WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 14 augustus 2008

Te cultureel?















Foto: kennislink.nl

Bij Jan Tweepuntnul las ik vandaag, mede als reactie op een reactie van mij, het volgende:

Ik schreef gisteren dat ik het onverteerbaar vind dat het publiek van openbare bibliotheken grotendeels uit vrouwen bestaat en stelde daarbij vast dat we het als branche door een decennialange eenzijdige culturele oriëntatie daar zelf naar hebben gemaakt.
Ik vind die vrouwen niet onverteerbaar, integendeel zelfs, maar in de woorden van Edwin Mijnsbergen: 'Op een bepaald soort feestjes krijg je ook het publiek dat van een bepaald soort feestjes houdt'.
En wat mij betreft schort het dus al jaren aan de kwaliteit en het programma van de feestjes.

Nou Jan (als je dit leest), dat je vrouwen onverteerbaar vindt had ik uit je stuk ook niet geconcludeerd hoor. Maar vind je dan wél dat vrouwen van de verkeerde feestjes houden? En dat ze niet op kwaliteit letten? En waarom precies vind je 'culturele oriëntatie' te beperkt of te eenzijdig of te damesachtig? Wat zou je er aan toe willen voegen of wat zou je er voor in de plaats willen zien?

Je zou meer mannen in de bibliotheek willen zien en daarvoor vind je een andere programmering nodig, misschien zoiets als die van 'De Rode Hoed', want daar komen vast wél veel mannen. Ik vroeg aan iemand die daar wel eens geweest is hoe het er was, en kreeg als antwoord: 'Er waren wel wat meer mannen dan vrouwen, maar het was dan ook een echt "mannenonderwerp" (nl. "private equity"). Een van de inleiders was trouwens een vrouw.'

Natuurlijk is het fijn als je meer mensen ertoe kunt brengen naar de bibliotheek te komen, dat ben ik helemaal met je eens, en wat mij betreft graag ook zoveel mogelijk verschíllende mensen. En als dat meer mannen betekent, prima. Maar nu de bibliotheek toch in de eerste plaats vrouwen blijkt aan te spreken, waarom dan ook niet eens geprobeerd meer allochtone vrouwen binnen te halen? Daar lijkt me ook nog heel wat terrein te winnen. Het een hoeft het ander helemaal niet uit te sluiten, maar ik wilde deze aanvullig toch even kwijt.

2 opmerkingen:

  1. Hi Schrijverdezes.
    Ik zal proberen je vragen één voor één te beantwoorden:
    Het gaat mij niet om verkeerde of foute feestjes. Wel om een eenzijdige oriëntatie die wat mij betreft op termijn niet houdbaar is. Niet houdbaar omdat andere organisaties die culturele functie kwalitatief beter invullen. Niet houdbaar omdat die eenzijdig culturele orientatie niet strookt met de doelstellingen en de bijbehorende maatschappelijke opdracht van een openbare bibliotheek.
    Er spelen natuurlijk meer dingen mee. Er werken van oudsher grotendeels vrouwen in openbare bibliotheken die verantwoordelijk zijn voor de inhoudelijke programmering en de bemensing van de balies. Daarmee zet je een sfeer neer die niet voor iedereen even aantrekkelijk is. De traditie speelt hier zwaar mee. Veel vrouwelijke parttimers die het werk niet primair om de centen doen. Een generatie vrouwen die de tijd heeft om te lezen en die traditioneel een gelijksoortig publiek trekt. Van Peter Cuyvers begreep ik dat de emancipatie van vrouwen binnen 10 jaar op geheel natuurlijk wijze voltooid zal zijn. Dan is er vrijwel geen onderscheid meer in arbeidsduur, carrierekansen, zorgverdeling en verdeling van huishoudelijke taken etc. tussen mannen en vrouwen. Hij toont dat heel eenvoudig statistisch aan.
    Wat ik hiermee wil zeggen dat die aantrekkingskracht van de bibliotheek voor de jongere generaties vrouwen wel eens minder vanzelfsprekend kan zijn.
    Wat ik ervoor in de plaats wil stellen? Zorg om te beginnen dat er meer mannen op de werkvloer rondlopen dan creëer je direct een andere sfeer en maak mannen verantwoordelijk voor de programmering. Ik besef dat er dan wel iets aan het imago van het vak gedaan moet worden.
    In mijn eigen bibliotheek wordt bijzonder veel tijd en energie in allochtone vrouwen gestoken met wisselend succes overigens. Ingewikkelde materie!
    grtz. Jan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Jan,
    Dank voor je uitgebreide antwoord. Ik zal er over nadenken en er eventueel later op reageren (ik heb nu even blogvrij genomen om te lezen). Mooi dat jullie proberen allochtone vrouwen te bereiken. Jammer als het niet lukt, maar goed dat het geprobeerd wordt.
    Dat andere organisaties de culturele functie beter invullen begrijp ik niet helemaal: over welke culturele functie heb je het dan precies? Ik weet misschien niet goed genoeg wat de maatschappelijke opdracht en de doelstellingen van de bibliotheek zijn, maar is daar eigenlijk algemene overeenstemming over?
    Ik waardeer het zeer dat je de moeite hebt genomen zo uitgebreid te antwoorden, want ik heb inmiddels wel begrepen dat dat niet erg gangbaar is in de blogwereld, wat ik wel een beetje jammer vind, maar wat het extra leuk maakt als het wél gebeurt.
    Als ik er t.z.t. nog verder op inga laat ik je dat wel even weten.
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen