WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

dinsdag 17 juni 2008

Een initiatief 2
Foto van de website

Gisteren schreef ik iets n.a.v. een bericht in de metro over een campagne tegen laaggeletterdheid. Over de inhoud van die campagne vermeldde de metro niets. Mede dankzij zoekwerk op Google van mijn blogvriendin Annamuis ben ik meer te weten gekomen. (Zie haar reactie op mijn stukje van gisteren.) Het gaat om een Postbus 51-campagne die als doel heeft de integratie te bevorderen, met als motto 'De Nederlandse taal verbindt ons allemaal'. Zie hier de website. Het is dus in eerste instantie een campagne die gericht is op allochtone Nederlanders, maar de Stichting Lezen & Schrijven hoopt dat hij zich ook zal gaan richten op laaggeletterden met een Nederlandse achtergrond, waarvan er 1 miljoen schijnen te zijn. 'De taal raakt ons tenslotte allemaal,' zegt directeur Margreet de Vries. Hier is meer te lezen.

Ik weet nog steeds niet of de bibliotheken ook een rol spelen in deze campagne. Bij het lijstje van 'Onze partners' komt de bibliotheek in elk geval niet voor. Zou je dat een gemiste kans kunnen noemen? Misschien kan het alsnog? Het lijkt mij dat er leden te winnen zijn én dat we onze maatschappelijke relevantie weer eens onder de aandacht kunnen brengen.

8 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  'Taalcoach' worden, wat vind je daarvan? Ik moest meteen aan jou denken!
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ja, ik dacht ook dat ik dat misschien wel leuk zou vinden. Maar of ik me ook echt ga opgeven weet ik toch nog niet. Eigenlijk raar dat je je b.v. wel bij het Rode Kruis kunt aanmelden maar niet bij de bibliotheek.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Terwijl de aftrap van de campagne wél in de bibliotheek ('een schatkamer aan woorden,' zei de minister) was.
  De commune is blij met jou als persoonlijke taalcoach!
  Groet en wltrstn, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Waar heb je dat gezien/gelezen/gehoord van die aftrap? Was het minister Vogelaar? Goed gezegd, van die schatkamer. Ik heb niks anders gezien dan dat stukje in de metro. Bij mij is het vaak een kwestie van klok en klepel... Gelukkig dat jij & de commune er zijn! Je kunt me dan wel taalcoach noemen, maar inmiddels leer ik vanalles van jou & de commune. Maar dat is natuurlijk ook het mooist, dat je van elkáár leert. Dat lijkt wel 2.0! (Maar of het dat ook is?)
  Maar doet de bibliotheek verder niet mee? Weet jij dat?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Anna,
  Ik heb al iets meer gevonden: een pagina van het ministerie van VROM. Je kunt daar ook doorklikken naar de toespraak van de minister. Maar dat hadden jullie vast allang gezien.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste schrijver,

  Vandaag stond er ook een stukje over taalcoaches in de Volkskrant. Als je interesse hebt wil ik dat wel voor je meenemen.

  Groet,
  Aagje M

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ha die schrvrdzs,

  Je kan ook via internet het artikeltje lezen:http://www.volkskrant.nl/binnenland/.

  AagjeM

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Aagje,
  Leuk iets van je te horen en dank voor de tip! Ik heb via je link twee artikelen gevonden en gelezen. De bibliotheek komt nog steeds niet in het verhaal voor, wel 'scholen, vakboden en maatschappelijke organisaties'. Ik vind dat een beetje vreemd, maar ik weet natuurlijk de oorzaak niet.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen