WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 17 augustus 2008

Even pauze

Op ZB Digitaal is vandaag een stukje te lezen over reageren op blogs. Dat je als blogger zelf zoveel mogelijk moet reageren op reacties van je lezers omdat pas dan een discussie op gang kan komen, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar het vreemde daarbij vind ik wel dat het aantal reacties van lezers bepaald niet recht evenredig is met het belang dat ik zelf aan een 'posting' hecht. Ik kan natuurlijk niet echt oordelen over andermans/-vrouws blog en zeker niet over hoe die andere man of vrouw het zelf ervaart, maar ik heb de indruk dat het elders vaak niet veel anders is: op iets luchtigs of iets uit de persoonlijke sfeer reageren vaak meer mensen dan op een stukje waarin je iets aan de orde stelt waarover je echt graag de mening van anderen zou horen. Wat mijn eigen blog betreft: b.v. de vragen die bij me opkwamen n.a.v. het stuk van Jan Tweepuntnul over 'De klant is koningin' (en daarbij vooral de vraag wat er precies mis is met de culturele oriëntatie van de bibliotheek) zijn dingen die ik me écht afvraag, en waar ik graag de mening van anderen over zou horen. Dat dit blog niet de plaats is waar de grote discussies plaatsvinden snap ik natuurlijk ook wel, maar ik vraag me toch af hoeveel mensen er op in zouden gaan als dezelfde vraag op een gerenommeerd weblog als b.v. ZB Digitaal gesteld zou worden. Misschien 20? Dat is dan in verhouding tot het aantal lezers nog steeds niet echt veel.

Als gevolg van e.e.a. vroeg ik me vandaag toch maar eens even af waarom ik eigenlijk een blog bijhoud. Nou, het antwoord is simpel: omdat ik het leuk vind om stukjes te schrijven. Maar bloggen is nóg leuker als iemand reageert en vaak juist als die iemand het niet met je eens is, zodat je verder moet nadenken over wat je beweerde.

Als dat niet gebeurt is dat niet echt erg, maar dan krijgt bloggen wel concurrentie van andere leuke dingen, zoals in de tuin werken of lezen. Vandaag kocht ik De bibliotheek bij nacht van Alberto Manguel, een boek waar ik van verschillende kanten lovende woorden over hoorde. Ik heb besloten eerst dat boek maar eens uit te lezen voordat ik weer iets ga bloggen. Uitzondering daarop kan zijn dat ik verslag doe van wat ik lees, maar of het boek daar aanleiding toe geeft weet ik natuurlijk nog niet. Tot later!

16 opmerkingen:

 1. Ha schrijver,

  Weet je eigenlijk hoeveel lezers je hebt? Want dan kun je pas inschatten of het aantal reacties dat je krijgt representatief is.

  Ik snap je teleurstelling wel een beetje, maar op de vragen die jij je stelt nav Jan Tweepuntnul heb ik geen antwoord. Ik moet zelfs even nadenken wat ik daar eigenlijk zelf van vind. Dus dan krijg je geen reactie, of een hele vertraagde.
  Hoop dat je snel leest want ik zou het jammer vinden als je heel lang stopt met bloggen. Ik heb dat boek gisteren ook gekocht (toevallig..) en het is niet echt een pageturner. Meer iets om langzaam en met tussenpozen te lezen. Hoop niet dat jij ons zo lang laat wachten.

  groet, Tenaanval

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi,

  een van de dingen die ik altijd zeg, is dat als er geen commentaar achtergelaten wordt dit niet betekent dat je blog niet gelezen en gewaardeerd wordt. Het is nu eenmaal zo dat veel lezers geen commentaar achterlaten.... Anderen hebben daar ook last van, ik ook hoor. Toch hoor ik bij ontmoetingen met lezers dat zij mij blog wel waarderen maar soms niets durven achter te laten. De drempel lijkt dan nog net even te hoog. Je schrijft dat je het leuk vindt om te schrijven, dat is het belangrijkste. Zeker als je nog niet zolang bezig bent is de lol in het schrijven het belangrijkste. Ik lees je blog met plezier en zou het jammer vinden als je zou stoppen.

  Groeten, Moqub

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Tenaanval,
  Dank voor je aardige reactie. Ik heb wel een idee van het aantal lezers dat ik heb, daar zorgt 'Get clicky' voor, een erg indiscreet programmaatje eigenlijk. Maar daarnaast heb je zoiets als wat, als ik het goed heb, in de sociologie de 'representatieve ander' heet, d.w.z. degene door wie je wordt wie je bent (in dit geval dus slechts bedoeld als wie je wordt als blogger).
  Van teleurstelling is niet echt sprake hoor, meer van een zeker realiteitsbesef, iets als 'waar ben ik eigenlijk mee bezig?'
  Ik lees niet bijzonder snel, en het boek lijkt me moeilijk en mijn energie en tijd zijn beperkt, dus het kan inderdaad wel even duren. In elk geval blijf ik jouw blog volgen!
  Nogmaals dank en hartelijke groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Moqub,
  Ook jij bedankt voor je, onverwachte en enigszins geheimzinnige (want wie is Moqub?), reactie. Ik ben het met je eens dat plezier in het schrijven het belangrijkste is als je een weblog wilt bijhouden. Maar er zijn meer leuke dingen en een dag heeft maar 24 uur, dus je moet altijd keuzes maken. Ik ben niet van plan te stoppen, d.w.z. op dit moment niet, maar ik vrees dat ik als ik doorblog dat boek nooit uit zal krijgen omdat een stukje schrijven me altijd veel tijd kost. En ik denk dat het lezen van dit boek me momenteel meer voldoening zal geven dan het schrijven van stukjes, vandaar deze pauze. Maar dank voor je vriendelijk woorden!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag schrijver,
  stop alsjeblieft niet met bloggen.Als ik iets lees waarop ik meteen iets zou willen zeggen, dan doe ik dat om een aantal redenen lang niet altijd. a.ik kan mijn mening vaak niet zo goed formuleren. b. die mening is vaak op heel weinig gestoeld en er wordt al zoveel onzin beweerd. c.tijdgebrek d. enige gêne om me te mengen in een discussie die me eigenlijk niet aangaat.
  Maar natuurlijk snap ik ook wel dat een reactie gezien wordt als serieus meelezen en -denken.
  'k Doe mijn best. Soms.
  AvA

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijver,
  Na 23dingen is de blogstok achter het tuin#je een beetje verdwenen.
  Toch lees ik al je 'postings' met veel plezier. Als bosmuis is het soms wat moeilijk reageren, vooral op dingen die ik niet helemaal snap, en als ik er lang over na moet denken krijg ik pijn tussen m'n oren.
  Aan filosofie doet de commune ook, op het bankje onder de o.k., zoals je weet, het liefs met een stukje blgsch ks. Heel vaak komen we er niet uit, maar smaakte de ks naar meer.
  Op de vraag waarom sommige mensen wel lezen maar niet reageren zijn veel antwoorden mogelijk. Er wordt sowieso meer gelezen dan geschreven en je gedachten op een blog verwoorden is niet altijd eenvoudig.
  Ik hoop snel weer van je te horen en ondertussen veel leesplezier!
  Groet, Anna

  P.S. Op ons muizenblog staat geen indiscreet 'Get Clicky' dingetje. Maar goed ook.

  vrfctwrd:'nlvup', ik denk dat dat 'nlhup' moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha AvA,
  Ik stop ook niet, maar neem even pauze om een boek te lezen dat inspirerend schijnt te zijn voor bibliothecarissen. Bloggen is toch vooral het manifesteren van jezelf, in elk geval zoals ik blog, dus enig tegenwicht lijkt me niet slecht. Maar stoppen, nee hoor, bloggen is verslavend, dus daar stop ik niet zo makkelijk mee.
  Dank voor je reactie!
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Ook mijn meningen zijn vaak op weinig gestoeld en ik zal ongetwijfeld ook soms onzin beweren, maar het zou mooi zijn als we al heen en weer pratend misschien toch wat verder zouden komen op sommige punten. Als dat niet gebeurt vind ik bloggen uiteindelijk zinloos, wat overigens weer niet betekent dat je er dan per se mee moet ophouden, want als dat het argument is kun je met heel wat meer dingen beter stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Anna,
  Als er iemand is die juist wél altijd reacties geeft op wat ik schrijf en die me tot nadenken aanzet ben jij het wel, al is het dan de laatste tijd een beetje minder.
  Het lijkt er nu geloof ik op dat ik klaag dat ik te weinig reacties krijg, maar zo is het niet bedoeld. Ik zie op andere blogs, ook op erg interessante, meestal ook maar weinig reacties staan. Ik vind het dan ook niet zozeer spijtig voor mezelf maar meer in het algemeen: veel mensen schrijven hun meningen e.d. op, maar er komt zo weinig discussie van. Het lijkt of al die meningen los in de ruimte zweven, terwijl het me mooi zou lijken als ze elkaar tegenkwamen, als je begrijpt wat ik bedoel.
  Wat betreft 'Get Clicky', als je met 'Maar goed ook' bedoelt dat dat zou laten zien dat je blog niet veel gelezen wordt, zou je je wel eens flink kunnen vergissen.
  Van je nieuwste 'posting' heb ik weer erg genoten!
  Ik doe mijn best om het boek snel uit te lezen en blog daarna weer vrolijk verder.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hoi Schrijver,

  Over het lezen van je blog hoef ik hier denk ik niets meer te zeggen maar ik wil nog wel even kwijt dat de twijfel iedereen overkomt die blogt.

  Ik surfde even terug naar een evaluatie van 24 juni 2006. Over het eerste halfjaar. En waar twijfelde ik over? Juist ja :-)

  Op Ning was dat nog veel gekker. Daar heb ik mezelf echt serieus afgevraagd wat er misging, totdat ik inzag dat, zoals Moqub schrijft, er gewoon heel veel mensen zijn die liever even snel je tekst scannen en daar niet op in willen gaan. Daar zijn vele, vele redenen voor.

  Ook dat is de aandachtspanne, de toon, het bereik, het onderwerp, de beschikbare tijd, noem het allemaal maar op.

  Online lezers hebben vaak geen gezicht of naam, maar in de loop van de tijd wordt dat toch anders. Mits je onverstoorbaar doorgaat natuurlijk. Ook dat is weer een keuze.

  Ik denk dat bloggers ook vaak weer snel uit het hart raken, als ze ook uit het zicht zijn. Zelf ben ik ook best rigoreus daarin. Zoals je weet bevat netvibes honderden feeds bij mij en als ze langere tijd inactief zijn o.i.d. saneer ik toch. Vooral om mezelf te beschermen is dat, niet omdat ze me teleurstellen.

  De drijfveren zijn vreemde, maar wel lekkere vreemde :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Edwin,
  Dat je na een dag van Wein, Weib und Gesang (als het tenminste verlopen is zoals je verwachtte) diep in de nacht nog de moeite neemt mij een hart onder de riem te steken waardeer ik zeer! Het stukje waar je naar verwijst is erg herkenbaar. Ik kom er nog op terug, maar ik heb me voorgenomen echt eerst dat boek uit te lezen.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ja dat snap ik helemaal!
  je kan nog wel zien hoeveel je blog bekeken wordt,maar een reactie is ook wel leuk natuurlijk
  Dat vind ik nu ook wel een thema nu de 23 dingen-cursus over is
  nou,in ieder geval was dit thema anders wel productief!!
  anders ook hoor,ik lees je blog met veel plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Steenwijk23,
  Dank voor je aardige reactie. Ik denk nog na over dat reageren en ga er als ik mijn boek uit heb verder op in, althans dat ben ik nu van plan. Wat me een beetje teleurstelt is dat er zoveel bloggers zijn maar dat er maar heel zelden een gesprek of discussie op een blog ontstaat. Het 2.0-gehalte van bloggen wordt daarom volgens mij nogal overschat. Een fan van 2.0 ben ik overigens nooit geworden, dus dát zou me niet moeten storen...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Edwin,
  Dankjewel. Het boek valt me niet mee, dus het is maar goed dat ik blogverslaafd ben, zo lees ik tenminste door...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Schrvdzs,
  Don't worry. Het schrijf- en reflectieplezier staat voorop. Niet de lezersstatistieken. Neemt niet weg dat die wel leuk zijn. Je trekt toch al aardig wat reacties vind ik. Gewoon lekker doorbloggen!
  grtz. Jan

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Jan,
  Ik las net je reactie op mijn vragen over vrouwen & bibliotheek en dát is een voorbeeld van wat ik bedoelde en waar ik op hoopte: een beetje discussie. Hartelijk dank! Die statistieken kunnen me niet zoveel schelen; ik heb liever 5 lezers die eens wat schrijven en me aan het denken zetten dan 50 waar ik niks van hoor. Bloggen wordt anders erg eenzijdig en ik geloof dat dat me op de duur niet zal bevallen. Maar voorlopig volg ik je raad op en blog 'lekker door' (als ik De bibliotheek bij nacht uit heb).
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen