WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 30 augustus 2008

Een kijkje in Delft

DOK Delft, begane grond
Rechts zijn de themakasten te zien

Bron: Flickr, foto: equilegna1

Lang geleden heb ik een tijdje in een ziekenhuis gewerkt. We hadden daar een hoofdzuster van wie verteld werd dat ze in haar vakantie in een ander ziekenhuis ging werken. Ik moest even aan haar denken toen ik op een van de twee vrije dagen die ik de afgelopen week opgenomen heb naar Delft ging om daar DOK te bekijken. Van er werken was uiteraard geen sprake, al zou me dat geloof ik best wat lijken. Na alles wat ik over deze bibliotheek gelezen heb wilde ik hem graag eens zien en ik ben er wat gaan rondlopen.

Collega Annemarie, die er gewerkt heeft, vertelde me een keer dat DOK is ingericht door Aat Vos, die ook het interieur van de ZB in Middelburg verzorgd heeft. Dat zou ik niet geraden hebben, want terwijl de inrichting van de ZB niet echt opvallend is, is dat in Delft anders: een witte vloer, zwarte kasten, een turquoise trap, gele balies, rode stoelen, oranje computermeubels en dan zal ik nog wel het een en ander vergeten.

Vond ik het er leuk? Ja. Wat ik o.a. leuk vond was:
- Het is er ruim en licht.
- De kasten op de romanafdeling staan niet in lange rijen maar vormen een soort kamertjes waar je in kunt lopen en waar je niet door iedereen gezien wordt.
- Tussen de boeken in de kast zijn sommige boeken frontaal neergezet. Ook zijn er tafels waar boeken op liggen. De kasten hebben onderaan een brede plank waarop ook boeken liggen. Hierdoor trekken de boeken veel meer aandacht dan als je alleen maar ruggen ziet.
- Op de afdeling informatieve boeken staan themakasten met allerlei thema's, zoals 'Wandel- & fietsroutes', Solliciteren', 'Stress & onthaasting', 'Pubers', 'Ouderen', 'Dipje of depressie', 'Zomers genieten' en nog zo het e.e.a. Aan die kasten zit een brede plank waarop boeken en soms folders liggen en in de kast staan meer boeken over het onderwerp.
- Ik zag een jongen met een laptop aan een tafel zitten, met een snoer naar een stopcontact en met een dienblad naast zich waarop een lege koffiebeker en een taartbordje stonden. Dat kwam erg 'klantgericht' op me over.
- De computers hebben een prettig toetsenbord en een echte muis.
- Vier jochies vermaakten zich uitstekend met een spelcomputer en zorgden voor een levendig achtergrondgeluid.

Een paar dingen bevielen me minder:
- Op de romanafdeling zijn de bordjes die aangaven welke letters in de kast staan haast onleesbaar klein.
- De kinderafdeling vond ik niet echt gezellig.
- Ik houd niet van een zebratapijt en van extreem vormgegeven stoelen en computermeubels, d.w.z. niet in een bibliotheek. Ik krijg dan altijd het gevoel dat daaruit moet blijken dat we als bibliotheek heus wel 'hip' zijn en dat komt op mij een beetje geforceerd over. Maar over smaak valt te twisten natuurlijk.
- Waarom situeer je een 'Lees en Schrijfpunt' voor laaggeletterden voor het raam aan de straatkant? Ik zou daar zelf als ik laaggeletterd was niet willen zitten.
- Er waren maar weinig mensen. Ook achter de meeste computers zat niemand.

Dit was slechts een momentopname en ik heb ook niet alles gezien. Pas thuis zag ik bij de (vele) foto's op Flickr wat ik allemaal gemist heb, b.v. de tijdschriften en de jeugdzone. Maar ik heb in elk geval genoeg gezien om dit te kunnen zeggen: ik vind het absoluut een bibliotheek met allure & uitstraling, waar boeken naast alle andere zaken een duidelijke rol spelen. Ik vind dat het gebouw iets feestelijks heeft en dat zouden van mij alle bibliotheken mogen hebben. Jammer dat er maar zo weinig mensen waren, maar dat ligt misschien aan het tijdstip (vrijdagmiddag rond 15:30u). Ik hoop nog eens te gaan om de rest te zien.

2 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  DOK ziet er prachtig modern uit, en de foto's op Flickr blijven maar komen. Mooi ook dat er verborgen hoekjes zijn. Maar die muis die je bij de computer zag, dat is geen echte hoor, alleen muizen met een Latijnse naam zijn echt.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Woont er ook een commune? Taartkruimels genoeg denk ik.
  Ik bedoelde met 'echte muis' dat het een losse (computer)muis was en niet zo'n eng bolletje.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen