WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 18 augustus 2008

Even pauze 2

In de Bibliotheek van Alexandrië
Foto gevonden via Google-afbeeldingen

'De liefde voor bibliotheken moet, net als de meeste vormen van liefde, worden aangeleerd.'

Alberto Manguel in De bibliotheek bij nacht

9 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Weer eens wat anders dan een systeemplafond, wat een ruimte.
  Een 'bibliotheek bij nacht', dat spreekt ons bosmuizen wel aan natuurlijk. Alleen met de 'aangeleerde liefde' hebben we het wat moeilijker. Bij de commune was het wat de bibliobus betreft 'liefde op het eerste gezicht'.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ik denk dat de bibliobus bij uitstek geschikt is om meteen van te gaan houden, maar dat dat bij een grote bibliotheek toch moeilijker is omdat je daar de weg nog moet leren enzo.
  De schrijver van het boek heeft wel iets van een bosmuis in zijn dag-nachtritme.
  Terwijl ik dit schrijf staan de j.m. vast al weer aan de dijk!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Ja, de j.m. waren in hun judogi's aan de dijk gaan staan. De chauffeur vond het erg sportief en de j.m. hebben nog wat worpen laten zien. Alleen jammer dat 'Hup Karel hup' er niet was en 'De brief voor de koning' heeft de chauffeur ook gereserveerd.
  Ik zit onder de o.k. na te denken over de 'aangeleerde liefde', het klinkt als 'spruitjes leren eten',
  (je weet wel, met j.m.) ik ben er nog niet uit.
  Wltrstn, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Ik begrijp niet wat je precies bedoelt met 'je weet wel, met j.m.'
  Of bedoel je dat j.m. geen spruitjes eten en j.m. (geen j.m.) wel? Van spruitjes heb ik zelf nooit leren houden, d.w.z. van gekookte spruitjes; rauw & gemalen vind ik ze wel lekker.
  Ik schreef het citaat alleen maar over omdat ik het wel typerend vond voor het boek, niet omdat ik het er per se mee eens ben. Maar ik denk dat ik dat eigenlijk toch wel min of meer ben (enige slagen om de arm blijken wel uit deze formulering). Het is misschien zoiets als: je komt een klein dorpje binnen met mooie oude huizen en je bent er meteen weg van; dat is dan zoals met de bibliobus. Of je komt een grote drukke stad binnen en leert daar langzaamaan de weg kennen en ontdekt de leuke dingen; dat is dan zoals bij een grote bibliotheek. Ik hoop dat je mijn vergelijking snapt, want hij is niet direct muzisch natuurlijk.
  Ik geloof wel dat er ook zoiets bestaat als liefde op het tweede gezicht of op het derde, dat is dan misschien die aangeleerde liefde.
  Zonder o.k. kan men soms ook wel eens wat filosoferen zoals je merkt, maar ik heb wél net een stukje kaas op (gratis van AH).
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Anna,
  Ja, bij onze AH staat vaak een schaal klaar met stukjes kaas erop. Ook een met worst, dat is minder leuk natuurlijk.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Schrijver,
  Jammer van die worst inderdaad, maar fijn dat jouw AH zo goed voor de stadsmuizen zorgt.
  Groet, Anna

  p.s. Ik bedoelde dat j.m. over het algemeen een hekel aan spruitjes hebben en ze dan soms moeten leren eten of 'moeten leren waarderen'.
  Idtvdb hoeft dat trouwens niet hoor, de aangeboren afkeer van bittere dingen bij j.m. heeft zo z'n nut.
  Ik begrijp je voorbeeld over de grote stad wel.
  Groet, Anna
  vrfctwrd:'onbtsy'

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Anna,
  Dus je bedoelde met die spruitjes wel j.m. maar niet de j.m. idtvdb? Wat een geluk dat het daar niet hoeft. Sommige dingen leer je gewoon nooit waarderen vrees ik. Er zijn ook mensen (en misschien ook muizen) die niet van lezen houden. Net zoals er mensen zijn die niet van sport houden...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Schrijver,
  Het is maar goed dat niet alle mensen en muizen van hetzelfde houden. Rauwe spruiten? En dan malen, hoe dan, met je kiezen?
  Dat vind ik een sport op zich.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen