WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 4 januari 2009

Wat ik zag

Gisteren zag ik de film Oorlogswinter, mijn eerste film na De brief voor de koning en eveneens gebaseerd op een door mij zeer geliefd jeugdboek. De brief heb ik vele malen gelezen, Oorlogswinter maar een of misschien twee keer en dat is lang geleden, dus ik weet niet precies in hoeverre de film klopt met het boek maar dat is misschien wel zo prettig.

Ik ben bepaald geen filmkenner en een score van twee films in een half jaar is voor mijn doen al hoog, dus veel kan ik er niet van zeggen. Ik vond deze film in elk geval een stuk beter dan De brief, al vond ik sommige dingen nogal onwaarschijnlijk en voor m'n gevoel vooral bedoeld om het spannender te maken. Het besneeuwde landschap vond ik erg mooi, de aankleding van huizen en mensen leek me zorgvuldig gedaan en de hoofdrolspeler beviel me een stuk beter dan die in De Brief. Als ik leraar geschiedenis was in een brugklas zou ik hem zeker met mijn klas (gaan) bekijken en er een aantal lessen over WO II aan vastknopen. Achter mij zat een stelletje jongelui zoals ze gek genoeg altíjd achter me lijken te zitten: met XL-bakken popcorn en idem bekers cola en ook de bijbehorende maat monden, maar bij sommige scènes waren ze doodstil en dat zegt m.i. wel wat over de bruikbaarheid van deze film voor onderwijsdoeleinden.

12 opmerkingen:

 1. Toen ik in de vijfde klas van de lagere school zat las de meester voor uit 'Oorlogswinter'. Ik wil de film ook wel zien. Ik zag ergens dat ze in Litouwen of één van de andere Baltische staten hebben gefilmd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Henk,
  Ik weet niet meer wanneer ik het boek las, ik bedoel of ik toen nog tot de doelgroep hoorde of al niet meer. Het lijkt me een heel geschikt boek om uit voor te lezen. Voorlezen hoort m.i. tot de beste dingen die onderwijzers (m/v) kunnen doen.
  Ik hield ook erg van Oorlog zonder vrienden van Evert Hartman. Wie weet wordt dat ook nog 's verfilmd.
  Hoe vergaat het je met Onbepaald door het lot?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Henk,
  Even googelen leerde mij zojuist dat het boek 20 jaar na mijn geboorte uitkwam; ik hoorde dus níet meer tot de (directe) doelgroep... Was vergeten dat jij blijkbaar een stuk jonger bent!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Schrijverdezes: da's toevallig, ik heb er net over geblogd!

  Wat ik nu ga lezen:
  Vreemd land / Jhumpa Lahiri

  Duizend schitterdende zonnen / Khaled Hosseini

  Julia / Otto de Kat (gisteren gekocht, boek van het jaar volgens de medewerkers van Boekhandel D Drvkkery

  Het land van aankomst / Paul Scheffer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Henk,
  Ik heb het gelezen (en aldaar gereageerd). Ik ben benieuwd wat je t.z.t. over de vier boeken die je klaar heb liggen gaat schrijven. Ik lees zelf nog in De Welwillenden. Dat gaat heel moeizaam.
  De Drvkkery ken ik wel, een prachtige winkel! Stukken fijner dan zo'n boekenpakhuis als Selexyz, althans de Selexyz die we hier in R'dam hebben.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Henk,
  Ik zag dat je je al bij de 'volgers' hebt gevoegd, dus hou me a.u.b. maar op de hoogte van mooie boeken die je er tegenkomt. Het lijkt me een leuk weblog, maar ik moet er geloof ik maar niet aan beginnen om het te gaan bijhouden, want ik kom nu al tijd tekort. Maar in elk geval dank voor de attendering. Dit sprak me meteen aan:
  'Stefan werkt als educatief medewerker in een bibliotheek. Lezen is dan ook zijn grote passie.' Dat 'dan ook', dat bevoel me. Ik denk wel 's dat dat alleen in Vlaanderen nog volmondig gezegd wordt, of is dat een gekke gedachte?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Schrijverdezes: dat zou best eens kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Henk,
  Leuk dat je dat zegt! Jij kent vast meer Vlaamse bibliothecarissen dan ik.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Henk,
  Leuk! Maar inderdaad...
  Ga jij wel?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Schrijverdezes: nee, deze laat ik maar schieten.

  BeantwoordenVerwijderen