WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 16 augustus 2008

Favoriet boek


Eigenlijk is het een beetje vreemd dat ik Geertje beschouw als het boek dat mij de ogen heeft geopend voor de literatuur, want een paar jaar eerder (toen ik een jaar of 12 was) las ik een boek dat minstens zoveel indruk op me heeft gemaakt: De brief voor de koning van Tonke Dragt. Voor het besef dat je via de taal nieuwe werelden kunt ontdekken is dit boek ook bij uitstek geschikt. Blijkbaar zag ik De brief voor de Koning nog gewoon als kinderboek, al vond ik het wel het allermooiste kinderboek dat ik ooit las. Dat vind ik trouwens nog steeds (samen met het vervolg, Geheimen van het Wilde Woud) en ik heb inmiddels toch nog heel wat meer kinderboeken gelezen. Ik kreeg het boek van mijn opa, die tot dan toe ons gezin af en toe verraste met een streekroman uit de Spiegelserie (die mijn moeder dan op een plankje in de logeerkamer zette), dus dit was een onverwacht geschenk. Ik heb hem nooit gevraagd hoe hij aan dit boek gekomen is en ik heb hem denk ik ook nooit verteld hoe mooi ik het vond.

Inmiddels heb ik het boek vele malen herlezen, al is de laatste keer inmiddels al weer lang geleden (het wordt weer eens tijd dus). Mijn dochters hebben het toen ze een jaar of 10 waren ook gelezen en ook zij vonden het erg mooi. Ze speelden het verhaal na met behulp van twee Lego-kastelen en als je een van hen zou vragen 'Waarom is uw schild wit?' dan zou je meteen het goede antwoord krijgen.

In de vakantie ben ik met twee van hen naar de film die van het boek gemaakt is geweest. Hoewel we niet tot de juiste leeftijdsgroep voor de film behoren wilden we hem toch wel zien, bovendien was het vakantie en geen strandweer. Ik vond het een aardige film er ik heb er wel met enig genoegen naar gekeken, vooral vanwege de kastelen en bossen en een mooie middeleeuwse stad die er in te zien waren. Maar het verhaal zelf vond ik stukken minder boeiend dan het boek. Het boek vond ik elke keer dat ik het las weer spannend; de film vond ik geen moment spannend. Het verhaal in het boek is ook veel uitgebreider en heeft meer diepgang en de hoofdpersoon gaat veel meer voor je leven. En dat laatste zou je misschien toch eerder bij een film verwachten. Ik ben dan ook helemaal niet verbaasd dat het Universitair Medisch Centrum Groningen na onderzoek het volgende heeft geconcludeerd: ‘Een boeiend geschreven boek of krantenartikel kan even levendige emoties oproepen als het aanschouwen van een film,' zoals onlangs op LibraryLingo te lezen was.


7 opmerkingen:

 1. Heb het boek niet gelezen (schandalig voor iemand die zich jeugdbbiliothecaris noemt) maar vanmiddag ga ik de film zien. Daar komt wel een blogstukje over.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Henk,
  Ja een beetje schandalig is dat wel, maar vooral: je hebt iets gemist, echt. Het boek is veel beter dan de film, of eigenlijk gewoon niet te vergelijken. Ik geloof niet dat het kwaad kan dat je eerst de film ziet, want het boek heeft zóveel meer te bieden dat de film waarschijnlijk al snel je leeservaring niet meer beïnvloedt. Desnoods even niet bloggen maar dit boek gaan lezen, meteen vandaag (anders morgen).
  Ik zag de film in Vlissingen, ga jij daar ook heen?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Schrijverdezes: ja, ik ga naar de bioscoop in Vlissingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Schrijver,
  Is dit boek geschikt voor de commune? Ik ben benieuwd wat er in die brief staat. Komen er muizen in het verhaal voor, dat maakt het nog leuker. Misschien in 'Geheimen van het Wilde Woud'. Een woud is en soort bos, maar dan ouder, zo is het toch? Dan wonen er zeker bosmuizen.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Anna,
  Ik denk zeker dat het boek geschikt is voor de commune. Het is te moeilijk voor de jongste j.m., maar ik denk dat de wat oudere het prachtig zullen vinden. En anders jij wel. Ja, een woud is volgens mij inderdaad een oud bos, niet aangelegd maar nog uit de oertijd. Ik kan me niet herinneren of in de boeken bosmuizen (of woudmuizen) een rol spelen, ik geloof van niet. Maar ik denk dat dat geen bezwaar zal zijn om het mooi te vinden. Het is in elk geval het proberen waard. Dinsdag komt de bibliobus weer, die heeft het ongetwijfeld, al is het misschien wel uitgeleend. Maar dan kun je het reserveren.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijver,
  Ik word helemaal enthousiast van je reaktie en de commune is net aan een nieuw boek toe. Het filmpje is leuk, maar ik lees liever eerst het boek. Gelukkig is het over twee dagen slapen al dinsdag.
  Groet, en bedankt voor de leestip!
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Anna,
  Ik hoop dat de chauffeur het boek bij zich heeft of er anders snel voor kan zorgen. Ik vond het zelf zo mooi dat ik zou willen dat iedereen het las. Ik hoop dat het jullie ook zal bevallen!
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Ik vind het altijd fijn om leestips te kunnen geven, en zeker aan een commune die er zo enthousiast op in gaat. (Ik kríjg trouwens ook graag leestips, dus als je er een hebt of hoort, graag!)

  BeantwoordenVerwijderen