WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 28 augustus 2008

Niet gegaan










Bibliotheektheater, Rotterdam
Foto van de website van Bibliotheek Rotterdam


Op ZB Digitaal las ik de uitnodiging voor een door DOK Delft georganiseerde Masterclass 2.0. Later las ik dezelfde uitnodiging nog eens in het huisorgaan van ProBiblio. Die Masterclass was gisteren. Tot het laatste moment heb ik getwijfeld, eerst: zal ik me aanmelden, later: zal ik bellen of er nog plaats is? Want het leek me wel iets waar ik bij kon & wilde zijn: het was in Rotterdam (waar ik woon), woensdag is m'n vrije dag, 15 euro is te doen, '2.0' heeft wel niet direct m'n hart maar zeker m'n belangstelling, en het is vast de moeite waard om twee bekende & overtuigde pleitbezorgers te horen praten.

Maar ik ging niet. Waarom niet? Omdat ik niet durfde. Nu ben ik niet bepaald een held, maar naar een lezing durf ik toch normaal gesproken wel. Ik zal vertellen wat me in dit geval tegenhield, omdat ik denk dat het misschien meer mensen heeft weerhouden. Misschien was dat ook juist de bedoeling en dan heeft het (in elk geval voor mij) goed gewerkt, maar misschien was het dat niet en dan is er toch iets misgegaan.

- Om te beginnen maakte het woord 'masterclass' me een beetje bang. Volgens mij is een masterclass een soort openbare les waarbij studenten laten zien wat ze kunnen, terwijl een grootheid in het vak kritisch commentaar geeft. Ik dacht: stel je voor dat ze mij vragen wat ik met 2.0 doe in mijn werk, dan sta ik voor gek.
- Vervolgens de term 'select gezelschap'. Wat moet je daar van denken? Bedoelen ze daarmee de échte 2.0-kenners, zoals Jan, Edwin, 'Essen' en al die andere namen die je vaker dan gemiddeld tegenkomt? Of wordt met 'select' bedoeld dat je invloed moet hebben in de bibliotheekwereld (wat natuurlijk gedeeltelijk met het voorgaande kan samenvallen)?
- Dan: 'het aantal plaatsen is beperkt'. Ik dacht: laat een ander, die er écht in zijn of haar werk mee te maken heeft dan maar gaan, voor mij is het allemaal vrijblijvend en ik wil geen plaats innemen van iemand voor wie het nuttiger is. Gisteren las ik bij Jan dat er 50 mensen waren, terwijl het Bibliotheektheater, waar het bleek te zijn, toch meer dan 150 plaatsen heeft. Hadden die vol gemogen of toch niet?

Ik ben achteraf wel blij dat ik niet gegaan ben want ik denk dat het gezelschap misschien inderdaad tamelijk 'select' is geweest; 50 mensen is niet echt veel tenslotte. En wat er inmiddels zo hier en daar over te lezen is, geeft een beetje de indruk dat het, in elk geval ten dele, een ons-kent-ons gezelschap was. En dat vind ik jammer. Natuurlijk is het fijn dat mensen die overtuigd zijn van het nut van nieuwe ontwikkelingen zich een hart onder de riem kunnen laten steken door een paar Amerikaanse grootheden op dat gebied. Zoiets heb je wel eens nodig als je in de praktijk van alledag met onbegrip en tegenstand te maken hebt. Maar als je wilt dat die ontwikkelingen zich breed gaan verspreiden, of op zijn minst dat er breed over gediscussieerd gaat worden, dan is een term als 'select gezelschap' naar mijn idee toch niet de juiste.

Voor alle duidelijkheid: misschien voelt iemand de behoefte te zeggen dat ik heus welkom was geweest. Dat geloof ik dan meteen, maar daar gaat het me niet om. Het gaat me om het gevoel dat de uitnodiging me gaf: die stemde me treurig. Níet omdat ik me persoonlijk niet welkom voelde, maar omdat ik dacht: de bibliotheek is van ons allemaal en veranderingen beginnen nu eenmaal meestal bij een kopgroep, maar ze moeten vervolgens wél door het 'veld' gedragen worden. En het 'veld' en een 'select gezelschap' zijn verschillende dingen.

Sorry.

Maar uiteindelijk komt alles toch nog goed: dankzij DOK Delft en via het blog van Wouter is alles alsnog te zien! Daar ga ik dan maar eens voor zitten.

7 opmerkingen:

  1. Succes ermee!
    Ik was er ook niet. Maar het zijn van die momenten dat ik er best wel bij zou hebben willen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben ook niet gegaan, en dat was niet alleen omdat er op zo'n korte termijn geen balievervanging kon worden geregeld. Met alle respect voor de organisatoren; ik word een beetje moe van al die goeroes van de overkant van de oceaan.

    Michael Stevens over het web, Steven Johnson over games, Michael Wesch over YouTube en nu weer deze twee heren. De heren hebben zeker wat te melden, maar aan de andere kant denk ik wel eens: dit is Nederland, niet Amerika.

    Marina Noordegraaf geeft overigens een aardige samenvatting van de lezingen op haar weblog, en dat gelezen hebbende denk ik dat ik dit allemaal al eens eerder heb gelezen en/of gehoord (en vervolgens gaan we weer gewoon verder met ons gewone werk).

    We willen wel eenvoudige toegang bieden tot onze kennis en het klinkt allemaal zo simpel, hoe doe je dat als uitgevers bovenop hun digitale 'content' zitten? En wordt de kennis van klanten niet overschat (zie SCP-rapport). Ik maak bijna dagelijks mee dat jongeren uit de zogenaamde Generatie Einstein al niet weten hoe ze een browser moeten afsluiten omdat er 'file' staat i.p.v. 'bestand'.

    Misschien was de masterclass meer iets voor bibliotheekmanagers, maar ik denk niet dat mijn bazen gisteren in Rotterdam waren. :(

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verhaal hoor, schrijverdezes. En dit durf je dan toch maar mooi wel op te schrijven!

    Zo zie je dat veel uiteindelijk toch om communicatie draait. Ik vind het wel waardevolle feedback voor de organisatoren. Wat beoog je met een masterclass? Wie is eigenlijk je doelgroep? Wat voor effect heeft een aankondiging op mensen?

    Jouw reactie bewijst voor mij weer eens dat mensen best willen, maar dat je ook moet proberen om hén (en hun weerstanden) een beetje te begrijpen.

    Dank! Zo was je er toch bij!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Schrijver,

    Heel begrijpelijk, jouw reactie en wat dat betreft mag ik dan voor een deel de hand in eigen boezem steken want zo heb ik het natuurlijk geformuleerd op Ning en m'n blog, maar juist een beetje in de hoop mensen aan te moedigen erheen te gaan en snel een kaartje te kopen.

    Congressen zijn altijd een beetje incrowd heb ik wel eens de indruk. Daarom ga ik zelf ook veel liever naar Picnic o.i.d., van buiten de sector. Daar leer je veel meer en is het allemaal wat meer 'over de muren heen'.

    @ Henk: het is wel waar dat er veel Amerikanen in beeld komen maar uiteindelijk is het web toch wel grensoverstijgend en zijn er altijd vele parallelen te trekken toch?

    De beperkingen die uitgevers ons bezorgen zijn groot inderdaad. Reden te meer om naar andere vormen van meerwaarde te zoeken...hoe moeilijk dat ook zal zijn.

    Al met al zouden juist de mensen die niet zo thuis zijn in de materie naar dit soort lezingen moeten gaan. Bij Ugame waren ook vooral de mensen aanwezig die al veel doen of willen met games.

    Wel iets om over na te denken....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dag allen,
    Heel hartelijk dank voor jullie reacties!

    Wouter: Ik ben gisteren begonnen met het kijken naar de filmpjes, maar ondanks mooie beloftes van Zonnet bleek mijn verbinding te traag en ging het erg schokkerig. Ik ga het vandaag nog eens proberen.

    Henk: Ik ben het met Edwin eens dat je van situaties in het buitenland kunt leren, maar ik zou zelf ook liever een Nederlandse spreker over de Nederlandse situatie horen. Ik vind het trouwens wat ouderwets aandoen dat twee heren uit Amerika komen vliegen om hier een toespraak te houden waarin niet eens veel nieuws te horen is, en dat daar dan 50 mensen naartoe komen reizen. Dat kan efficiënter lijkt mij.

    Marina: Ik was erg (aangenaam) verrast je hier aan te treffen. Ik heb de samenvatting op je blog gelezen en ik denk dat je gelijk hebt (of komt dit rechtstreeks van de sprekers, dan hebben zíj gelijk) dat we als bibliotheek te rade moeten gaan bij de 'menswetenschappen'. Je kunt je wel op Hyves manifesteren als bibliotheek, daar lijkt me niks mis mee als je het goed doet, maar je kunt je tegelijkertijd ook afvragen wáárom al die mensen op Hyves zitten en eens zien of je als bibliotheek misschien óók, op je eigen manier, op die behoefte kunt inspelen, als je begrijpt wat ik bedoel.

    Edwin: Ik dacht dat jouw tekst was overgenomen van DOK Delft, dus in eerste instantie richtte ik me niet tot jou. Maar nu dus wel: volgens mij kan de marketingtruc 'meld je snel aan want op=op' ook als effect hebben dat mensen denken: 't is nu vast al vol dus ik reageer maar niet meer. Gewoon in het midden laten lijkt mij het beste en zeggen dat je je geld terug krijgt als het vol is, of zoiets. Zo doet de NRC het als die lezingen organiseert. Maar ik ben geen marketingdeskundige natuurlijk.
    Wat betreft Picnic: sinds je daar ooit over schreef leek het me de moeite waard er eens heen te gaan, maar nu zag ik net op de website dat het voor een dag al 95 euro kost, en dat vind ik wel een beetje veel. Jammer.

    Allen: een hartelijke groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi schrijver,

    Voor een deel heb ik dat ook gedaan ja en voor het overige geldt: zonder veel nadenken een aankondiging geschreven. Verkoop is duidelijk mijn vak niet.

    Overigens nog over die efficiëntie:

    De aankondiging kwam pas laat en was inderdaad voor een relatief klein gezelschap bedoeld omdat de beide heren eigenlijk in Nederland waren voor een lezing op Ticer (waar Wouter ook was). DOK (en een dag later de TU) kenden de sprekers en konden daarom ook nog een afspraak maken, omdat ze hier toch waren. Omdat Ticer dan de organisatie is waar ze voor kwamen kun je dan niet echt tegenprogammeren, dan zouden mensen misschien niet meer naar Ticer gaan en dat was natuurlijk niet de bedoeling.

    maar al met al nog redelijk efficiënt op deze manier toch?

    Hartelijke groet,

    Edwin

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Edwin,
    Ja, dat verandert de zaak. Dat wist ik natuurlijk allemaal niet, van die andere lezingen. Toch blijf ik het een beetje vreemd vinden dat nog steeds mensen het vliegtuig nemen om her en der een mening te verkondigen die ze ook via internet zouden kunnen verspreiden. (Dit geldt ook voor wetenschappelijke congressen.) Wat voegt je aanwezigheid toe als je niet toevallig over charismatische gaven beschikt? Dan is het denk ik vooral 'netwerken', iets waar ik totaal geen verstand van heb en waar ik dus eigenlijk niet over mag oordelen (maar goed voor het milieu lijkt het me niet).
    Dat verkoop je vak niet is mag zo wezen, maar dat blog van je heb je toch goed in de markt weten te zetten!
    Groet van schrvrdzs (net terug van een bezoekje aan DOK Delft)

    BeantwoordenVerwijderen