WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 11 juni 2008

Zelfbeeld 3
Foto: www.harmonyinstyle.nl

Gisteren was bij ProBiblio de slotbijeenkomst van de cursus '23dingen'. Ik was er zelf niet bij, maar van collega's hoorde ik er een paar dingen over. Wat me opviel was dat ook hier het imago van de bibliothecaris weer ter sprake was gekomen. Onlangs schreef ik dat volgens Edwin bibliothecarissen niet zo met hun imago bezig zijn. Maar blijkbaar is dat bij ProBiblio toch een beetje anders. Eerder verbaasde ik me al over het filmpje over de tatouages van Aaron Schmidt, nu verbaas ik me over een op YouTube gevonden filmpje dat een van de deelnemers van 23dingen op de slotbijeenkomst aan de anderen wilde laten zien: The March of te Librarians. Het is een soort antropologisch verslag van wat de maker 'these noble creatures' noemt, nl. bibliothecarissen op een bijeenkomst van de American Library Association. Je zou het haast een natuurfilm kunnen noemen. Voor zover je het filmpje nog niet gezien hebt, hier is het.De boodschap hierbij van degene die gisteren dit filmpje wilde laten zien was, althans zo was het op de collega die me erover vertelde overgekomen, dat we als bibliothecarissen nodig eens wat vlotter moeten worden, want kijk toch eens naar al die sneue types in die film.

Tja, wat kun je daar van zeggen? De gefilmde bibliothecarissen zijn op het oog inderdaad vaak wat sullig, nogal eens te dik (maar ja, het is Amerika), ze lopen een paar modes achter áls er al iets van mode te bespeuren valt, ze gaan niet naar de meest trendy kapper, sommige mannen hebben baarden, hun schoenen lijken uitsluitend op draagcomfort uitgekozen, en dan slepen ze vaak ook nog 's grote koffers achter zich aan, blijkbaar om vol te proppen met wat je gratis kunt krijgen. Of de gefilmden representatief zijn voor alle aanwezigen is niet na te gaan als je er zelf niet bij bent geweest. Volgens het commentaar kwamen er tienduizenden bibliothecarissen bijeen. Misschien zijn alleen de minst vlotte types gefilmd of zijn de modern ogende bibliothecarissen er later uit geknipt. Maar ook als ze wel representatief zijn: wat dan nog?

'Never judge a book by its cover', dat zouden wij toch als geen ander moeten weten. Is aangetoond dat er een verband bestaat tussen hip en intelligent? Tussen kapsel en vakkennis? Tussen BMI en belezenheid? Kun je op sportschoenen slechter informatie vinden? Zijn oudere dames altijd conservatief? En ga je je opeens anders kleden als je '2.0' ontdekt hebt?

Zou de bibliotheek meer klanten krijgen als alles verder hetzelfde bleef maar als het personeel er opeens aantrekkelijker uitzag? Wie weet, maar dat zou ik dan eerst wel eens onderzocht willen zien. Is dit misschien de reden dat men bij de OBA op bedrijfskleding is overgegaan? Zijn baarden daar toegestaan? En sportschoenen? En Hella Haasse-kapsels?

Als de filmende antropoloog de bibliothecarissen geïnterviewd had over hun mening over de bibliotheek en over wat ze van de toekomst verwachten, ja dan kon je misschien nog wat aan zo'n filmpje hebben en kon je je een oordeel vormen over de mate van vooruitstrevendheid van hun ideeën. En dan zou je desgewenst kunnen oordelen: dat moet anders. Maar als het alleen bedoeld is om je te laten griezelen over hun kapsels, kleding en meegesleepte koffers, dan vind ik het toch eerder een sneu filmpje dan een filmpje over sneue mensen. En ik begrijp dan ook niet waarom het gisteren gebruikt werd om ons een spiegel voor te houden.

Wordt onze volgende cursus er een over personal styling? Hm, best leuk misschien! En kijk b.v. hier maar eens: die markt is al lang ontdekt.

6 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Maar wat vind je van de uniformen van de OBA (filmpje YouTube)?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Schrijver,

  Het blijkt ook nog eens dat het stoffige imago vooral in de hoofden van de bibliothecarissen zelf zit. Toen ik in OB Delft werkte kwam er een nieuwe directeur kwam daarvoor bij de omroep had gewerkt. Voor de overstap kreeg hij van diverse kanten vragen of het wel zo'n goede overstap was. Maar enkel bibliothecarissen dachten dat dit met het stoffige imago te maken had! De rest had meer twijfels omdat zijn salaris minder zou worden. Niets over duffigheid en stoffigheid.
  Ik vind het zelf trouwens ook nogal meevallen. In de meeste bibliotheken ziet het personeel er best leuk uit. En in Delft had ik ook collega's met tatouages en piercings. Het idee zit dus alleen in de hoofden van een aantal bibliothecarissen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Anna,
  Ik ben al een keer in de OBA gaan kijken maar herinnerde me niet meer hoe de bedrijfskleding eruit zag, dus blijkbaar had die geen grote indruk gemaakt. Zo op het filmpje lijkt het uniform me een beetje saai, maar wel stijlvol. Alleen, zouden vrouwen daar geen broek mogen dragen? Dat zal toch niet waar wezen?
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Ik vind het idee van bedrijfskleding voor een bibliotheek (zeker voor een grote) overigens niet slecht. Onderscheid je maar door je vakkennis en klantvriendelijkheid lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Schrijver,
  Helemaal aan het einde, bij 2 minuten, loopt er een vrouw in een korte broek. Goed kijken, het is zo voorbij, misschien om het vrouwelijk OBA-personeel niet op ideeën te brengen.
  Je had het pas nog over 'grijze muizen' en dan deze uniformen!
  Ik zou er, zeker in de zomer, niet vrolijk van worden, of komt dat door het muziekje?
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Anna,
  Vanmiddag keek ik even snel in de lunchpauze naar het filmpje en toen had ik het niet gezien, maar inderdaad: het is een broek. Ik zag het voor een rok aan. Maar ik zou zelf een lánge broek willen dragen. Heb ik echt de term 'grijze muizen' gebruikt? Dat kan ik haast niet geloven. Zo ja, dan mijn excuses!
  Ik vind de pakjes van de OBA zo slecht nog niet, wel een beetje somber, dat is waar. Die muziek vind ik eerlijk gezegd ook niet slecht.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen