zaterdag 31 januari 2009
Een jaar in 'postings'*
Bron: Flickr, foto: youngdoo
Na (ruim) een jaar bloggen (en 337 'postings') moet er maar eens een kleine balans worden opgemaakt. Ik ben gaan bloggen omdat het moest en toen het niet meer moest ben ik het blijven doen omdat ik het niet meer kon laten. Zo zit het. En hoe is dat dan gekomen? Wie het weet mag het zeggen, maar ik kan er zelf slechts naar raden. Ik ging tijdens de 23dingen nogal eens te keer tegen het 'kijk-mij-eens'-gehalte van veel van de dingen. Bloggen heeft natuurlijk ook een hoge kme-factor en toch doe ik het. Blijkbaar hou ik ook wel van een beetje aandacht, ik kan niet anders concluderen. Die 'ik' is in dit geval 'schrijverdezes', die niet geheel samenvalt met mijn 'eigenlijke' ik. Jammergenoeg wordt het steeds lastiger deze twee gescheiden te houden. Weten wie iets zegt (de uitdrukking 'ik weet wie het zegt' wijst er al op), beïnvloedt meestal de mening die de toehoorder heeft of vormt over wát er gezegd wordt. Dat is begrijpelijk, maar ik zou het leuk gevonden hebben als het in de blogwereld anders had kunnen zijn.
Dit was teleurstelling 1. Er komt er nog een. Ik hoopte door het bloggen af en toe in gesprek en liever nog in discussie te raken met andere bloggers of lezers. Héél af en toe is dat ook wel gebeurd en dat heeft me veel plezier gedaan. Maar het gebeurt zo zelden dat ik er toch in teleurgesteld ben. Ik merk dat het op andere blogs die ik lees evenmin gebeurt en ik zoek de oorzaak daarom maar niet bij mezelf, maar in het fenomeen weblog op zich. Dat is blijkbaar niet geschikt om een discussie op gang te brengen. Iedereen blogt wat voor zich uit en zet daar misschien een lezer wel eens mee aan het denken, maar een vorm van gezamenlijk verder denken komt zelden van de grond.
Dit was teleurstelling 2. Er komt er nog een. Ik dacht aanvankelijk dat ik steeds wel weer iets zou vinden om over te bloggen. Dat is ook een hele tijd zo geweest, maar ik begin nu te merken dat ik steeds vaker in herhaling verval. Dat is eigenlijk ook heel logisch, want dit blog is een 'meningenblog' en heeft nauwelijks een informatief karakter. En meningen zijn op een keer op, zeker als het alleen om meningen over bibliotheekgerelateerde zaken gaat, zelfs als je dat een beetje ruim opvat. Na een tijdje heb je al je meningen wel een keer verteld en dan vertel je ze nog 's in andere bewoordingen en met een ander voorbeeld erbij, maar een derde keer is meestal overbodig. Die meningen van mij zijn o.a.: de bibliotheek zou mooier, levendiger en aantrekkelijker moeten zijn, er zou meer geëxperimenteerd moeten worden, de diverse catalogi zouden een stuk beter kunnen, er zou meer landelijk aangepakt moeten worden, de bibliotheek zou meer 'voor iedereen' moeten zijn en vooral: de bibliotheek zou een plaats moeten zijn waar lezen en literatuur in hoog aanzien staan. Maar ja, dat is inmiddels allemaal wel bekend bij de mensen die dit blog al een tijdje volgen. Het is eigenlijk al heel wat dat ik er een jaar lang stukjes mee heb weten te maken. Dit was dus geheel te verwachten maar dat neemt niet weg dat het een beetje een teleurstelling is: nummer 3.
Zijn er n.a.v. een jaar bloggen dan geen positieve dingen te zeggen? Jazeker, maar wie gebrek aan inspiratie heeft houdt graag iets achter de hand, dus dat komt nog.
Wie concludeert dat momenteel de ware bloggeest mij aan het ontglippen is, heeft gelijk. En zonder bloggeest geen blog, in elk geval geen geïnspireerd blog. Ik ben zelf ook benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Want van zo'n blogverslaving ben je natuurlijk niet zomaar af.
Wordt vervolgd.
*De titel is een variatie op Een jaar in scherven van Koos van Zomeren, een boek dat ik van harte aanbeveel. De uitgave in de serie Privé-domein is uitverkocht maar nog wel te leen bij de bibliotheek hoop ik, en een herdruk uit 2008 is nog te koop.
Labels:
1 jaar bloggen,
bloggen,
een jaar bloggen
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Wel erg somber lijkt me.
BeantwoordenVerwijderenIk hoop dat de ware bloggeest snel terug komt.
Ha Jouke,
BeantwoordenVerwijderenSomber? Welnee, realistisch.
Groet, schrvrdzs
Schrijvert,
BeantwoordenVerwijderenLaat de geest je niet ontglippen. Ik denk dat wanneer je gaat kijken hoeveel lezers je hebt, dat er meer zijn dan reageerders, en daarbij is het soms ook weer lastig om te zien dat er mensen alleen de feed lezen en niet naar je blog komen (ik bijvoorbeeld).
Natuurlijk is het prachtig om discussies op je blog te krijgen. Maar bij mij -en ik weet zeker ook bij anderen- zet je het altijd weer op scherp. Je hebt niet altijd gelijk, er wordt tegengeprutteld maar ook ruiterlijk toegegeven dat we soms (vaak) netter moeten formuleren, even nadenken voor we de post knop indrukken.
Schrijvert ik zie uit naar de post met de zegeningen van het bloggen. Die moeten er zijn, anders hou je het niet een jaar en 337 posts vol.
Prachtigge mijlpaal. Gefeliciteerd.
Dag Wow!ter,
BeantwoordenVerwijderenDank voor deze bijzonder aardige reactie. Een hart onder de riem is het zeker, maar aan de feiten verandert het weinig. Het gaat mij er niet om mensen 'op scherp' te stellen en het gaat mij er maar ten dele om dat mijn blog gelezen wordt. Natuurlijk is het leuk en vleiend als blijkt dat het gebeurt, maar dat is slechts streling van het ego. Wat ik écht leuk & de moeite waard vind is het gesprek of de discussie. De rest onttrekt zich aan mijn waarneming. Dat jij als 'senior-blogger' blijkbaar dit blog regelmatig leest doet me beslist genoegen, maar dat je ook af en toe reageert, dát voegt pas iets toe.
Groet, schrvrdzs
p.s. Op die 'zegeningen' kom ik nog terug.
Hallo Schrijver,
BeantwoordenVerwijderen1 snap ik niet zo goed. Wil jij niet de aandacht die schrvrdzs wel krijgt?
2 snap ik w.s. wel. Er wordt vaak niet inhoudelijk gereageerd maar wel in de trand van "goed stukje" of "mooi plaatje" terwijl je dan eigenlijk wel wat meer zou willen horen. Ik ga er voor het gemak maar vanuit dat "goed stukje" een synoniem is voor "ik ben het met je eens".
Ik zie ook wel vaak berichtjes (in het algemeen) waar het kennelijk niet de bedoeling is dat je reageert omdat ze als een feit worden gepresenteerd.
3.Als jij er bewust voor kiest om het over een beperkt aantal meningen te hebben ben je daar op een gegeven moment inderdaad doorheen.
Als je na een aantal m.i. wel geslaagde discussies je mening hebt bijgesteld zou je het daar over kunnen hebben denk ik. Discussies doen bijna altijd wel wat mij. Die kunnen variëren van:
je hebt echt niet begrepen waar ik het over heb;
jouw standpunt sluit niet persé mijn standpunt uit;
jouw standpunt is een waardevolle aanvulling;
zo heb ik het nog nooit bekeken;
tot
jouw mening verwoord precies het gevoel dat ik zelf geen naam kon geven.
Zo kan ik nog wel even doorgaan :-) maar ik sluit me verder aan bij de woorden vanWoW!ter:
Laat de geest je niet ontglippen! Kom maar op met de zegeningen.
Ha WvS,
BeantwoordenVerwijderenM.b.t. 1.: Ik bedoelde daar ongeveer dit: ik wil graag dat wat ik schrijf beoordeeld wordt op de inhoud. Hoe minder men weet van wie het schrijft, hoe beter dat werkt.
Op 2. en 3. kom ik misschien nog terug.
Groet, schrvrdzs
Dag schrijver,
BeantwoordenVerwijderenHoewel ik je blog een poos met veel plezier volg (vanaf ongeveer augustus 08 tot nu) is mijn reactie niet: ga alsjeblieft door. Via links op jouw blog ben ik ook bij anderen verzeild geraakt en een aantal ervan volg ik sindsdien ook. Zoals jullie bloggers jezelf de vraag stellen: waarom doe ik het eigenlijk? stel ik, bloglezer, mezelf de vraag: waarom lees ik ze?
Jouw blog volgde ik m.n omdat de onderwerpen boeken/bloggen/i-toepassingen me interesseerden. Ik leerde er wat van en heb ook erg genoten van je link naar een kunstvoorwerp-met-uitleg. De links naar andere blogs waardeerde ik ook. Een paar ervan (Sribbles en Wies) zal ik waarschijnlijk wel een poos blijven volgen, ze wijzen bv.op interessante theatervoorstellingen in mijn omgeving.
Dat klinkt allemaal erg blog-positief wellicht, maar ik heb ook gemerkt dat ik gauw een uur per dag bezig was met het lezen van blogs en het reageren erop. Die tijd kan ik ook besteden aan boeken of een krant. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik toch liever een column van Martin Bril lees dan eentje van Schrijverdezes. M.B. schrijft over een veelheid aan onderwerpen, jij begint jezelf inderdaad te herhalen en hoezeer ik je manier van analysren en argumenteren ook waardeer, ik bespeur enige verveling bij mezelf. Is het geen idee om je blogfrequentie terug te brengen naar 1x/week? Daarmee zijn je andere argumenten natuurlijk nog niet ontkracht. Ik begrijp best dat je streeft naar discussies zoals ze ontstonden naar aanleiding van het boek van L.(heb je dat trouwens uit intussen?),maar dat eist van de reageerders ook veel tijd. Tijd die ze wellicht aan lezen zouden willen besteden of aan communicatie in de echte i.p.v. de virtuele wereld. Persoonlijk discussieer ik over een aantal onderwerpen liever met een vriendin of broer dan met een anonieme blogschrijver. Als ik op een zondagmiddag een uur blogs heb zitten lezen, dan denk ik wel eens: joh, er zijn toch wel waardevollere tijdsbestedingen dan achter de pc zitten, je bent toch geen invalide? Hetzelfde geldt overigens als ik de weekbijlage van de Volkskrant heb door zitten bladeren.
Kortom: als je de methode cold turkey gaat toepassen begrijp ik het best. Misschien vind je iets als het bieblog Hengelo een aardige vorm voor het spuien van je mening?
'k Ben benieuwd hoe het afloopt. Je kunt er ook nog een blog-enquête op loslaten? Dan vink ik de lagere blog-frequentie aan.
In elk geval: bedankt voor veel boeiende postings, mooie plaatjes, eerlijke argumentaties, het signaleren van foutieve conclusies, het aan het wankelen brengen van stellige meningen.
PS: het vrfctwrd ticrypst, is dat niet tic voor cryptische postings?
Dag Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenInderdaad een wat sombere terugblik op een vruchtbaar jaar. Je mag natuurlijk gewoon stoppen als het niet aan je verwachtingen voldoet. Of even een pauze inlassen.
Maar ik sluit me ook bij WoWter aan. Je hebt kennelijk veel lezers, die komen niet voor niets terug. En je bent het meest geïnspireerd als je schrijft over dat waar je hart ligt. Bij boeken bijvoorbeeld. Je bent van harte uitgenodigd om bijdragen te leveren voor ons bieblog, als je dat leuk vindt.
Kortom; doe wat je leuk vindt!
Dag AvA,
BeantwoordenVerwijderen'Dag schrijver,
stop alsjeblieft niet met bloggen', schreef je op 17-8-2008.
Het contrast met wat je gisteren schreef stemt tot nadenken en dat zal ik doen.
Dit kan ik wel vast zeggen: ik schrijf niet voor mijn lezers, maar voor mezelf. Wat lezers terugschrijven beïnvloedt me wel, maar wat ze graag zouden willen niet. Er is gelukkig altijd wel een blog of ander medium te vinden waar een lezer zijn hart kan ophalen.
Groet, schrvrdzs
Hoi Schrijver,
BeantwoordenVerwijderenIk zou ook in herhaling vallen als ik nu zou wijzen op de keerzijden van de medailles. Teleurstellingen zijn onvermijdelijk, zeker als je de lat voor jezelf hoog legt.
Soms doe je er beter aan om naar je hart te luisteren dan naar je verstand. Soms ook niet. Ik weet niet zo goed wat in dezen nu de beste keuze is.
Ik denk ik ieder geval wel dat jij nog meer dan genoeg inspiratie hebt om nog lang door te gaan, als je tenminste zin hebt om de blik breed te houden. Daar kun je alleen zelf over oordelen.
Ik zou het in ieder geval mooi en fijn vinden als je doorgaat met wat je doet.
Dag Astrid,
BeantwoordenVerwijderenDank voor je uitnodiging tot deelname aan het bieblog van Hengelo. Ik zal er geen gebruik van maken omdat ik dan, in elk geval voor m'n eigen gevoel, een bepaald 'niveau' zou moeten halen en ik bovendien graag mijn vrijheid hou. Maar aardig dat je het vroeg.
Groet, schrvrdzs
Ha Edwin,
BeantwoordenVerwijderenTja, waar spreekt hier het hart en waar het verstand? Ik moet misschien de streekroman die ik af en toe uitleen maar eens lezen...
Ik heb wel 's bij een schrijver gelezen, mogelijk bij Grunberg maar dat weet ik niet zeker meer, dat hij tijdens het schrijven één lezer voor ogen heeft en als die ene lezer het boek zou begrijpen & waarderen was het wat hem betreft geslaagd. Ik weet niet of die ene lezer een bestaand persoon was, of meer een idee. Hierboven schreef ik aan AvA dat ik niet voor mijn lezers schrijf maar voor mezelf. Dat is waar, maar zo'n 'ene lezer' heb ik toch ook wel een beetje, al zijn het er dan twee: Anna en jij, o.a. omdat jullie mijn oudste en op cruciale momenten altijd reagerende lezers zijn én omdat jullie cynisme niet meteen als iets negatiefs zien.
Dus je reactie heeft zeker invloed, al is het de vraag welke.
Groet, schrvrdzs