier). Zij zullen afwisselend bijeenkomen bij een van de deelnemers thuis. In 'Koek & Boek 1' zitten ook twee Zeeuwse smurfen. Dit leek aanvankelijk een probleem, maar dat is opgelost door een LK-wiki aan te maken. Zij kunnen daarmee toch eenvoudig hun gedachten over het gelezen boek met de kring delen. Omdat het uiteraard lastig voor hen is om een boek uit het ProBiblio-koffertje te lezen (de koffertjes worden immers niet in Zeeland bezorgd) zullen zij gebruik gaan maken van de Zeeuwse Bibliotheek te Middelburg, waar zij vandaan komen. De Middelburgse AH werkt gelukkig ook mee. 'K&B 1' heeft 5 R'damse en 2 Zeeuwse leden, 'K&B 2' heeft 5 R'damse leden. Uitbreiding is dus nog mogelijk, aangezien een ProBiblio-koffertje 7 boeken bevat.

Je ziet hierboven alle leden, ook de Zeeuwse, die speciaal voor de oprichtingsvergadering naar R'dam zijn gekomen.

Je vraagt je inmiddels waarschijnlijk af wat de kringen gaan lezen. Nu, dat was snel besloten: beide kringen storten zich enigszins 'avant la lettre' op het boek van de komende Nederland Leest-campagne (17 oktober t/m 14 november 2008), nl. Twee vrouwen van Harry Mulisch. Deze titel fascineert hen enorm, omdat, zoals bekend, in de wereld der smurfen slechts één vrouw voorkomt. (Wij hopen maar dat het verhaal hen niet teleur zal stellen...)

Rest ons nog de beide kringen veel leesplezier toe te wensen. En jongens, laat nog eens iets van je horen!

Met dank aan: AH Mathenesserplein, Charlotte S., Pientjepienter en Rosa M. voor de R'damse, en de moeder van schrijverdezes voor de Zeeuwse smurfen.


En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

12 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Geweldig! En gesmurfd, twee leeskringen maar liefst! Wat een gewaagd boek meteen, die smurfen durven. En dan de koekjes (puur),
  die maken het helemaal af, toi toi toi!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Tja, als heel Nederland geacht wordt dat boek te kunnen lezen, dan kunnen smurfen het ook wel aan dachten ze. We hopen er maar het beste van. ProBiblio aanvaardt overigens geen aansprakelijkheid voor de keuze van de boeken, dat snap je. Zelf lees ik liever 'Otje', eerlijk gezegd.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schrijverdezes,
  Helemaal te gek, en dan die foto!
  Mag ik hem gebruiken als bureaublad? Of zit hier ook een gifbal in verwerkt? Erg leuk.
  Laterr Trash.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Treelertrash,
  Probeer het maar!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha die schrijverdezes!
  Wederom een aangenaam tijdverdrijf, het lezen over de eerste smurfenleeskringen! Doet je weer goed, zo even op de rand naar het weekend.
  Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Schrijver,

  Mag ik je toch even waarschuwen in deze vreugdevolle tijd?
  Gargamel ligt op de loer... En die houdt heeeeeel erg van boeken verscheuren. Dus kun jij de smurfen eventueel even attenderen op het gevaar? Het zou zo zonde zijn als er twee leeskringen teloor zouden gaan...

  Groeten van Mareikie

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Maaike,
  Graag gedaan!

  Ha Mareikie,
  Dank voor je waarschuwing. Boeken verscheuren?! Schandalig! Het is net als bij dat hacken: je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Ik zal de kringen waarschuwen. Ze kennen Gargamel al, dat scheelt neem ik aan. Maar wat extra waakzaamheid kan nooit kwaad.

  Voor beiden een hartelijke groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Schrijver
  Ik heb al een heel klein leeslampje met het logo van Nederland Leest 2008 bemachtigd. Kan ik daar koek&boek 1 of 2 mee blij maken denk je?
  Jammer dat ik er niet aan gedacht heber meteen twee te vragen bij de CPNB. Had ik hun maar verteld van de eerste en de tweede smurfenleeskring. Misschien hadden ze dan nog wel het a.s. boek in mini-formaat willen uitgeven. Toch iets handzamer voor smurfen.
  Groet
  P

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Pientje,
  Ze willen dat lampje graag delen hoor. (Ze zijn heel 2.0 nl.) Als je nog eens bij de CPNB komt, vraag dan of ze het boek misschien als GLB willen uitgeven. Daar zouden heel wat mensen blij mee zijn denk ik.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Schrijver,
  Goed plan, van die GLB. Ik wou dat ik dat ter plekke zelf had kunnen bedenken.
  Ochtendgroet, Pientje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Pientje,
  Volgende keer beter! Je komt er vast nog wel eens.
  Middaggroet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nu ben ik natuurlijk toch wel nieuwsgierig om welke collega's dat gaat :-)

  Doe ze de virtuele groeten, zou ik willen zeggen!

  BeantwoordenVerwijderen