WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 30 december 2009

Laatste post voor de jaargrens
Sommige bloggers maken aan het eind van het jaar lijstjes of een jaaroverzicht of zelfs allebei. Bij die bloggers hoor ik niet. Het beste boek dat ik het afgelopen jaar las? Geen idee. De mooiste zin? Wist ik hem nog maar. De blogpost waar ik met het meeste plezier op terugkijk? Dan zou ik ze eerst weer allemaal moeten doorlezen. Wat ik in b.v. september gedaan heb? Collecties gemaakt, zoveel is wel zeker, maar voor de rest? Waar ik over nagedacht heb? Soms wel 's over de bibliotheek, maar verder? Hoogtepunten? Niet dat ik me herinner. Dieptepunten? Gelukkig ook vergeten.

Kortom, voor terugblikken ben ik niet geschikt. Vooruitkijken dan? Lijkt me zinloos. Goeie voornemens? Nog nooit gelukt, dus die maak ik niet meer.

Hooguit denk ik eens even aan een regel van Bloem: 'Er is geen weerkomst van een eens gemist getij.' Ik vroeg me af hoe dat gedicht eigenlijk verder ging en zocht het op. Dit is het:


QUANDO VER VENIT MEUM

Nimmermeer. Er is geen weerkomst van een eens gemist getij.
Iedre dag is als de vorige onherroepelijk voorbij.

Altijd zullen lenten keren, altijd zullen herfsten gaan.
Tussen ongeboorne' en doden flitst het menselijk bestaan.

En wat blijft den machtelozen tussen straks en nu en toen?
't Onaanvaardbare te aanvaarden en het zwijgen ertoe doen.

J.C. Bloem


Aanvaarden? Er zit niet veel anders op. Maar het zwijgen ertoe doen? Dat ligt niet in mijn aard. Daarom toch een voornemen: ik blog nog even verder. Of het ook een góed voornemen is? Dat is zeer de vraag. Maar juist de minder goede voornemens lukken vaak het best, is mijn ervaring.

Fijne jaarwisseling allemaal!


(In het filmpje, als tegenwicht voor het sombere gedicht, een vrolijk stukje Händel. Hoewel HM The Queen not very amused lijkt te zijn. Maar dat heb je hier ook wel eens.)

12 opmerkingen:

 1. Ik vond het niet zo'n heel somber gedicht eigenlijk. Maar dat komt misschien omdat ik niet zo heel veel gedichten lees.

  En het doorbloggen lijkt me een juist voornemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig gedicht schrijver!
  Nostalgische vergankelijkheid op de deurmat van 2010.
  Inderdaad: doorbloggen schrvrdzs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Ton,
  Ik noemde het een somber gedicht omdat ik dacht dat de meeste mensen het zo wel zullen beoordelen. Zelf vind ik Bloem overigens ook wel tamelijk somber, maar niet onrealistisch somber. En hij biedt ook de troost van prachtig taalgebruik.
  Met veel of weinig gedichten lezen heeft het volgens mij weinig te maken, meer met levensgevoel. Bloem was voor mij de eerste dichter die ik een beetje leerde kennen (een jaar of 10 geleden) en erg veel ontwikkeling op het gebied van de poëzie heb ik daarna niet meer doorgemaakt.

  Doorbloggen of niet, het is niet echt een keuze, maar vooral een verslaving. Maar aardig van je dat je het positief waardeert. De 'ontmoeting' met jou heeft er zeker iets aan bijgedragen ;-)
  Groet, schrvrdzs

  p.s. En misschien is het stuk van Händel ook wel helemaal niet vrolijk. Ik ervaar het alleen zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Katharina,
  Alle eer komt uiteraard J.C. Bloem toe (en degene die mij 10 jaar geleden op hem wees). De regel 'Er is geen weerkomst van een eens gemist getij' speelde mij (op dat moment nog onjuist geciteerd als 'Er is geen weerkeer enz.') op mijn 50e verjaardag de hele dag door mijn hoofd en deed mij treurig op de bank zitten. Maar dat is al weer lang geleden...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik geloof dat ik dit een betere "laatste post van het jaar" vind dan een lijstje of een jaaroverzicht.
  En een goed voornemen ook trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Tenaanval,
  Ik vind zo'n jaaroverzicht (bij een ander) ook wel leuk, maar ik denk niet dat ik het zelf voor elkaar zou krijgen of alleen met veel moeite.
  Het doorbloggen is niet zozeer een voornemen (hoewel ook wel een beetje) maar meer het onder ogen zien van het feit dat ik er moeilijk buiten kan...
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Niet zwijgen is een heel goed streven! Dat je weer veel aan het denken moge zetten in 2010!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een prima voornemen! Bloggen, denken, dichten en muziek. Het wordt vast een mooi jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Edwin,
  Ik las eerst even 'dat ik je weer veel aan het denken moge zetten'. Want het gebeurt regelmatig dat jij me aan het denken (en daarmee weer aan het bloggen) zet, en altijd tot mijn genoegen. Dat stond er dus niet, maar ik hoop wél dat het zal gebeuren.
  Of ik zelf mensen aan het denken zet betwijfel ik een beetje, maar wie weet af en toe...
  Mijn wensen voor jou vond je al op ZBDigitaal. Dit om e.e.a overzichtelijk te houden ;-)
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dag Astrid,
  (Ge)dichten en muziek 'consumeer' ik alleen, voor de andere twee genoemde zaken ben ik zelf verantwoordelijk.
  We hopen er maar weer het beste van!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ha Schrijver,
  Hoe zijn de oliebollen? Jij ook een feestelijke jaarwisseling!
  Groet, Anna en de commune idtvdb

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Anna,
  Ze zijn vet lekker. En we hebben ook appelbeignets, die zijn iets minder vet, maar ook lekker. Ik heb nog even geen trek na al dat bakken, maar dat komt nog wel.
  Gaan de j.m. weer met carbid aan de gang? Zeg dat ze voorzichtig zijn!
  Een fijne jaarwisseling gewenst voor jou en de hele commune!
  Groet, schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen