WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 22 januari 2009

Beetje taal


Plaatje hier gevonden.

Zo af en toe duikt er ineens een nieuwe veelgebruikte term op in het dagelijks taalgebruik. Momenteel is dat 'toch?' Zoals ik vanavond bij AH het ene meisje tegen het andere hoorde zeggen: 'Dat was het dan wel, toch?' Let maar eens op als het je nog niet is opgevallen. 'Toch?' lijkt mij de opvolger van 'zeg maar', maar het is heel goed mogelijk dat ik er tussenin iets gemist heb. 'Zeg maar' is inmiddels teruggedrongen naar een uithoek van de samenleving en wordt vrnl. nog gebruikt door meisjesstudenten van rond de 20. 'Toch?' heeft vergeleken met 'zeg maar' het voordeel dat het per zin maar een keer gebruikt kan worden, nl. aan het eind, terwijl er mensen zijn die 'zeg maar' in een zin wel drie keer weten in te passen. Anders aan 'toch?' is dat het ook in de schrijftaal opduikt, terwijl 'zeg maar' echt spreektaal is (zoals de term zelf natuurlijk al aangeeft). Soms wordt 'toch?' aan het eind van een zin achter een komma gebruikt, soms is het een nieuw zinsdeel na een punt. Dus b.v.: 'Dat is wel een goed idee, toch?' of: 'Dat is wel een goed idee. Toch?'

Bij dit soort dingen vraag ik me altijd af: wie is er mee begonnen en hoe heeft het zich verspreid? Zou dat uit te zoeken zijn? En hoe komt het dat het zo aanstekelijk werkt? Op zoek naar een illustratie vond ik bovenstaande cd, die ik niet ken. (Ik hoop maar dat het geen al te slecht idee is om hem hier te plaatsen.) Is die de oorzaak of was het woord er al eerder?

Ik ben nog uit de tijd van 'weetjewel'. Om je dat te herinneren moet je denk ik wel boven de 50 zijn, toch?

12 opmerkingen:

 1. Het singaleren van ander taalgebruik, dat is ook mijn ding!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nog een mooie: ik heb zoiets van....

  Wat 'toch' beterft het volgende. Ik heb het idee dat het gebruik toegenomen is nadat ons aller Jan Peter In de Tweede Kamer retorisch uitriep:'We moeten terug naar de mentaliteit van de V.O.C......Toch?' Sindsdien is het in ironische zin nogal eens gebruikt door colomnisten (Frits Abrahams)en daarna doorgesijpeld in de spreektaal. Het zou dus niet the king's English zijn, maar the prime-minister's Dutch!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Tachtigplusser,
  Grappig dat het misschien van JPB komt! Zou ik nooit gedacht hebben. Ik ben het gelukkig al weer aan het afleren (merkte ineens dat ik het zelf ook gebruikte).
  Kzieje, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mag ik er nog twee aan toevoegen?
  'Groetjes!' 'Wat karig', denk ik dan. Ik heb een collega gehad die zijn brieven beëindigde met Grote groet! Dat was different cook!

  'Kindjes', zie hiervoor ook de Taalhoek van Ewoud Sanders in de NRC van maandag jl.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Was me nog niet opgevallen. Ma$ar ja, misschien duurt zo'n hype weer even voordat hij de oostgrens heeft bereikt. Gebeurt wel vaker, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @ Allen,
  Het was weer leerzaam. Voor de liefhebbers gaf WereldvanSofie hierboven al een link naar Irritaal. Bij SOS zijn ook leuke dingen te vinden.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen