WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 10 augustus 2008

Boek&Bieb 4
Opening van de tentoonstelling 'Hans Warren 75' in de Zeeuwse Bibliotheek, 13-9-1996
(2e van rechts is Hans Warren)
foto: W. Helm


In Geheim Dagboek van Hans Warren wordt de bibliotheek heel wat keren genoemd. Vaak, of misschien wel altijd, is dat de Zeeuwse Bibliotheek, waar Warren (1921-2001) het grootste deel van zijn leven in de buurt woonde en waar hij en zijn partner Mario Molegraaf veel gebruik van maakten, o.a. bij het samenstellen van de Poëziekalender. Ter gelegenheid van Warrens 75e verjaardag werd in de ZB een feestelijke bijeenkomst gehouden en werd een expositie aan hem gewijd. Nu wordt zijn literaire nalatenschap er bewaard en in kaart gebracht.

In het onlangs verschenen 20e deel van Geheim Dagboek (1996-1998), schrijft Warren over de festiviteiten rond zijn 75e verjaardag (in 1996):

14 sep. Het is allemaal redelijk goed verlopen, maar het was wel vermoeiend. (...)

Eerder dat jaar schreef hij:

10 juni (...) Vorige week kregen we van Meulenhoff het verzoek op zeer korte termijn een bloemlezing met Nederlandstalige poëzie uit de jaren 1895-1900 te maken. (...)
(...)

27 juni
(...) Gisteren hebben we, aldoor geholpen door Lydia Wolterbeek, in de Zeeuwse Bibliotheek bundels en tijdschriftjaargangen uit de periode 1895-1900 opgespoord voor onze bloemlezing. Bijna alles wat we zochten was aanwezig, wat veel zegt over de rijke collectie. We hebben daar alles vluchtig getriëerd en de rest meegenomen. Daaronder zijn unieke bundels, onder meer met opdrachten van Nicolaas Beets. (...)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten