WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 7 januari 2009

Boek&bieb 8


Foto van deze website.


Ik heb De Welwillenden even opzij gelegd en lees nu Sneeuweieren van Ricus van de Coevering. Het volgende citaat komt uit dat boek. Het gaat over David, de uit Ghana afkomstige geadopteerde zoon van Olga en Harm.
'Ampel' heeft denk ik het e.e.a. gemeen met Asten, de geboorteplaats van de auteur. Daarom een foto van de bibliotheek van Asten.

Ze ging tegenover Harm aan tafel zitten en zei: 'Maandag moet hij weer naar school.'
'Weet je nog dat we hem overal zochten? In huis, in de achterstal, op het erf. Nergens te bekennen.'
'Behalve in Ampel, toch?'
'Was hij helemaal naar de bibliotheek gefietst!'
Harm ging de bijkeuken in, schoot in zijn klompen en riep: 'Het is altijd wat met die boekenwurm - de bibliotheek!'


Op de website waar ik de foto vond, staan ook foto's van een lezing van Ricus van de Coevering in de bibliotheek van Asten.

4 opmerkingen:

 1. Dag schrijver,
  Eerder viel me op dat jij het woord "bibliotheek" onmiddellijk (onderbewust) ziet als je een boek leest. Wellicht is zoiets besmettelijk, want in Joe Speedboat zag ik het ook meteen. Volgens mij (maar oh, dat geheugen) heb je de betreffende bieb nog niet op je blog gezet?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag AvA,
  Op dit punt laat je geheugen je in ieder geval niet in de steek. Toen ik door de '23dingen' wat meer 'bibliobewust' was geworden viel me ineens op dat in sommige boeken die ik las een bibliotheek genoemd werd en toen dacht ik: misschien kan ik ze gaan verzamelen. Joe Speedboot had ik toen al gelezen, dus die staat er inderdaad niet bij. Als je me de pagina wilt opgeven kan ik hem aan de verzameling toevoegen. Heb je een idee welke bibliotheek model gestaan zou kunnen hebben? (Dit vanwege een mogelijke foto.)
  Hoe vind je het boek trouwens?
  Groe, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag schrijver,
  Mijn exemplaar (33.ste druk) telt 446 pagina(atje)s en daarin staat het op pag 62. Je kunt ook zeggen: derde alinea van het achtste hoofdstuk. De plaats heet (fictief) Lomark of -in de buurt- Westerveld. Het anagram Markelo ligt voor de hand, maar naar mijn idee moet je de plaats ergens in de buurt van Nijmegen of zo zoeken, aan een rivier. Maar of dat waar is... Hij heeft het overigens ook over Enschede waar z'n vriend naar de AKI gaat. Enschede wordt treffend, zij het eenzijdig, beschreven.
  Ik vond het boek erg goed. Je wil natuurlijk weten waarom. Omdat ik denk dat hij kans ziet het onmogelijke niet alleen mogelijk, maar ook wenselijk te doen lijken. Knap om in de huid van iemand met een zware handicap te kruipen, nog knapper om geen doorsnee gehandicapte te nemen en het allerknapst om ervoor te zorgen dat je gaat denken dat het niet alleen zo kan zijn/gaan, maar zelfs zou moeten zijn/gaan: een persoon met een handicap heeft de dromen van vroeger, probeert daar wat van te verwezenlijken en krijgt daar belangeloze hulp bij.
  Ik merk dat mijn hoofdpersoon niet die van Tommy W is, maar ja, lezen staat vrij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha AvA,
  Ik zoek het citaat er morgen bij, dankjewel!
  Ik weet nog wel dat ik het een goed boek vond, maar niet meer waarom. Ik vraag me trouwens af of ik het toen ik het net gelezen had wél had kunnen zeggen; waarschijnlijk niet zo goed als jij. Ik vond het boek vooral 'verrassend' geloof ik.
  Heb je een videorecorder en zou je de film Vliegtuig van Joost Conijn willen zien? Dan kun je die wel van me lenen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen