WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 11 juni 2008

Wie de schoen past
Wie herinnert zich deze sandaal nog? Werd die niet 'gezondheidssandaal' genoemd? En weet je nog wat het merk was? Inderdaad: Birkenstock. De sandaal waar veel verpleegsters op liepen. Degelijker & verantwoorder kon je het niet bedenken. (Dus er zullen vast ook veel bibliothecarissen op hebben gelopen.) Maar wat las ik vorig jaar in NRC Handelsblad: Birkenstock helemaal terug, hip, trendy, winkel geopend in Rotterdam. Mijn dochter van 19 zocht slippers, maar ik durfde mijn recent verworven kennis eerst niet uit te dragen. Maar zij had zelf ook iets gehoord over Birkenstocks, dus ik zei: ja, dat heb ik in de krant gelezen, die schijnen helemaal in te zijn, en er is pas een winkel geopend op de Binnenweg (in Rotterdam, waar wij wonen). Dus gingen wij naar die winkel en o, wat waren die Birkenstocks leuk, alle mogelijke kleuren, versierinkjes, goud, zilver. Een andere aanwezige moeder en ik keken elkaar eens aan en mompelden wat als 'ik durfde het eigenlijk niet tegen m'n dochter te zeggen, vroeger toch voor verpleegsters, stond in de krant, maar kijk nou eens'. Onze dochters stortten zich intussen op de slippers. (Dit is de website.)

Sindsdien zie ik ze dagelijks (nou ja, als het niet te koud is) op straat, vaak gedragen door jonge, modern geklede mensen, maar ook door ouderen met een wat degelijker outfit. Pas kwam ik langs de R'damse winkel en daar was het werkelijk stampvol en stond een medewerker de massa bij de deur in de gaten te houden.

Waarom vertel ik dit? Omdat ik me afvraag of de bibliotheek er iets van kan leren. Van braaf en degelijk en verantwoord naar hip en leuk en gewild en toch óók nog steeds verantwoord. Hoe doen die Birkenstockers dat? Kunnen wij hun adviseur niet eens raadplegen?

En wat zo leuk is: die ouderwetse verpleegsterssandaal kun je er ook nog steeds gewoon kopen. Ook dáár kunnen we misschien lering uit trekken.

(En wat natuurlijk ook leuk is: we kunnen als bibliothecarissen nu eens zonder moeite met de mode mee doen.)

4 opmerkingen:

 1. Schrijverdezes,
  Leuk dat je blijft schrijven. Op Ning las ik het volgende:

  In het laatste nummer van "Maks!" (het jongerentijdschrift van het Vlaams Ministerie van Onderwijs) staat een top-4 van de "mafste" en "mufste" vakantiejobs. Bibliotheekmedewerker staat op 2 bij de meest saaie jobs, na rioolontslijker... Nadelen: je moet stil zijn en kan dus geen sociale contacten onderhouden, je mag zelf niets lezen van de collectie en leert dus niets bij en je zit de hele dag binnen. Eén lichtpuntje: het loon (hier "zwijggeld" genaamd) valt blijkbaar nogal mee. Misschien de redactie van Maks! eens uitnodigen om te tonen hoe de moderne bibliotheek werkt???

  Er zijn wat biebmensen die hier op ingaan.
  Laterrr.......Trash

  P.S. Loop je al op gepimpte Birkenstocks?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Trash,
  Leuk dat je reageerde! Zoals ik al hier en daar schreef weet ik nog helemaal niet zeker of ik wel echt blijf schrijven en is dit misschien alleen een soort afkicken. Bloggen vind ik leuk, maar mijn werk geeft nauwelijks stof (ik bedoel schrijfstof, gewoon stof geeft het wel). Dus het is nog afwachten of er impulsen van elders komen. Dank voor je tip over Ning, ik ga kijken. Ben jij lid geworden?
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Nee, ik heb geen Birkenstocks.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Schrijverdezes,
  Neem even de tijd om af te kicken anders wordt het voor ons (lezers)ook zo'n cold turkey.
  Ik ben wel lid geworden maar heb nog niet veel vrienden gemaakt. Ning lijkt mij wel een goed adres om andere bibliobusmensen te ontmoeten.
  Misschien kan ik hier een echte 'busgroep' starten.
  Ok laterrr Trash.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Trash,
  Dat lijkt mij een goed idee, van die 'busgroep'. Zo kun je misschien eens horen hoe het met de bussen elders in het land gesteld is. Ik twijfel zelf nog of ik lid word van Ning. Ik lees wel af en toe de discussies maar heb nog niet de behoefte gevoeld me er in te mengen. Ik sta met mijn werk misschien te ver van de bibliotheek af.
  Hoe snel of langzaam ik eventueel zal afkicken van het bloggen weet ik echt niet. Als ik niets meer tegenkom waarover ik zou willen schrijven is het afgelopen.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen