WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 28 januari 2009

Weer eens iets over de catalogus


Bron: Flickr, foto: altopower


Een tijdje geleden zat ik in afwachting van een presentatie o.i.d. tussen een stel collega's en hoorde een van hen zeggen: 'Ik heb dat WorldCat eens geprobeerd en dat werkt echt goed. Ik heb een paar nogal zeldzame boeken erin opgezocht en ze kwamen keurig tevoorschijn.' Dit vertelde ik later aan een collega die er niet bij had gezeten en die zei: 'Maar je moet in een catalogus óók dingen kunnen vinden waarvan je niet weet dat je ze zoekt en die vind je vaak níet'.

Deze collega bedoelde daar niet mee dat het leuk is om 's op een idee gebracht te worden door een woordenwolk. Zij bedoelde dit: je bent op zoek naar alles wat een bepaalde auteur geschreven heeft en misschien ook naar alles wat óver deze auteur geschreven is. Je voert dus de naam van die auteur in en zou dan meteen alles willen vinden. Helaas werkt het zo niet, omdat veel auteurs meer dan een keer in de catalogus vermeld staan, en steeds met een ander rijtje titels eronder. Daarnaast zijn 'feestbundels' vaak niet te vinden onder de afzonderlijke auteurs, dus zo mis je ook nog eens artikelen. Tot zover mijn collega.

Als we alle catalogi van Nederland of voor mijn part van de wereld aan elkaar gaan koppelen, wat op zich natuurlijk prachtig is, worden dit soort fouten ook gewoon aan elkaar gekoppeld. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom dit niet veel belangrijker wordt gevonden. Zet er een groepje deskundige en serieuze mensen op en ga fout voor fout in alle catalogi te lijf, zou ik denken. Ik snap ook wel dat het een illusie is om te verwachten dat je echt álle fouten er uit kunt halen, maar ik denk dat je een heel eind kunt komen. Als we het zouden willen.

Ik denk wel eens dat ik mezelf zo langzamerhand steeds vaker begin te herhalen en dit is weer zo'n voorbeeld want tijdens de 23dingen schreef ik hier ook al over en dat was niet de enige keer. Maar ja, je weet maar nooit wie het deze keer eens leest...


Uit de catalogus van de OBA.

4 opmerkingen:

 1. Ha Jouke,
  Dan heb ik er nu alle vertrouwen in dat het goed gaat komen.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helaas!
  Ik ben geen schrijver, ben geen lezer, dus ja..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Jouke,
  Ik vind het in elk geval leuk dat je mijn blog dan wél leest en er ook nog 's op reageert.
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen