WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 9 januari 2009

Boek&bieb 9

AvA wees me op een alinea uit Joe Speedboot van Tommy Wieringa waarin een bibliotheek voorkomt. Dankjewel AvA!

De ik-figuur/verteller in Joe Speedboot heet Fransje. Hij is verlamd, zit in een rolstoel en kan slechts een arm gebruiken. Hij beschrijft zijn leven in dagboeken.

Ik denk vaak aan de grote samoerai Miyamoto Musashi wanneer ik schrijf, die zegt dat de weg van de samoerai tweeledig is: de weg van het zwaard én die van het penseel, ofwel de pen. De weg van het zwaard is een beetje moeilijk voor mij, blijft die van de pen over. Ik heb dat uit Het Boek van de Vijf Ringen, Go Rin No Sho, het boek dat ik in de bibliotheek vond en stukgelezen heb. Ik heb het nooit teruggebracht.

Het motto van Joe Speedboot luidt:

Er wordt gezegd dat de samoerai
een tweevoudige Weg heeft,
van het penseel en het zwaard.

MIYAMOTO MUSASHI


Ik kan uit het boek niet opmaken of de schrijver een bestaande bibliotheek voor ogen heeft gehad. Daarom bovenstaand een plaatje van Het Boek van de Vijf Ringen.

2 opmerkingen:

 1. Dat van het Samurai zwaard herinner ik me niet.
  Ik vond Joe Speedboot een heel origineel boek: nog niet eerder vertoond ooit vertoond in Nederland!Hilarisch rauw en gevoelig tegelijk lijkt het wel een middeleeuwse boertige klucht.
  Ik herinner me vooral de natuurimpressies en de mooie taal, sommige passages moest ik gewoon overlezen.

  Alaary

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Alaary,
  Ik herinnerde het me ook niet, terwijl het nog wel het motto was. Wat je zegt: een heel origineel boek. Helemaal mee eens.
  Heb je misschien nog leestips?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen