WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 29 juni 2008

Naar de bibliotheekBron:Flickr, foto: True-Colours

Gistermiddag ging ik voor het eerst sinds een paar jaar weer eens naar de Centrale van Bibliotheek Rotterdam, op zoek naar het boek Leven op het Net van Marianne van den Boomen, het enige boek in het Nederlands van de grote hoeveelheid titels die ik de afgelopen dagen tegenkwam. Voor dit boek had ik helemaal niet naar de bibliotheek hoeven gaan, want het is ook digitaal te lezen, maar ik lees als dat kan liever van papier. Bij de bibliotheek was weer eens een verbouwing gaande, maar deze keer maar een kleintje. De 1000 lampen brandden nog en verder leek er ook niet veel veranderd sinds mijn laatste bezoek. Ik nam de lift naar de 6e verdieping omdat ik dacht dat ik daar moest zijn, maar dat klopte niet. Op de 6e is het studiecentrum en daar zat het bijna helemaal vol met studerende mensen en het was er zo stil dat ik me een indringer voelde. Snel met de trap naar de 5e, waar ik wel goed was. Daar zaten overal groepjes jongelui huiswerk te maken rond de tafels, wat er leuk uitzag.

Ik wist het SISO-nummer van mijn boek en ging op zoek, maar vond nergens dat nummer. Ik zag een man boeken opruimen en vroeg hem of hij me kon helpen. Hij wees me waar ik naartoe moest: daarheen en dan de hoek om. 'En het trapje af,' zei ik, wat hij wel leek te waarderen. Maar het boek was daar niet. De meneer bedacht toen iets anders, maar daar ontbrak dat hele SISO-nummer en daaran bracht me naar een mevrouw die me uitlegde dat de boeken over informatica niet op SISO zijn opgeruimd, maar op trefwoord. Zij wees me de juiste kast, waar ik het boek vond. Er zat daar ook een groepje jongens & meisjes, gezellig met een zak chips op tafel, maar de mevrouw zei: 'Doe die zak chips even van tafel. Jullie weten het best.' Ik dacht bij mezelf: zou hij wel onder tafel mogen?

Ik dacht aan de gastvrije bibliotheek enzo en ik vond het jammer. Als die mevrouw nou gezegd had: 'Jullie gooien de lege zak straks wel even in de prullenbak hè?' dan had ik daar wel vrede mee gehad. En als ze het gewaagd hadden hem te laten liggen dan hadden ze best op hun donder mogen krijgen, maar nu dacht ik: ach laat ze toch, wees blij dat ze hier hun huiswerk komen maken en dat ze niet eens hard praten.

De mevrouw was herkenbaar aan haar 'key-cord' en zag er níet truttig uit, ik vermeld het maar even.

Ik hoorde een personeelslid tegen een collega zeggen: 'Lekker druk hè.' Dit leek me niet ironisch bedoeld, maar ík vond het voor de zaterdag (met de markt voor de deur) eigenlijk nogal rustig.

Beneden in de hal van de bibliotheek zag ik een bankje met vier oude mannen erop. Verder zaten er veel mensen, onder wie ook veel oude mannen, op de bankjes rond het grote vloer-schaakbord, waar een partij gespeeld werd.

Tot zover deze impressies. Over het boek later misschien nog eens.

8 opmerkingen:

 1. Ha Schrijver,
  Wat een grote bibliotheek! En dankzij het filmpje kunnen we ook al die lampen zien. Leuk dat je er kan schaken, dat zou wat voor de j.m. zijn.
  In de bibliobus mag je geen ijsjes eten en honden mogen niet naar binnen. Wij wel!
  Groet, Anna

  p.s. Al in het boek begonnen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Anna,
  Ja, de Centrale Bibliotheek is heel groot. Ik denk dat er wel een paar communes wonen. Kennen de j.m. ze niet van Hyves?
  Ik ben bang dat het schaakbord te groot voor de j.m. is. De stukken zijn denk ik wel 50 cm hoog. Ik wist niet dat de j.m. van schaken hielden; de j.m. (geen j.m.) hier schaakten vroeger ook.
  Dat je in de bibliobus geen ijsjes mag eten begrijp ik. Gelukkig maar dat er geen honden naar binnen mogen, of zou je dat niet eng vinden? En als honden zouden mogen, mochten katten waarschijnlijk ook en stel je toch eens voor!
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Gisteren in de tram ben ik in het boek begonnen, maar vandaag kwam het er niet van. Misschien moet ik in de tram gaan zitten...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Schrijver,
  Stukken van 50 cm, alles in de CB is groot. Hoe zijn de broodjes kaas? De j.m. zeggen dat de muizen op Hyves mensen zijn die 'Muis' heten. Ook gek, dat laatste.
  Ik kijk weleens naar een potje schaak van de j.m., maar ik kan er geen touw aan vastknopen.
  Precies wat je zegt, we schrikken nog steeds als Dikkie Dik ingeleverd wordt.
  Groet, Anna
  p.s. Ja, en dan pas uitstappen als het boek uit is. Hier rijdt geen tram, anders zou de commune zeker een ritje gaan maken. 'Hoe vaak gaat 'ie over de kop?' vragen de j.m.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Anna,
  Er is een café bij de bibliotheek en daar hebben ze vast wel broodjes kaas, maar ik ken ze niet uit eigen ervaring. Ik vermoed dat ze een normale maat hebben. Een ritje in de tram zou zeker leuk kunnen zijn voor de j.m., maar hij gaat niet over de kop gelukkig.
  Ja, vreemd dat die mensen Muis heten, ik geloof dat er geen mensen zijn die Poes heten.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind Rotterdam een mooie bibliotheek. Van dat schaakspel was ik zo gecharmeerd dat ik in Middelburg ook nog wel eens heb geopperd het te plaatsen, maar dat is helaas nooit gelukt.

  Eten in de bibliotheek blijft een hekele kwestie. Ik vond het in Delft mooi om te zien dat het daar gewoon mag. Lekker met je koffie en gebak de open opstelling in. Met de vlekken en rommel viel het meer dan mee!

  Als hun gameterras (http://zbdigitaal.blogspot.com/2007/06/chatten-over-gaming-met-de.html)er komt ga ik zeker weer eens kijken in Rotjeknor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Edwin,
  Er is ook een schaakhoek met normale borden, daar zitten ook altijd mensen. Misschien is dat makkelijker in te voeren, of heeft de ZB dat al? 't Is per slot een soort geaccepteerd gamen...
  Groet van schvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Misschien moet ik dat maar eens voorstellen inderdaad...maar ik moet er ook voor waken dat ik niet teveel voorstel he..daar worden de mensen geïrriteerd van soms :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha Edwin,
  Dit lijkt me nou echt zo'n voorstel waar niemand tegen kan zijn: braaf & educatief & intellectueel verantwoord. Maar ja, als het van jou komt vermoedt men er misschien toch iets vernieuwends achter...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen