WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 21 juni 2008

Iets over de bibliobusFoto: Treelertrash, Bibliobussen's Photostream, Flickr

Op het weblog Bibliobus en nu?, waar leners kunnen opschrijven wat zij ervan vinden dat de bus ophoudt te rijden, las ik onderstaande bijdrage die mij ontroerde en waarvan ik vind dat meer mensen hem zouden moeten lezen. Ik zet hem daarom op mijn weblog, want misschien zijn er mensen die wel dit blog lezen en (tot nu toe) niet het bussen-blog. Ik denk níet dat de bus kan blijven rijden vanwege een groepje verstandelijk gehandicapten; ik denk wél dat we hier een mooi voorbeeld zien van de maatschappelijke rol die de bibliotheek kan spelen. Aanwezig zijn waar de klant is, zijn wensen vervullen voor hij ze geuit heeft, maatwerk, persoonlijke aandacht, betrokkenheid, je leest het regelmatig, maar wat wordt er precies mee bedoeld? Ik schreef al eerder over de 5A's van Erno Mijland: Aandacht, Aardig, Attent, Alert, Authentiek. Ik schreef toen ook dat die 5A's volgens mij juist in de bibliobus volop een rol spelen. Onderstaand stukje lijkt mij een mooie illustratie hiervan. Het is geschreven door Astrid van zorgboerderij 'De vier jaargetijden'.

'Voor de verstandelijk gehandicapte jongeren die bij ons wonen op de boerderij is het een ramp als de bus stopt! De bus komt bij ons elke week op een vaste dag. De avond voor de bus komt hangen wij de pictogram van de bus op in hun kamer, voor een paar jongeren is de bus zo belangrijk dat ze de hele donderdag met de picto in de hand rondlopen. Wij kunnen met twee begeleiders en 6 jongeren niet naar een bibliotheek, de jongeren hebben gedragsproblemen en hebben 1 op 1 begeleiding nodig. Als de bus komt kunnen ze 1 voor 1 de bus in, met een begeleider. De mensen in de bus zijn zo lief, 1 meisje gaat speciaal voor een ontmoeting met hen de bus in, de boeken vindt ze maar zo zo. Een andere jongen is gek op landen, de mensen van de bus leggen vanalles klaar voordat ze de bus in komen, super! 1 meisje kiest altijd een film, speciaal voor haar vrijdagavond/filmavond. Thema's zoals de seizoenen krijgen kleur door materiaal van de bus, het is een groot onderdeel bij ons op de dagbesteding, onmisbaar! Ik kan mij niet voorstellen hoe ik dit aan de jongeren moet uitleggen, een aantal zullen straks nog maanden wachten op een bibliobus met lieve mensen.....die niet meer komt...'

5 opmerkingen:

 1. Haal schrijver,

  Wat een aandoenlijk verhaal is dit eigenlijk. Ik heb het met ontroering zitten lezen. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik het bussenblog nog nooit gelezen had. Dat heb ik nu goed gemaakt en ik heb het blog in mijn lijstje met aanbevolen blogs gezet op
  http://aagjenaarafrika.blogspot.com/
  Hartelijke groet,
  AagjeM

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps,

  ik bedoel natuurlijk hallo. Neem mij niet kwalijk schrdzs. Lijkt wel of de laptop niet zo typt als de "gewone" computer.

  AagjeM

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Aagje,
  Ja, ik vond het ook een aangrijpend stukje. Vooral dat van die jongelui die de hele dag met dat pictogram rondlopen. Een goed idee van je om het bussenblog in je lijstje op te nemen, zo lezen weer meer mensen het misschien. Ik ga het ook meteen doen. Of het helpt is wat anders, maar je weet maar nooit.
  Je Aagjenaarafrika-blog ziet er mooi uit en is leuk om te lezen!
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Ik geloof ook dat een laptop lastiger typt, al heb ik er weinig ervaring mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. He Schrijver,

  Dank voor je compliment over mijn blog. Leuk dat je 'm in je lijstje hebt gezet!

  Aagje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Aagje,
  Je doet je naam eer aan door dat meteen te zien! Tja, als we gelezen willen worden moeten we elkaar een beetje helpen denk ik.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen