WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 17 december 2009

Oppervlakkig?
















Gisteren was op ZBDigitaal een verslag te lezen van de lezing die Francisco van Jole hield op het symposium over digitaal erfgoed en de bibliotheek, dat in de Zeeuwse Bibliotheek gehouden werd. Ik las dat verslag en verbaasde mij over twee dingen.
1. Over de uitspraak van Van Jole 'Wat niet digitaal is bestaat niet'. Ik begrijp de bedoeling, maar je zou b.v. ook kunnen zeggen 'De belangrijkste dingen in het leven zijn niet digitaal'. Dat lijkt me (minstens) net zo waar.
2. Over dit stukje tekst:

Een van de toepassingen die Enno Meijers en Edith Zuiderent vanochtend presenteerden, was een toepassing voor de Surface Tafel die vandaag gedemonstreerd wordt op de infomarkt. Dat is precies waar van Jole op doelt: daar kom je straks nog voor naar de bibliotheek en niet voor boeken die je ook op je iPhone bij je draagt.

Ook dit meen ik te begrijpen, maar op het eerste gezicht vind ik het toch een beetje korte-termijndenken. Dat de meeste mensen geen surface-tafel van 13.000 euro voor zichzelf kopen lijkt me logisch. Maar wat je ermee kunt doen zal vermoed ik over een paar jaar ook op je pc of je tv (of een combinatie daarvan) kunnen of wie weet zelfs al op een huiskamerversie van de tafel, misschien ietsje minder mooi, maar je hoeft er de deur niet voor uit en je kunt er met het hele gezin of al je vrienden gezellig voor of omheen gaan zitten en intussen ook nog wat eten en drinken. Wat men dan van de bibliotheek verwacht is dat je alles wat daar aan 'digitaal erfgoed' te vinden is gewoon thuis met je eigen apparatuur kunt zien en gebruiken, net zoals je boeken die je wilt lezen op je iPhone kunt zetten. Dus denken dat de surface-tafel of iets anders digitaals dat misschien over een jaar of wat ontwikkeld wordt de bibliotheek zal redden lijkt me eigenlijk een beetje naïef omdat het altijd na een tijdje verouderd zal zijn. En gezien de snelheid waarin bibliotheken op nieuwe ontwikkelingen inspelen zullen we altijd achter lopen.

Ik zou denken: zet in op díe dingen die niet door technische ontwikkelingen kunnen worden ingehaald: een lezing over evolutie, het voorlezen van kleuters, praten over literatuur, advies over kinderboeken, een prettige leestafel met kranten en tijdschriften en koffie, enz. Simpele dingen misschien, maar niet in digitale vorm verkrijgbaar en min of meer uniek voor de bibliotheek. Doe vooral iets voor kinderen en voor ouderen, want dat zijn de groepen die voor hun leesplezier het meest van de bibliotheek afhankelijk zijn en daarom het 'dankbaarste' publiek vormen.

Dat menigeen dit een conservatief stukje zal vinden besef ik. Maar dat is het aardige van een weblog: je kunt er zo conservatief op zijn als je wilt. (Ik bedoel overigens niet dat je zo'n surface-tafel niet zou moeten aanschaffen, al heb je voor hetzelfde geld natuurlijk ook 750 prentenboeken, maar alleen dat je er volgens mij niet te veel van moet verwachten als publiekstrekker voor de langere termijn).


Illustratie hier gevonden.

14 opmerkingen:

  1. Schrijver,
    Ik vind het niet zo'n conservatief stukje hoor. Vind het zelf wel logisch eerlijk gezegd, die oproep om vooral iets te doen voor kinderen en ouderen. Al is het maar omdat de kans groot is dat die in de toekomst (ook) geen digitaal boek hebben.
    Een multitouch tafel is "maar" een drager van informatie, het is de vorm. Die verandert de komende jaren ongetwijfeld nog ingrijpend. Geen reden om er niet een te kopen, want je moet wel met je tijd meegaan, maar ik zou niet al te sterk op die tafel zelf focussen. Wel op wat je er mee doet en waarmee je hem vult.

    En och, zo'n uitspraak doet het altijd goed toch? Staat stoer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Tenaanval,
    Jij bent dan ook niet menigeen ;-)
    Zelf vind ik het stiekem eigenlijk best een vooruitstrevende gedachte om die bij voorbaat verloren wedloop met de digitale ontwikkelingen gewoon te laten voor wat hij is en rustig & vastberaden in te zetten op wat niet of minder aan concurrentie onderhevig is. Dat geldt ook voor een deel van het digitale en daar hoort 'erfgoed' m.i. zeker bij, maar niet in de eerste plaats als publiekstrekker op de surface tafel denk ik.
    Maar ach, ik heb misschien gewoon een persoonlijke aversie tegen die tafel, alleen al omdat hij (d.w.z. in elk geval het exemplaar dat bij ons op het werk staat) een hoogte heeft waar je pijn in je rug van krijgt...
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De strekking van de meeste verhalen was nu juist dat technologie weliswaar een steeds grotere rol gaat spelen maar niet het menselijke aspect vervangt...en dat bibliotheken juist een rol kunnen vervullen op het gebied van het samenkomen van mensen. Van jole zei dat games wat hem betreft niet sociaal zijn, maar als je ze in de bieb kunt spelen met meerderen weer wel.

    Het voert te ver om hier alle verhalen uit de doeken te doen en uit mijn beperkte verslagen is het niet goed af te lezen maar jouw opvatting is juist niet conservatief en sluit deels aan op wat er geconcludeerd werd. Eppo sloot daar ook mee af. De menselijke maat.

    Enne...dat technologie veroudert is geen reden (vind ik) om het maar niet in huis te halen als bibliotheek. Als je daarvoor kiest herkennen veel mensen zich gewoon niet meer in wat je doet. Het is een middel, geen doel op zich.

    Dank voor je reactie in de vorm van deze post!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Edwin,
    Ik moest het natuurlijk doen met jouw verslag ;-) Dat van die menselijke maat had ik daar overigens wel in gelezen, maar zo'n tafel leek me nou net iets dat daar niet zo bij past omdat hij voor mijn gevoel slechts tijdelijk 'meerwaarde' heeft. Ik schreef overigens dat ik vind dat je zo'n ding als bibliotheek wel moet kopen, maar dat je er niet te veel van moet verwachten. Dat was eerlijk gezegd een beetje huichelachtig, of als je het zo wilt zien, een overwinning op mezelf, want eigenlijk denk ik: koop zo'n ding maar liever niet want voor hetzelfde geld heb je een jaar een mens in dienst voor een paar dagen. Maar ik probeer mee te gaan met mijn tijd.
    Je laatste regel, hoe aardig ook, vind ik toch een beetje een twijfelachtig compliment...
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Schrijver,
    Bedoel je dat het een lage tafel is? Mooi zo! En hoeveel stoelen?
    Groet, Anna
    'boflups'

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Anna,
    Inderdaad. Vanuit muzisch perspectief is het dus een prima tafel. Maar stoelen zijn er niet bij.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij zijn ook wel blij met de tafel zonder stoelen in onze ub, hoor! Ik zie wel prachtige toepassingen, onder andere het hat bekijken van digitaal erfgoed op groot formaat (met bladersoftware). Compleet muizenbestendig!
    Onze tafel kostte overigens maar de helft van de 13 duizend die jij noemde (merklozer dan MS waarschijnlijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Festina,
    Wat betekent 'hat'? Of is het gewoon een woordje dat daar per ongeluk staat?
    Ik zei niet dat ik vind dat zo'n tafel niets te bieden heeft, maar alleen dat ik denk dat hij over een paar jaar achterhaald is door huiskamertoepassingen.
    De prijs hoorde ik van iemand op mijn werk die zei dat de tafel die bij ons staat dat bedrag heeft gekost. Voor de helft kan nog steeds een collega een dag werken.
    Ik weet niet wat je precies met 'compleet muizenbestendig' bedoelt, maar voor mij is het in elk geval geen aanbeveling, want mijn allerbeste blogvriendin is een (bos)muis: Anna, maakster van het mooiste blog dat ik ken.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hat is een brutaal woordje dat er zomaar tussengekropen is zonder mijn medeweten....
    Muizenbestendig was als een knipoogje bedoeld voor muizenoor, die idd een mooi blog heeft!
    En voor wat die tafel betreft: heb je natuurlijk gelijk in. Maar nu doet-ie prima dienst voor de uitstraling. Eén van de studenten zei: dit is bijna té gaaf voor de RU. We staan blijkbaar als ZEER conservatief te boek....

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Festina,
    Ik zat een tijdje te piekeren waar 'hat' de afkorting voor zou zijn, maar het zei me niks ;-)
    In 'muizenbestendig' vreesde ik even een anti-muis-houding te bespeuren, maar gelukkig ten onrechte! Je bedoelde dus niet muisproof, maar juist muisfit. Gelukkig maar, ik werd al bijna boos!
    Dat zo'n tafel goed is voor je uitstraling, tja, wat moet ik daar op zeggen? Het is maar hoe je 't wil zien. Bij ons op het werk staat hij op de gang en straalt voor de een waarschijnlijk vernieuwing uit en voor de ander verspilling en voor een derde weinig meer dan 'tafel'. Ik zag er al iemand aan zitten schrijven...
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zal 'm goed in de gaten houden bij ons! Een aantal natuurkundedocenten wilde het warmteverlies van de tafel al gaan opmeten tijdens de opening van de LZ.
    En ik ben zeker niet anti-muis! Mits ze het erfgoed niet oppeuzelen natuurlijk!!! Maar daar helpt digitalisering zeker uitstekend tegen. En tegen schimmel en verzuring...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ha Festina,
    Ik hoor graag je ervaringen m.b.t. de tafel.
    Gelukkig dat je niet anti-muis bent. Wist je dat Anna en de commune idtvdb (=in de tuin van de buren) voordat ze de bibliobus leerden kennen altijd Griekse mythen en sagen lazen, omdat ze dat boek gevonden hadden in het o.p. (=oud papier)? Dat zal je wel aanspreken denk ik.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ha Festina,
    Daar denkt men idtvdb anders over!
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen