WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 22 juni 2008

Internet en concentratieBron: Flickr, foto: jcgr

In de bijlage Zaterdag&cetera van NRC Handelsblad van dit weekend staat een column van Corine Vloet, met als titel 'Dom en onnozel'. Het stuk gaat over de invloed die veelvuldig gebruik van internet heeft of lijkt te hebben op hoe je leest. Hier een stukje uit het artikel:


Corine Vloet herkent dit leesgedrag bij zichzelf. Ook met het essay van Carr, dat ruim 4000 woorden telt, had ze moeite en het kostte haar meerdere pogingen om het achter elkaar op het scherm uit te lezen. Zij verwijst naar een onderzoek van het CIBER research team van University College London, dat eerder dit jaar verscheen, waaruit bleek dat mensen de neiging hebben op internet teksten 'af te romen'. Dit geldt voor zowel kinderen, studenten als hoogleraren. Daarnaast blijkt de jongere generatie internetgebruikers een onbeperkt vertrouwen te hebben in digitale bronnen, zonder te beschikken over vaardigheden of vermogens om die bronnen naar waarde te schatten, wat Vloet doet concluderen: 'Google maakt ons dus niet alleen dom, het maakt ons ook nog eens onnozel.'

Wat ik me nu o.a. afvraag is dit: komt die moeite om je aandacht bij een lang stuk te houden doordat je op internet (te) vaak korte stukken leest, óf komt het doordat op een scherm lezen gewoon minder prettig is? (Of is het een combinatie van beide?) Is al eens uitgezocht of een lang stuk lezen op een beeldscherm meer concentratieproblemen geeft dan het lezen van hetzelfde stuk op papier? Zo niet, wordt het dan niet eens tijd dat te doen? Heeft iemand misschien een psychologiestudent in de familie die nog een onderzoeksonderwerp zoekt?

Voor wie wil kijken of hij/zij het artikel van Carr wél achter elkaar uit kan lezen, hier is het te vinden.

5 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  De uitdaging in de laatste alinea sprak mij wel aan! Ik heb het artikel van Carr gelezen, twee keer zelfs.
  Verontrustend om te lezen hoe internet 'zap'gedrag (opzettelijk) in de hand werkt, waardoor onze manier van lezen ongemerkt verandert van geconcentreerd in vluchtig. Als je veel googelt maar ook van boekenlezen houdt, zul je dus boeken moeten blijven lezen om je brein in conditie te houden.
  Even de j.m. achter 'Hyves' vandaan halen, hoognodig tijd voor 'Pluk'.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Met jouw brein is gelukkig nog niks aan de hand! Ik ben zelf nog niet verder gekomen dan 3/4 van het artikel. Als ik het goed begreep veranderen je hersens door de manier waarop je ermee omgaat. Dat vind ik inderdaad ook verontrustend. Boeken blijven lezen om je brein in conditie te houden, dat zeg je mooi. Dat zou de bibliotheek ook moeten zeggen.
  Ik vraag me af of kaas het concentratievermogen vergroot. Dat moet maar eens getest worden.
  Groed van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Een kaastest, daar is de commune niet op tegen!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. http://www.useit.com/alertbox/whyscanning.html

  http://zbdigitaal.blogspot.com/2008/02/over-leesgedrag-en-powerbrowsen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Edwin,
  Dankjewel, het kon natuurlijk niet anders of jij wist er meer van...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen