WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 9 augustus 2008

Boek&Bieb 3


Foto: Ambassade Hotel, Amsterdam

In Het lot van de familie Meijer van Charles Lewinsky vond ik dit stukje:

Ze ontdekte zelfs een nieuwe passie, waar ze haar leven lang nooit de tijd voor had gevonden: hotel Atlantic beschikte over een leeszaal en daar pakte ze op goed geluk een boek uit de kast, elke dag een ander, nam het mee naar het water, ging in haar strandstoel zitten en gunde zich de luxe van problemen en verwikkelingen die je elk moment kon dichtklappen en wegleggen.

Het bovenstaande speelt aan het begin van de vorige eeuw. Zijn er tegenwoordig ook nog leeszalen in hotels? Ik vond een foto van een hotelbibliotheek (zie boven), maar is dat een uitzondering? Ik heb zelf nog nooit in een hotel geslapen, maar misschien kan een van de lezers van dit blog er iets over zeggen?

De lovende bespreking uit NRC Handelsblad die me er, naast het advies van een collega, toe bracht dit boek te gaan lezen is hier te vinden (de eerste alinea is verdwenen).

17 opmerkingen:

 1. hij ligt thuis op mijn -nog te lezen- plankje
  dus je hoort nog wat ik ervan vind

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Steenwijk23,
  Ik heb het ook nog niet uit hoor!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtig boek!

  Off topic: ik had me geabonneerd op jouw rss-feeds via Netvibes, maar ze komen niet door.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nog maar eens geprobeerd, nu wel met succes. :$

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Henk,
  Een hele eer! Gelukkig dat het toch lukte, want ik zou echt niet meer weten wat ik eraan kon doen. Ik heb die button ergens in het begin van de 23dingen onder begeleiding van Edwin erop gezet, maar zou het niet meer kunnen nadoen.
  Twee lekenvragen: 1. Wanneer precies gebruik je de term 'off topic'? en 2. Welke gelaatsuitdrukking moet ik zien in :$?
  En een lezersvraag: Ken je 'Een verhaal van liefde en duisternis' van Amos Oz? Eveneens een Joodse familiegeschiedenis en, vond ik, indringender dan 'Het lot van de fam. M.' (Verder houd ik niet erg van Oz' boeken, dit vond ik echt anders.) Als je het nog niet kent vind je hier een voorproefje (ooit gemaakt voor een 23dingen blogpost over IM).
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag schrijver,

  Iets te vroeg gejuicht, de feed is nu niet meer zichtbaar.

  Bedankt voor de leestip; dit boek ken ik nog niet.

  Off topic is als je iets aansnijdt dat niet over het onderwerp (topic) van het bericht gaat.

  Wat de emoticon betreft: ik heb geklikt op een lachende smiley met ^^ i.p.v. oogjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha Henk,
  Dank voor de informatie. Ik vrees dat ik de helft van de tijd 'off topic' ben, dus dat ga ik er maar niet bij zetten...
  Die smiley zit blijkbaar niet in de pc waar ik achter zit. Ik kreeg dus dit ':$'.
  Moet ik nu iets doen met die RSS? Nu wíl iemand zich op mij abonneren, en nu gaat het niet, onuitstaanbaar! In Netvibes schijnt het wel te gaan, of bedoel je dat juist? (Informatiegebruiker, ben je daar? Weet jij het?)
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag schijverdezes,

  Ik wil jouw feeds laten terugkomen in mijn Netvibes, maar om een of andere reden wordt de feed niet opgeslagen.

  Het maakt niet uit of ik kies voor het adres dat ik krijg als ik rechts op RSS klik of het adres als ik helemaal onderaan klik op Abonneren op: Berichten (Atom). Misschien ligt het aan Netvibes?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Terug naar de topic dan maar...
  Schrijver, wij (van de Flexibele bibliotheek van ProBiblio) hebben plannen gemaakt om in hotels bibliotheken te maken. Zou een ideale combinatie zijn en een win-win situatie enzovoort. Dan heb je een openbare bibliotheek die 24 uur per dag open is en die er toch goed uitziet. Dat plan staat even in de ijskast vanwege gebrek aan enthousiasme bij de bibliotheken, maar we hebben het er zo weer uitgehaald. In Limburg (Reuver geloof ik) hebben ze inmiddels zoiets gedaan en het is een groot succes hoor ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Tenaanval,
  Interessant! En leuk om dit te lezen. Kan ik ergens meer vinden over dat project in Reuver?
  Ik lees soms ook over leescafé's en -restaurants; is ProBiblio daar ook mee bezig?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Henk,
  Dit gaat mij helaas boven de pet. Ik heb vandaag geprobeerd mezelf op mezelf te abonneren in Netvibes, en dat leek te lukken, maar hoe ik dat deed weet ik eigenlijk niet en of het er in bleef staan ook niet.
  Als ik iets opnieuw moet aanmaken of instellen of anderszins hoor ik het graag van je en dan zal ik mijn best doen, maar uit mezelf weet ik het helaas niet, sorry.
  En ik zou het toch zó leuk vinden als iemand zich op mij abonneerde...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha schrijver,

  Ik ben op je geabonneerd....
  Twee keer zelfs: een keer in de Netvibes maar omdat ik die te weinig gebruik heb ik je vanmiddag in mijn Google reader gezet. Die werkt alleen niet zie ik nu want daar staat je nieuwe bericht niet in. Maar wel in Netvibes. Dus ik weet niet wat Henk fout doet, bij mij werkt het wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha Tenaanval,
  Misschien had Netvibes vandaag kuren? Wel raar dat het bij jou dan weer niet lukt met je Google-reader.
  Ik elk geval leuk dat je je 'geabonneerd' hebt. Zelf werk ik niet met Netvibes o.i.d., maar ik lees toch al je stukken, zoals je niet ontgaan zal zijn.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo schrijver,

  Ik logeerde dit voorjaar een paar dagen in een van de Valk hotel in Duitsland, en hoewel dit misschien niet de meest chique keten is, hadden ze wel een soort van bibliotheek in de ontvangsthal. Een muur was bedekt met boeken en naslagwerken om in te kijken. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me niet verdiept heb in deze 'bibliotheek' dus kan ik je geen details geven over de inhoud, de bruikbaarheid en het gebruik.

  Groet, Anne Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ha Anne Marie,
  Leuk om dit te lezen. Wat ik me nu afvraag is: komen zulke hotelbibliotheekjes misschien vooral in Duitsland voor? Maar dat is waarschijnlijk een erg voorbarige gedachte.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha schrijver,
  Nee, het Van der Valk hotel in Breukelen (in die nep-chinese tempel naast het spoor) heeft ook een bibliotheek. Ik heb er ooit een half minuutje rondgekeken, maar het lijkt erg op de boekenkasten in de Ikea: de boeken zijn uitgezocht op kleur of op dikte van de band. Niet op titel. Het was puur decoratiemateriaal, een soort van 3d-behangetje.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ha Tenaanval,
  Leuk! Ik bedoel om dit te lezen; die kasten zijn natuurlijk niet zo leuk. Het muzikale behang is daar zeker net zoiets als het literaire?
  Groet van schrvrdzs
  p.s. En toch heeft het ook wel weer iets aardigs eigenlijk, dat men bij Van der Valk blijkbaar denkt dat boeken hun zaak meer cachet geven.

  BeantwoordenVerwijderen