WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 19 maart 2008

Gehacked-dag


Plaatje gevonden via Google-afbeeldingen

Vandaag wil ik een poging doen uit te leggen waarom ik vorige week even geen zin had om dit weblog bij te houden. Het is een verhaal(tje) ter leering ende vermaeck, waarbij het vermaak enigszins ten koste gaat van het imago (zo dat bestaat) van schrijverdezes, maar dat moet dan maar.

Ik had in mijn sidebar een widget 'recente reacties' staan. Die had ik weggehaald bij het weblog 'betabloggerfordummies.blogspot.com' . Dit omdat ik niet helemaal tevreden was met de widget die ik op advies & met begeleiding van Edwin geïmporteerd had vanuit Beautiful Beta. Nee, ik moest zo nodig iets zonder Engels erin. En het lukte nog ook, dus ik was wel een beetje trots en tevreden dat ik dit ondanks mijn minimale digitale kennis voor elkaar had gekregen.

Na een week of wat verdween de widget opeens uit mijn sidebar. Na een tijdje afwachten of het misschien vanzelf weer goed kwam (iets wat volgens Edwin mogelijk was, maar in dit geval niet gebeurde) dacht ik: ik ga proberen hem opnieuw te installeren. Ik zocht het bloggerfordummies-blog weer op en daarin 'recent comments' en klikte op de button waarmee ik de vorige keer in het scherm kwam waar ik alles kon regelen. Nu verscheen in plaats van dat scherm een merkwaardig filmpje, dat begon met een soort eigentijdse variant op 'Archie de man van staal' uit mijn jeugd. Daarna vloog je door een gang, ging een huis binnen, zag bommen vallen en wat niet al. Aha, 'gehacked', dacht ik deskundig (!), jammer dan, geen widget meer. Ik had al een paar keer in het lijstje favorieten, waarin ik het dummies-blog gezet had, een soort rode ufo's en het woord 'hacked' voorbij zien flitsen, maar daar niet al te veel aandacht aan besteed. (Ja, natúúrlijk is dat dom!)

En toen gebeurde het. Ik weet niet eens meer hoe het ging, maar ik merkte op de een of andere manier dat de site van Boekhandel Van Gennep, waarnaar ik een link in mijn sidebar heb staan, óók gehacked was: wat daar verscheen was in rode letters de tekst 'Hacked by PerWin For AzHack'. En daar schrok ik toch zo vreselijk van! Ik dacht, voor zover ik nog denken kón: dit is míjn schuld: die jongens (of meisjes, maar dat zal wel niet) die dat dummiesblog gehacked hebben zijn via die widget op mijn weblog gekomen en hebben wat daar nog meer in de sidebar staat meteen ook maar even te grazen genomen. Gelukkig bleek ZB Digitaal gespaard gebleven en de rest ook, maar dat verminderde mijn schrik nauwelijks. Ik vreesde ook voor bestanden op de computer (die niet van mij is) en daarmee voor hevige huiselijke twisten. (Dit laatste is erg meegevallen, dus dáárvoor hoeft je niet verder te lezen.)

Ik vergat helemaal dat het zondag was en dat het misschien niet zo netjes was onze docenten op hun vrije dag om hulp te vragen, en ik schreef meteen een paniek-brief aan '23 dingen'. Al binnen een half uur ofzo had ik een antwoord (dat ik eerst niet eens durfde te lezen) van Rob (waarvoor ook hier nog eens héél hartelijk dank), die mij op 2 manieren geruststelde, nl. door te zeggen 1. dat het toeval moest zijn en 2. dat hij zoiets zelf ook wel eens had meegemaakt. Dat hielp wel, maar niet afdoende. Ik zat nog steeds te trillen op m'n stoel en voelde me erg schuldig tegenover Van Gennep, voor wie ik n.b. een beetje reclame had willen maken. Gelukkig bleek hun site die avond weer in orde te zijn en daardoor veroorloofde ik me alweer de gedachte: dan hadden ze zich ook maar beter moeten beveiligen.

Maar al met al had ik er helemaal geen zin meer in. Dat bloggen leek eerst zo gezellig & onschuldig: je zoekt een leuk plaatje en je babbelt wat en een paar collega's lezen het en het is allemaal gratis en 2.0 en helemaal van deze tijd of misschien wel van de toekomst en we moeten wel want de wereld verandert en wij kunnen niet stil blijven staan en baat het niet dan zal het toch zeker ook niet schaden enz. enz. MAAR ZO IS HET DUS NIET. Althans, dat denk ik nu.

Internet of het web of hoe ik het noemen moet is net de echte wereld en daar heb je dus net zo goed rotzakken waar je voor moet uitkijken. Hoe ik in de echte wereld moet opletten dat mijn portemonnee niet gejat wordt en welke bedelaar ik wel iets geef en welke niet en hoe ik mij als voetganger een weg baan tussen de auto's, dat soort dingen denk ik wel min of meer te weten als bewoner van R'dam. Maar hoe ik mij op het 'www' moet gedragen om problemen voorkomen, dat weet ik níet. En dat voelt niet prettig.

Over hacken heb ik het inmiddels het e.e.a. opgezocht via Google, maar dat heeft niet veel geholpen. Als je op Google 'Hacked By PerWin For AzHack' intikt, krijg je heel veel treffers, maar het is voor mij niet te volgen. Of de hacker van het dummiesblog dezelfde is als die van de site van Van Gennep weet ik niet eens omdat ik daar in mijn paniek niet naar gekeken heb. Dat het toeval is, zoals Rob zei, geloof ik wel, maar dat het ook géén toeval had kunnen zijn geloof ik ook. Ik denk dat het best kan dat je ongewild met je weblog een doorgeefluik vormt voor kwaadwillenden. Lees b.v. het stuk Hacken is makkelijk maar eens.

Hieronder is een stukje te zien van de boodschap die ik op de site van Van Gennep aantrof (ergens anders ben ik hem weer tegengekomen). Wie dat wil kan hem verder bekijken: http://www.aheadtech.nl, maar ik maak maar liever geen link...
Inmiddels hou ik mijn blog toch maar weer bij, sadder and wiser (dat laatste hoop ik dan maar), en ik heb weer gewoon een widget van Beautiful Beta.


En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Schrijver,

  Leuk zijn ze niet, dit soort confrontaties, maar het is ergens ook wel goed dat je inziet dat het inderdaad net als in het echte leven is op het web. Het is een afspiegeling van het echte leven.

  Op ZBD heb ik er ook wel een paar keer over geschreven, die achterbuurten van het web . Het is goed om te weten dat ze er zijn. Het echt goed begrijpen is lastiger. Daar zou je een hele studie aan kunnen wijden....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Edwin,
  Dank voor je reactie. Ik dacht al dat niemand op dit stukje zou reageren en ik hoopte nou juist op een beetje meeleven... Ik zal je stukken over de achterbuurten lezen. Overigens, juist in de netste wijken gebeuren soms de ergste dingen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen