WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 20 januari 2009

Beetje treurig 2


Bron: Flickr, foto: f-l-e-x

Gisteren werd ik gelukkig bijtijds door De Pers gewaarschuwd dat het de somberste dag van het jaar ging worden, dus toen kon ik mij ertegen wapenen. Maar vanmorgen, toen ik dacht 'dat hebben we ook weer gehad', raakte ik onverwacht alsnog gedeprimeerd. Wat was de reden? Ik lees al geruime tijd in De Welwillenden van Jonathan Littell en vanmorgen, toen ik er in de trein in zat te lezen, leek het me opeens toch zo fijn om er eens met iemand die dat boek ook aan het lezen is of het gelezen heeft over van gedachten te wisselen. En vervolgens dacht ik: waarom kan zoiets nou niet in de bibliotheek? Je kunt aan de bibliotheek gerust een vraag stellen als 'Hoe kunnen koeien melk geven als ze alleen maar groen gras eten?' (gevonden bij al@din) en daar krijg je dan een keurig antwoord op, maar er is geen mogelijkheid om even over een boek te praten als je daar behoefte aan hebt.

Ja, ik weet dat er leeskringen zijn. Maar ik wil alleen maar even over De Welwillenden praten. Nee, ik verwacht niet dat er een bibliothecaris voor me klaarzit die het boek gelezen heeft en ook niet dat hij me kan doorverbinden met een collega elders in het land die dat wél deed. Ik verwacht niet eens dat er ergens een bibliothecaris is die het boek gelezen heeft (al sluit ik het ook niet uit). Maar zou het niet mooi zijn als er b.v. op de bibliotheeksite een digitaal prikbord was waar je op kon zetten 'Wie wil met me mailen over De Welwillenden?' En dat dat dan echt iets opleverde? Ja, bij LibraryThing zal zoiets wel kunnen. Maar het lijkt me toch veel mooier als het bij de bibliotheek ook zou kunnen. Waarom is de bibliotheek, naast alles wat hij nog meer is of wil zijn, toch ook niet de plaats waar literatuur een hoofdrol speelt? Van die gedachte werd ik een beetje somber.

8 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Ik snap je probleem.
  Wat ik over het boek gelezen heb (o.a. bij jou) is het heftig.
  Het staat op mijn verlanglijstje maar er zijn maar 4 exemplaren in Zeeland. Bovendien staan ze geboekt als bestsellers. Dat betekend dat je ze maar 1 week mag lenen en er extra voor moet betalen. Dat laatste is niet zo'n probleem maar in 1 week een pil uitlezen over zo'n beladen onderwerp trek ik niet. Wat ik er over heb gelezen boeit me wel. De vraag: wat zou ik doen in bepaalde situaties.
  Dat is misschien maar een klein onderdeeltje van het boek. Dat weet ik helaas dus nog niet.

  Is het een idee om het te vragen in de bieb? In een van de bibliotheken waar ik werk wordt zo'n vraag wel behandeld. Met wisselend succes weliswaar maar toch .. Ik heb begrepen dat je meer van zelf kopen bent dus dan zou de boekwinkel toch de aangewezen plek moeten zijn.

  Ik heb trouwens een prima dag gehad. Vanmorgen scheen de zon en vanmiddag en avond lekker gewerkt.
  Hou je taai!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag WvS,
  Ik ben niet per se van zelf kopen hoor, ik leen ook veel! Ik koop wel graag 's een boek, maar ik kan niet alles kopen wat ik wil lezen en als ik het kon zou ik het nog niet doen denk ik.
  Het lijkt mij volstrekt onmogelijk om De Welwillenden in 1 week uit te lezen, of je moet de hele dag lezen en daar is het boek niet geschikt voor.
  Ik bedacht dat ik wel graag eens over dit boek wilde praten, maar daarna begon ik verder te denken: waarom wordt in de bibliotheek niet veel vaker over boeken gepraat? (En met praten bedoel ik ook mailen.) Ik vond dat opeens zo zonde.
  Dat ik in het bijzonder over dít boek wel eens even zou willen praten is omdat het nogal wat vragen bij me oproept, zowel vanwege de inhoud als vanwege de opbouw en ook omdat ik me afvraag waarom dit boek zo enorm geprezen is. Het exemplaar dat ik lees is eigenlijk van mijn dochter aan wie ik het cadeau heb gedaan. Maar ik lees het nu eerst zelf.
  Groet, schrvrdzs
  p.s. Ik heb trouwens ook lekker gewerkt vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je wel over een boek wilt praten, maar niet naar een leeskring hoeft, lijkt internet met dé aangewezen plek. Er zijn meer sites in de trant van librarything, bijvoorbeeld een boekenhyves. Of de hyve van een bibliotheek!
  Of een digitale leeskring, waar het er niet om gaat dat je allemaal hetzelfde boek leest, maar juist over zoveel mogelijk boeken van gedachten wisselt.

  Voor bibliotheken is dit best een lastige hoor. Juist omdat je eigenlijk alleen maar even wilt praten over het boek dat Jij nu leest. Heb je dit gevoel vaker of komt het door de kracht van je huidige boek?

  Ik heb de pyjama bijna uit (valt me een beetje tegen trouwens) en begin dan aan de welwillenden. Nog even geduld dus, dan mag je er met mij over kletsen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Astrid,
  Dank voor het aanbod t.z.t. over De Welwillenden van gedachten te wisselen. Daar zal ik graag gebruik van maken.
  Nee, het is niet speciaal dít boek waar ik over wil praten; over veel boeken die ik lees wil ik wel graag eens wat opmerken en ik luister ook graag naar leeservaringen van anderen. Ik reis zoveel mogelijk elke vrijdag naar huis met een collega met wie ik dan een zakje chips en leeservaringen deel. Misschien wordt mijn 'probleem' wel veroorzaakt doordat die collega nu een maand met vakantie is...
  Er zal op internet ongetwijfeld een plaats zijn waar het goed discussiëren is over boeken. Een hyve, al dan niet van een bibliotheek, trekt me niet zo omdat ik hyves nogal lelijk en onoverzichtelijk vind en bovendien te commercieel.
  Vóór internet bestond, was ik al lid van een 'boekenmailinglist': de boekgrrls, ze bestaan nog steeds. Dat vond ik erg leuk tot het te massaal werd.
  Wat me gisteren treurig stemde is dat de bibliotheek nooit op zo'n idee is gekomen. Stel je b.v. eens voor dat het heel gewoon was dat er altijd een stel mensen in de bieb zat, aan een tafel met thee en koekjes en dat je aan kon schuiven en vragen: is hier toevallig iemand die De Welwillenden gelezen heeft? Dat zou toch mooi zijn? En volgens mij best mogelijk. In Bibliotheek R'dam zijn tenslotte wél altijd mensen aan het schaken...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi schrijver,

  volgens mij zou je je heel erg thuisvoelen bij de boekgrrls:
  http://www.boekgrrls.nl/

  groetjes
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. sorry, niet goed opgelet!
  zie nu pas je opmerking over de grrls in de vorige reactie....
  groet
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Joke,
  Geeft niks hoor! En weet je wat er net toevallig vanavond gebeurde: ik kreeg een mailtje van iemand die ik destijds bij de boekgrrls 'ontmoet' heb en met wie ik toen een tijd gecorrespondeerd heb (o.a. over boeken natuurlijk). Zij werkt inmiddels in een bibliotheek en kwam mijn naam tegen door mijn stukje over Nederland Leest op NEDBIB.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het gaat allemaal goedkomen, schrvr!

  BeantwoordenVerwijderen