WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 31 augustus 2008

Onder woorden

Grossman in Amsterdam
Foto van deze website

Vanwege gebrek aan actuele inspiratie, of misschien beter gezegd aan zin om wat me door het hoofd gaat in een blogpost om te zetten, even iets ouds waar ik onlangs weer eens aan moest denken.

Bij David Grossman, de Israëlische schrijver van de mooie jeugdboeken Het zigzagkind en De stem van Tamar, van een aantal romans voor volwassenen waarvan vooral Zie: liefde indruk op me heeft gemaakt, en van artikelen en boeken over het Palestijns-Israëlisch conflict, las ik jaren geleden (waar weet ik niet meer) het volgende. In het Hebreeuws bestaat geen term voor wat wij 'frustratie' noemen. Toen Grossman het woord voor het eerst in het Engels tegenkwam realiseerde hij zich ineens wat frustratie eigenlijk was en werden gevoelens die tot dan toe vaag waren gebleven omdat ze niet goed te benoemen waren hem opeens duidelijk. Hij vertelde dit geloof ik om aan te geven hoe taal je denken beïnvloedt. Vraag me niet hoe het precies zat, maar het voorbeeld is me bijgebleven.

Op de een of andere manier heeft dit toch weer te maken met de rol van de bibliotheek: hoe meer woorden je leert kennen hoe beter je situaties zult kunnen benoemen en begrijpen. Of dat altijd prettig is, is natuurlijk de vraag: als je niet weet wat frustraties zijn heb je er misschien ook geen last van.

8 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Dat is dan net zoiets als ons woord 'gezellig' waarvoor, naar het schijnt, ook geen goede buitenlandse woorden voor zijn.
  Toch geloof ik dat het in het buitenland ook best wel gezellig is.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Zou zo'n woord je 'beleving' van gezelligheid beïnvloeden? Ik vraag me af of zoiets onderzocht kan worden.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Dat denk ik wel. Je zegt dan tegen iemand die het nog niet doorhad: 'Wat is het hier gezellig'. En dan denkt die ander, ja, dat is eigenlijk wel zo. Waarmee de gezelligheid benoemd wordt en echt is.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Het lastige is dan wel weer dat wat de een gezellig vindt door een ander helemaal niet zo ervaren hoeft te worden. B.v. een feest, daar zijn sommige mensen dol op en andere helemaal niet.
  Gezellig heeft wel vaak iets met kaas te maken, vind je ook niet?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Schrijveretc!
  Door slechter wordende ogen òf door de ingesleten gewoonte globaal naar woorden en zinnen te kijken, dacht ik te lezen:'Ouder worden'. Omdat ik op dat gebied een ervaringsdeskundige ben, dacht ik eindelijk ook eens een zinnige reactie te kunnen plaatsen. Het bleek echter over iets geheel anders te gaan, maar misschien ben ik op dat terrein ook wel een beetje een ervaringsdeskundige. Op mijn eigen log heb ik eens geschreven dat ik als kind al zoveel mogelijk woorden (en vooral ook hun betekenissen!)probeerde te leren. Mijn woordenschat werd daardoor denk ik groter dan van mijn leeftijdsgenoten.
  Ik heb daar mijn hele schooltijd van geprofiteerd. Ook bij mijn verdere loopbaan heb ik veel gemak gehad van een behoorlijke woordenkennis.
  Om dingen gemakkelijk te kunnen begrijpen en om jezelf genuanceerd te kunnen uitdrukken is woordenrijkdom erg prettig. Woordenrijkdom verrijkt m.i. dus je leven!
  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Tachtigetc,
  Je hebt helemaal gelijk denk ik: wie meer woorden kent kan meestal meer begrijpen. Maar er is ook een andere kant: 'Wie kennis vermeerdert, vermeerdert smart,' zegt de Prediker (ik citeer uit het hoofd). Toch blijf ik voorstander van het voorlezen van kinderen, o.a. met het oog op het vergroten van hun woordenschat.
  Je kunt tenslotte altijd nog besluiten je kop in het zand te steken.
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Je maakt de lezers van dit blog nu natuurlijk wel nieuwsgierig naar het jouwe.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Schrijver,
  Idtvdb is het al snel gezellig als er kaas is, en brnbrndntlks aan de dijk staat gelijk aan een feestje!
  Groet, Anna
  vrfctwrd: 'vchytzho'
  vlgnd vrfctwrd: 'rffipbim'

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Anna,
  Nu je het over brnbrndntlks hebt: is die postbode nou al eens terug? Zó lang heb je bij de TNT toch geen vakantie?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen