WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 6 januari 2009

Observatie

Soms word je wel eens even vrolijk in de tram en vandaag had ik dat. Toen ik van de trein naar de tramhalte liep kwam mijn tram net aanrijden en met een sprintje haalde ik hem. Hij was vol maar ik kon toch nog zitten. Dat was leuk. Maar het leukste was dit: naast mij zat een moslimmeisje van een jaar of 20 te lezen. Nieuwsgierig als ik ben naar wat mensen lezen probeerde ik te zien welk boek het was. Het bleek een omnibus van Julia Burgers-Drost te zijn. Dat is een auteur van familie-/streekromans van wie ik in vrijwel elke collectie die ik maak wel een paar boeken doe, behalve als men bij de wensen 'niet (te) christelijk' heeft vermeld. JBD schrijft nl. prot. chr. boeken. Het lukte me een regel te lezen: 'Folkert had resoluut een andere geloofsgemeenschap gezocht.' Toen ik moest uitstappen sloeg het meisje net haar boek dicht en kon ik ook nog de titel lezen: 'Met Open Armen'.

Kijk, daar werd ik nou vrolijk van en dat wilde ik graag even met jullie 'delen'.
Voor wie niet snapt hoe je dáár nou vrolijk van kunt worden: prima, maar ik ga het niet uitleggen.

24 opmerkingen:

 1. Het leuke zit hem vaak in de kleine dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi bericht, maar heel veel spam!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heren,
  De Spaanse(?) spam heb ik eraf gemieterd; is er nog iets anders dat jullie me aanraden?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het moeten wonderbaarlijke boeken zijn. En het zijn er ook zo veel!

  Ik ben dan wel benieuwd waarom zo'n meisje nu juist zo'n boek heeft uitgekozen.

  Maar leuk is het, dat loeren naar andere passagiers :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een verrassende keuze van zo'n meisje van die leeftijd. Als ik zo'n titel aan mijn dochter van iets ouder voorstel wordt ik hartelijk uitgelachen. Ook leuk, een 20-jarige die leest!

  Aagje M
  (raar woord: uniumen)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Edwin,
  Dat het er zo véél zijn vind ik zeker wonderbaarlijk. Er komen er jaarlijks een stuk of 6 bij geloof ik. Wel heel fijn voor de collectiemakers trouwens want de schrijfster is geliefd, dus ik stuur graag een paar van haar boeken mee.
  Ik heb er 'uit hoofde van mijn functie' wel 's een gelezen en dat viel niet mee moet ik zeggen.
  Ik had ook best graag aan het meisje in de tram willen vragen waarom ze dat boek las en wat ze er van vond, maar dat leek me toch te ver gaan. Dat loeren op zich was al indiscreet genoeg.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Aagje,
  Je meent toch niet serieus dat je dat hebt voorgesteld aan je dochter? Ik moet je trouwens bekennen dat ik vroeger zelf wel 's een streekroman las. Dat kwam zo: mijn opa gaf mijn moeder altijd boeken van de Spiegelserie, maar zij hield daar helemaal niet van en zette ze in het logeerkamertje. In dat kamertje hing ook de droogkap en als ik daar onder zat (jaren 60), las ik zo'n boek van Annie Oosterbroek-Dutschun of andere dames. De toen opgedane kennis komt me nog dagelijks van pas ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik denk dat ik je vrolijkheid wel snap maar hoe weet ik dat nu zeker? :-)

  Het voorval doet me denken aan een verhaal van een klant.
  Tijdens W.O. II was Annie M.G. Schmidt directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen. Op een dag vroeg Annie naar haar leeftijd. Toen ze zei dat ze bijna 18 was zei ze op schooljuffentoontje: "wordt het dan eens geen tijd dat je echte romans gaat lezen meisje?"

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dag Sophieschoice,
  Het had te maken met het feit dat iemand las, dat die iemand een boek las van een schrijfster die ik dagelijks uitleen, dat die iemand jong was, dat die iemand een hoofddoek droeg, dat het boek pc was en de lezer moslim. Dat is het wel zo ongeveer. En het kwam natuurlijk ook wel doordat de tram er net aankwam en ik kon zitten.
  Leuk verhaal, van Annie MGS!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Schrvrdzs
  bij deze post moest ik denken aan een citaat van Judith Koelemeijer "Ik geloof dat er talloze verhalen van gewone mensen zijn die het waard zijn om opgeschreven te worden. De werkelijkheid is vaak veel mooier en gekker dan je zou kunnen verzinnen."

  Mooi verhaal! Het is dat je er zelf bij bent geweest... want zoiets verzin je toch niet :)
  Groetn Wies

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Wies
  Nee, ik zou het niet bedacht hebben, maar zo vreselijk gek is het toch ook weer niet?
  Groet, schvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Schrijver,
  Ik geloof dat ik mijn grijns de rest van de avond niet meer zou verliezen als ik in die tram gezeten had...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Schrijver,

  Nee natuurlijk stel ik zoiets niet voor. Doet me trouwens denken aan mijn schoonmoeder. Die vroeg of ik niet eens dit soort afgeschreven boeken kon meenemen, want die zijn zo levensecht. Maar ja, dat is een andere generatie. Inmiddels is schoonma lid (geweest) van een boekenclub en leest ze hele andere dingen. En dat heeft toch ook zo z'n goede kant, zo eerlijk is ze dan ook wel weer.

  Aagje M
  (wat te denken van mijn vrfctwrd
  ingtpod, net een spelfoutje)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Tenaanval,
  Meen je dat nou?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Aaagje,
  Dat van dat 'levensechte' klopt misschien toch wel. Ik zal je bekennen dat ik wel 's om zo'n boek gehuild heb (toen ik het voor m'n werk las), niet vanwege de stijl, die daar ook beslist aanleiding toe geeft, maar door iets 'zieligs', je weet wel.
  Die vrfctwrdn verzin je toch niet stiekem zelf hè?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ja natuurlijk meen ik dat. Da's toch heel leuk? Dat een meisje met een hoofddoek in een tram in Rotterdam (of all places) zo'n boek leest? Over vermenging van culturen gesproken....
  Ik vraag me dan meteen af hoeveel ze dan herkent in zo'n boek, misschien heel veel of misschien leest ze het juist als een antropologische studie, over een vreemd volk met vreemde gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Tenaanval,
  En opnieuw vraag ik me af of je het wel meent... Dat 'Rotterdam (of all places)' brengt me aan het twijfelen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Nou ja!! Zo cynisch ben ik toch niet?
  En dat of all places slaat op het feit dat ik hier in Amsterdam nooit iemand iets over Aboutaleb zijn paspoort heb horen zeggen toen hij wethouder werd. We krijgen nu een stadsdeelvoorzitter met een hoofddoek en de discussie gaat alleen over haar gebrek aan ervaring, niet over die hoofddoek.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ha schijver,

  Ik moet toegeven dat ik vroeger ook wel eens een streekroman las. Maar ik vond wel dat ze altijd een heleboel gedoe in een beperkt aantal bladzijden wisten te stoppen. Nou ja, smaken verschillen zullen we maar zeggen.
  Moest eergisteren wel aan jou stukje denken. Ik haalde nl. net de bus toen ik naar huis ging, kon nog zitten ook en schuin voor me zat een jong meisje te lezen. Daar houd de vergelijking op, want ze droeg geen hoofddoek.

  Aagje M
  (ook "unple" heb ik niet zelf verzonnen hoor!)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ha Tenaanval,
  Cynisme vind ik geen slechte eigenschap hoor, integendeel ik hou er wel van.
  Amsterdammers zijn vast wel toleranter dan Rotterdammers, maar ook árroganter (vinden wij Rotterdammers dan).
  En zo is het altijd wat.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ha Aagje,
  Kon je zien wat ze las?
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Nee, dat heb ik wel geprobeerd, want ze zat schuin voor me en ik moest uitstappen. Het leek me geen streekroman. ALs het iets romantisch was dan eerder Danielle Steel.

  Aagje M
  prostsej

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Dag Aagje,
  Jammer, maar niks aan te doen. Mij lukt het helaas ook vaak niet.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen