WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 30 maart 2008

De bibliotheek is er voor iedereen


Soms zijn er maar een paar lezende baby's voor nodig om je het gevoel te geven dat het mis gaat met de wereld. Maar soms krijg je door een paar gamende ouderen opeens het gevoel dat het misschien toch nog meevalt. Gisteravond zag ik op ZB Digitaal deze foto in een bericht van een paar dagen geleden en werd daar even helemaal blij van. De bibliotheek in Capelle aan den IJssel heeft in het kader van de boekenweek 'jongeren' en 'ouderen' bij elkaar gebracht om samen met de Wii-spelcomputer te spelen. De jongeren gaven uitleg en aan deze foto te zien niet zonder succes. Ik vind het een erg leuk initiatief en hoop dat meer bibliotheken het eens gaan proberen. En voor activiteitenbegeleiders in instellingen lijkt het me ook wel een idee: roep eens wat (achter)kleinkinderen van de bewoners bij elkaar en kijk wat er te organiseren valt.

Gisteren las ik elders op een blog een discussie over vanuit de bibliotheek chatten met jongeren, om hun vragen te beantwoorden. Want dat sluit aan bij de jongerencultuur en zo kunnen ze een band met de bibliotheek opbouwen. Misschien is dat zo, maar ik dacht: is er nou niet eens iets te verzinnen waar die jongeren zelf nog níet opgekomen zijn en waarvan ze misschien óók zouden kunnen denken: wat leuk dat de bibliotheek dat doet. Ik wist niks te bedenken, maar toen ik dat stukje over Capelle las, dacht ik: ja, zoiets! De 'jongeren' lijken het ook leuk te vinden:


Hier is een persbericht te lezen.

En bovendien ben ik van mening dat de bibliobus behouden moet blijven.

5 opmerkingen:

 1. Ik ben het helemaal met je eens.

  Ik sprak laatst ook met Stefan de Vilder over dit soort dingen en toen hadden we het over precies hetzelfde: wat zou het mooi zijn als we echt iets nieuws zouden kunnen bieden. Het laatste dat wij uitvonden was het uitlenen van boeken.

  Blauwe Oceanen!

  http://zbdigitaal.blogspot.com/2007/06/de-blauwe-oceaan-strategie-van-nintendo.html

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Edwin,
  'Ik ben het helemaal met je eens.'
  Teveel eer (want voor wie, zoals ik, zelf niet in een bibliotheek werkt, is het makkelijk praten), maar wel erg leuk om te lezen.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Het uitlenen van boeken is wél een uitvinding van formaat, laten we dat niet vergeten. Er zijn heel wat minder nuttige uitvindingen gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Samen spelen is leuk, al doen wij dat meestal buiten en vergeten de j.m. zo nu en dan dat de oudere bosmuizen niet meer zo lenig zijn.
  Wat is een Wii-spelcomputer en is het wat voor de commune?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Wat een Wii is weet ik zelf eigenlijk ook niet. Het is voor zover ik weet een computer waar je spelletjes mee kunt doen waarbij je moet bewegen, zoals vrtl tennis of golf. Zelf heb ik het nooit gedaan. Kijk eventueel hier. Hebben jullie contact met de commune in Delft? Zo ja, dan kun je ze misschien vragen of ze eens naar DOK willen gaan. Daar schijnen ze Wii's te hebben. Dan kunnen ze na sluitingstijd eens voor je rondsnuffelen of het wat voor muizen is. Ze kunnen eerst even chatten om erachter te komen wanneer het DOK dicht is. Als je het mij vraagt is gewoon buiten spelen voor de j.m. leuker, maar daar denken zij zelf misschien anders over. En als jong & oud samen kunnen spelen is dat natuurlijk wel leuk. Hebben jullie 'Otje' al uit?
  Met groet van schrvrdz

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Schrijver,
  Dat is een prima idee, er zit een commune in de Nieuwe Kerk, ze noemen zich de 'Oranje Commune'.
  Vanmiddag hebben de j.m. heerlijk buiten gespeeld. Ze zijn van de dijk gerold en in de oude kers geklommen.
  'Otje' is bijna uit, we lezen elke dag een hoofdstuk, en soms herhalen
  we als de j.m. tijdens het voorlezen in slaap zijn gevallen.
  En tussendoor lezen we natuurlijk
  ook nog Janosch!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen