vrijdag 1 augustus 2008
Uit het Bibliotheekblad
Plaatje gevonden via Google-afbeeldingen
Ik ben nooit een trouw lezer van het Bibliotheekblad geweest: op mijn werk heb ik er geen tijd voor en thuis lees ik liever wat anders. Maar sinds de 23dingen is dat een beetje veranderd en lees ik het af en toe in de trein. Vandaag las ik het artikel uit nr. 13/14 van 3 juli (pagina 8 t/m 12) over de door een 'strategiegroep' opgestelde Agenda voor de Toekomst, een beleidsstuk voor de periode 2009-2012, dat gepresenteerd is op de algemene ledenvergadering van de VOB op 12 juni. En ik werd aangenaam getroffen, in het bijzonder door de twee alinea's die je hieronder ziet. (Voor een digitale versie van het blad moet je abonnee zijn en met mijn simpele scanner wordt het niks, dus ik heb het maar even overgetypt.)
Inspelen op de veranderende behoeften die ontstaan door de informatieovervloed betekent: burgers ondersteunen bij het ontwikkelen van mediawijsheid en het maken van verantwoorde en betekenisvolle selecties. De komende jaren wordt ingezet op het verbeteren van de collectie, als een van de belangrijkste pijlers van de dienstverlening. Door het fysieke en digitale aanbod van de openbare bibliotheken (en hun samenwerkingspartners) samen te voegen tot de Collectie Nederland ontstaat een rijk en volledig aanbod. De komende jaren wordt gewerkt aan kwalitatief hoogstaande ontsluiting en beschikbaarstelling daarvan, zodat de vraag van de klant en het aanbod van de bibliotheken optimaal bij elkaar kunnen worden gebracht.
De openbare bibliotheek heeft zich een plaats verworven als ambassadeur van het lezen met haar rol op het gebied van leesbevordering en de spreiding van literaire cultuur. Het imago van 'boekenbibliotheek' werkt in dit geval in het voordeel van de openbare bibliotheek; het kan worden benut om de positie op het terrein van lezen te versterken.
Is het niet prachtig? Zo'n 'Collectie Nederland' en hoogstaande ontsluiting ervan! En 'ambassadeur van het lezen' en 'spreiding van literaire cultuur'. Dat mag blijkbaar nog allemaal en het is zelfs iets voor de toekomst! Wie denkt dat ik nu cynisch ben vergist zich: ik vind het écht prachtig.
Tja, een puntje van kritiek heb ik wel: 'boekenbibliotheek', is dat niet net zoiets als dat 'bibliotheek vol boeken' van minister Vogelaar? Toch eens even kijken of mijn voorbeeld nog in wikipedia staat... (Nee, het is verwijderd. Dan zet ik 'boekenbibliotheek' er maar bij.)
Maar verder: lees dit artikel als je dat nog niet gedaan hebt; de rest van het stuk is ook zeer lezenswaardig.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Tsja..biblio betekent al boek....dus eigenlijk staat er een boekenboekentheek.
BeantwoordenVerwijderenhet feit dat het benadrukt moet worden zegt ook wel weer iets....
Ha Edwin,
BeantwoordenVerwijderenDe auteurs zetten het woord tussen aanhalingstekens, dus ze zien zelf ook wel in dat het niet helemaal klopt.
Vroeger hoorde je wel de term 'leesbibliotheek', die lijkt me inmiddels uitgestorven (ik bedoel de term).
Groet van schrvrdzs