WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 25 oktober 2009

Met z'n allen















Vanmiddag was ik even bij Ikea. D.w.z. voor zover je bij Ikea 'even' kunt zijn, want eenmaal binnen is het nog niet eenvoudig om weer buiten te komen. Wat ik me, al meelopend met de massa, afvroeg was: waarom zijn al die mensen wél hier en níet in de bibliotheek? Want iedereen was er: in de kinderwagen, achter de rollator, arm, rijk, chic, volks, allochtoon, autochtoon, vrolijk en chagrijnig. Een betere 'doorsnee van de bevolking' zal je niet snel bij elkaar krijgen.

Sommige mensen kwamen echt een kast o.i.d. kopen, maar de meesten waren zo te zien bezig met recreatief winkelen en het stukslaan van hun zondagmiddag. Voor het restaurant hoef je het niet te doen, ik spreek uit ervaring want ik heb er toen mijn kinderen op kamers gingen heel wat keren gezeten en gegeten, maar het smaakt nergens naar (en ik ben echt geen luxe-eter). Dus wat brengt al die mensen ertoe eerst in de file te gaan staan om er te komen, dan een parkeerplaats te zoeken (ik was zelf met de bus), om dan binnen achter de medemens aan te mogen sjokken? Ik bedoel: iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij op zondagmiddag doet (en ik was er zelf tenslotte ook), maar daar moeten we toch als bibliotheek mee kunnen concurerren? Als we een paar procent van de mensen daar wisten weg te lokken hadden we een topdag in de bibliotheek. Wat doen we fout? Voorlezen is toch veel leuker dan het ballenbad, een lezing boeiender dan een Pax-kast en een beter broodje aanbieden kan ook niet moeilijk zijn.


Foto hier gevonden.

4 opmerkingen:

  1. Wat we fout doen? IKEA verkoopt een gevoel. Iets van 'oh kijk, wat handig', 'zoveel keus', 'mooi gescoord', 'gezellig samen uitzoeken', 'm'n leven inrichten', 'hmm, lekkere gehaktballetjes'.
    Dat zijn gevoelens waar de bibliotheek echt niet tegenop kan ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag schrijver,
    Naar aanleiding van je mini-enquête over bibliotheekbezoek was ik er vanmiddag in de bibliotheek met een verlanglijstje. Daarop: Krauser, Nicole; Eggers, Dave; Bukowski; Brunt, Emma; Wijnen, Jan; Montagne, Nicole; Peper, Rascha, Raban, Jonathan; Chirbes, Raul; Geelen, JP; Moeyaart; Verhulst, Dimitri.
    Waar ging ik mee weg? Een boek op cd dat ik al ken, maar graag door de schrijver hoor voorlezen. Van Verhulst en Peper zocht ik een specifieke titel, van de anderen was elke titel goed genoeg geweest.Maar niets stond er. Er was -mede door meer horizontaal aanbod- nog minder ruimte voor de boeken dan vroeger en ongeveer alle boeken hadden een symbool op de rug: spannend, familie, waar gebeurd etc. Met zo'n collectie krijgen ze me niet weer terug voorlopig, al gooien ze de lekkerste koffie in de strijd (nog geen automaat is er!)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Astrid,
    Dat is dan wel héél sneu van de bibliotheek. Vind ik.
    Of het inderdaad voor iedereen een gevoel is dat hen naar Ikea drijft vraag ik me af. Of het moest het gevoel 'ik verveel me en je moet toch wát met je zondagmiddag' zijn. Daar zou de bibliotheek toch met gemak óók iets voor kunnen aanbieden?
    Maar ach, wat zeur ik weer... Laat die mensen toch gewoon lekker shoppen!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag AvA,
    Tja, wat moet ik zeggen? Ik vind het een aanfluiting, maar wie ben ik? Als je Saskia Noort gewild had of Esther Verhoef of Herman Koch, dan had je vast meer succes gehad.
    Heb je niet geprobeerd de gewenste boeken te reserveren via 'Zoek&boek' o.i.d.? De (vorige) directeur van Bibliotheek Rotterdam zei 's tegen me: 'Je hoeft niet alles in huis te hebben, als je het maar kunt leveren.'
    Vroeger was de bibliotheek de plaats waar je boeken kon vinden die ze nergens anders hadden, maar inmiddels begint het er op te lijken dat de boekhandel net zo goed gesorteerd is. De tweedhandsboekhandel wint het al vermoed ik.
    Gelukkig laat een echte lezer zich niet uit het veld slaan, maar treurig is het wel, wat je meemaakte. Misschien las iemand van Bibliotheek Enschede je stukje en doet er wat aan...
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Een hele lijst trouwens die je van plan bent te gaan lezen! Het grootste deel ervan is me onbekend, maar ik hoop in elk geval voor je dat je Dimitri Verhulst (en dan in het bijzonder De helaasheid der dingen te pakken krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen