WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 18 juni 2008

Een initiatief 3

Foto uit het persbericht

Mede dankzij de hulp van Annamuis en AagjeM heb ik geloof ik nu wel zo ongeveer door hoe het zit met de campagne tegen taalachterstand die deze week van start is gegaan.

Het ministerie van VROM-afdeling Wonen, Wijken en Integratie, het departement van minister Vogelaar, is op 16-6 begonnen met een Postbus 51-campagne ter bestrijding van taalachterstand, onder het motto 'Het begint met taal'. De campagne is een onderdeel van het beleid dat gericht is op de inburgering van allochtone Nederlanders. Het beheersen van de Nederlandse taal is immers een belangrijke voorwaarde voor geslaagde inburgering. Bij deze campagne is de hulp nodig van vrijwilligers die als 'taalcoach' mensen met een taalachterstand willen begeleiden. De minister denkt (of zegt in elk geval dat ze dat denkt) dat de helft van de Nederlanders er wel voor voelt taalcoach te worden. Mij lijkt dit wat optimistisch, maar echt nodig is het ook niet, want er zijn 500.000 allochtonen die het Nederlands slecht beheersen, dus evenveel coaches zou genoeg moeten zijn.

De Stichting Lezen & Schrijven zegt dat er naast de 500.000 allochtone ook nog 1.000.000 autochtone Nederlanders met een taalachterstand zijn, en het lijkt deze Stichting goed als ook díe mensen in de campagne betrokken zouden worden.

De 'aftrap' voor de campagne heeft plaatsgevonden in de bibliotheek in de Haagse 'krachtwijk' Transvaal. Hierbij waren o.a. premier Balkenende en minister Vogelaar aanwezig. De minister hield een toespraak die ook op de website van het ministerie te vinden is. Daarin komt de volgende alinea voor:

'Als minister van Wonen, Wijken en Integratie geloof ik in een samenleving waarin iedereen meedoet en meetelt. En meedoen begint met elkaar verstaan. Met elkaar begrijpen. Vandaar de symbolische keuze voor deze bibliotheek vol boeken, een schatkamer aan woorden, midden in deze Haagse prachtwijk. Eén van de veertig wijken waar we als kabinet extra in investeren.'

Wat mij hierin verbaast is de term 'symbolische keuze'. Waarom niet 'logische keuze'? (Trouwens, een 'bibliotheek vol boeken', is dat eigenlijk geen pleonasme? Ik heb dit voorbeeld, in de geest van 2.0, aan de voorbeelden in wikipedia toegevoegd; eens kijken of het daar blijft staan.)

De campagne is dus van start gegaan in een bibliotheek. Maar verder ben ik de bibliotheek in het verhaal nergens meer tegengekomen. Ik vind dat eerlijk gezegd een beetje vreemd. Is aan de bibliotheken niet gevraagd om mee te doen of wilden zij niet? Weet iemand hier meer van? Ik zou denken dat zoiets als een MLP in deze campagne prima een rol zou kunnen spelen. Maar misschien weet ik er te weinig van. Conny, lees je dit misschien? Wat denk jij?

Enkele links voor wie er meer over wil lezen:
Website van de campagne
Persbericht
Toespraak van minister Vogelaar
Bericht van de Stichting Lezen & Schrijven
Artikel in de Volkskrant

12 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Jammer, nog geen reaktie over de rol van de bibliotheek.
  De persfoto is super oenig. Het lijkt wel zo'n Generator-ding.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ja, super oenig, dat zeg je mooi! Nu je het zegt, de foto lijkt inderdaad op zo'n Generator-ding. Ik zou er niet opgekomen zijn, maar nu zie ik het.
  Ik hoop nog steeds dat iemand met verstand van zaken me uitlegt waarom de bibliotheek hier niet bij betrokken is, maar er zullen niet veel lezers van dit blog meer zijn, dus de kans is klein.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Ik denk dat er best wel lezers zijn, maar dat ze niet reageren omdat ze het ook niet weten. We kunnen het ook aan de minister vragen natuurlijk.
  Groet, Anna
  p.s. Staat je pleonasme er nog?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Dat is wel een idee, om het de minister zelf te vragen, alleen hoe pakken we dat aan?
  Lezers van dit blog zijn er niet veel: volgens mijn tellertje wordt het vrnl. bezocht door verdwaalde googelaars die b.v. naar 'leeskringen' zoeken en dan (tot hun schrik neem ik aan) op mijn 'smurfenpost' stuiten. Gelukkig lezen jij & de commune het blog in elk geval wel. Misschien zou ik de vraag over de campagne eens op Ning moeten stellen, maar daar zou ik dan eerst lid van moeten worden. Is de chauffeur van de bibliobus lid, weet jij dat?
  Het pleonasme staat er nog.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is een blijft een hot thema he die laaggeletterdheid. En het blijft ook lastig om in de strijd als bibliotheken een gelijkwaardige partner te zijn. He hebt gelijk dat de gebruikte woordkeus ten gunst van ons best sterker had gekund en ik zal je blog (als je het goed vindt) ook eens voorleggen aan de contacten bij de STichting Lezen en Schrijven. We moeten maar eens even daten over dit onderwerp. Ik kan je dan uitleggen over de wijze waarop de campagne loopt en wie waar verantwoordelijk voor is. Eigenlijk zijn bibliotheken onderaannnemer zeg maar. En zitten zij specifiek op mediawijsheid en leesbevordering. Een deel wordt maar uit de actiegelden laaggeletterdheidsbestrijding betaald. Het voert te ver. Maar je scherpe opmerkingsgave prijs ik weer. Ik had de hele campagne nog maar zijdelings gezien. Moet ook zeggen dat ik voor de doelgroep gewoon blij met alle aandacht.
  Lunchen van de week?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Conny,
  Hartelijk dank voor je reactie! Natuurlijk mag je mijn stukjes voorleggen aan mensen van de Stichting, als je denkt dat dat nut kan hebben (ik kan het me zelf niet zo goed voorstellen, maar als jij het zegt geloof ik het). Erg aardig dat je aanbiedt me meer te vertellen over dit onderwerp, want hoewel het niet rechtstreeks mijn werk aangaat interesseert het me wel. Ik ben een paar dagen vrij, maar zodra ik weer in H'dorp ben zal ik je mailen om af te spreken.
  Nogmaals dank en hartelijke groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Schrijverdezes,
  Ik heb mij inderdaad aangemeld bij de 'bibliotheek 2.0 Ning', zie hier.
  Ik wil in de Ning een bibliobussen groep starten, er bestaat al een bibliobussenplatform maar niet in de Ning.
  Laterrr....Trash

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Trash,
  Dank voor je reactie! Volgens mij had je me toch eerder verteld dat je lid was, of misschien dat je het zou worden. Maar ik vergeet wel eens wat...
  Je pagina ziet er prachtig uit en ik hoop dat het lukt meer bibliobusmensen te vinden voor je groep. Ik denk dat 'busmensen' misschien niet van die groepsmensen zijn, maar dat is maar een idee. Anders moeten ze voor deze groep maar een uitzondering maken want hoe meer bekendheid voor de bussen hoe beter het me lijkt op dit moment. En 'samen sta je sterk'.
  Succes dus!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schrijverdezes,
  Bedankt voor je compliment.
  Het zou heel goed mogelijk zijn dat 'busmensen'niet zo op zoek zijn naar groepjes en ik heb geen flauw idee of zij zich aanmelden, maar ik ga nu landelijk vissen. We zullen zien.
  Laterrr Trash

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Schrijver,
  Fijn dat je nu antwoord hebt, al snap ik het nog niet.
  Grappig, dat van die verdwaalde googelaars en de smurfen.
  Gaat alles naar wens met de smurfenleeskringen? Wat vonden ze van 'Twee vrouwen' en was de smurfin niet jaloers?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Trash,
  Je weblog vond ik er ook zo mooi uitzien. Ik zag dat je de 'busgroep' hebt aangemaakt. En nu maar afwachten, of kun je nog meer doen?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Anna,
  Ik vind het ook heel leuk dat ik antwoord heb gekregen. Als ik Conny gesproken heb weet ik er vast meer over en kan ik er denk ik wel iets over op mijn blog zetten.
  Wat betreft de smurfenleeskringen, daar heb ik eerlijk gezegd niks meer van gehoord... Ik hoop dat ze koffertjes lenen van ProBiblio en lekker doorlezen. Wat denk je, zouden welpies ook van lezen houden? Zijn ze trouwens al in dtvdb gesignaleerd?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen