WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 28 maart 2008

Achterhaald?












Foto gevonden via Google-afbeeldingen

Ik herinnerde me vaag dat in het boek In de zon kijken van Julian Barnes een stuk voorkwam waarin iets beschreven werd dat ik toen ik het las op Al@din vond lijken. Het boek is uit 1986, maar ik las het een jaar of 3 geleden pas. Ik keek eens of daar misschien iets over te 'posten' zou zijn en vond een aantal pagina's over de Computer tot Nut van 't Algemeen, afgekort de CNA, waarmee volgens het verhaal gestart zou worden in 1998 en die geopend zou worden in 2003 en die ALLES WAT DE MENS WEET als motto zou hebben. Het stuk is te lang om helemaal over te schrijven en ik heb nu geen tijd om iets te scannen, daarom slechts een paar korte citaten. Wie de rest wil lezen kan het boek van me lenen.
'CNA was niet alleen democratisch op het punt van de input, maar ook van de output. Je tikte je nummer van de sociale voorzieningen in, en de output werd dan aangepast aan je begripsniveau. Dit aspect van CNA, dat oorspronkelijk controversieel was geweest, had men snel geaccepteerd als iets onvermijdelijks.
(...)
'De meeste legenden waren echter ontstaan rond een van de functies van CNA die DAW heette. Deze was als informatiecategorie toegevoegd in 2008, na een korte periode van intens en uit mysterieuze bronnen gefinancierd lobbyen. DAW betekende De Absolute Waarheid. In het verleden, toen er nog bibliotheken waren, had men afgesloten kasten gekend voor geschriften (obsceen, godslasterlijk of controversieel in politiek opzicht) die men alleen op persoonlijk verzoek had mogen inzien; nu beschikte CNA over een informatiecategorie die men alleen met speciale toestemming kon intikken.
(...)
"Dat klinkt als DAW" was een tijdlang een spreekwoordelijk gezegde geweest, al wist merkwaardigerwijs niemand precies hoe DAW klonk.'

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

3 opmerkingen:

  1. 1986 zei je?
    Die Julian Barnes toch.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Tenaanval,
    Inderdaad, 1986. Bedoel je dat het toen voor iedereen al te voorzien was? Misschien liep Engeland een beetje achter... (door de vakbonden ofzo).
    Maar de laatste tijd verandert er toch in 20 jaar meer dan vroeger in 200?
    't Was verder niet zo'n serieus bedoeld 'postje' hoor.
    Met groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nogmaals: Ha Tenaanval,
    Zoals je naam al doet vermoeden drijf je me soms in de verdediging. Na mijn, dat wil ik wel toegeven, wat overhaast 'geposte' stukje over Julian Barnes en jouw reactie erop, dacht ik: ja misschien toch niet zo voorspellend om in 1986 internet en aanverwante zaken te voorzien. Maar daarnaast dacht ik: internet bestaat in de huidige vorm toch nog niet zo lang, of vergis ik mij nu zo hevig? Dus zocht ik het op. In wikipedia las ik dit: 'Al bestond het vanaf 1983 dus al, Internet werd door het grote publiek echter pas ontdekt in de jaren negentig.' Zie verder b.v. dit stukje uit De Volkskrant.
    Misschien had die Barnes toch een beetje toekomstvisie. Verder is het ook een aardig boek.
    Met groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen