WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 17 oktober 2008

Grote campagne in kleine letters

Vandaag begint voor de derde keer de jaarlijkse campagne 'Nederland Leest', die t/m 14 november duurt. De bedoeling van deze campagne is, zoals jullie niet ontgaan zal zijn, dat zoveel mogelijk Nederlanders tegelijkertijd hetzelfde boek lezen en er liefst ook met elkaar over in gesprek gaan. Het boek van dit jaar is Twee vrouwen van Harry Mulisch (1e druk oktober 1975).

Zowel over de campagne als over het gekozen boek ben ik niet enthousiast. Maar onder het motto 'als je het doet moet je het goed doen' zou ik ervoor willen pleiten dat er volgend jaar ook een (bij voorkeur gratis) groteletterversie van het dan gekozen boek komt. Dit jaar verschijnen er naast de gratis versie die je bij de bibliotheek kunt krijgen nog zes andere nieuwe versies van Twee vrouwen, waaronder een in eenvoudig Nederlands voor 'laaggeletterden' en een op daisy-rom. Een groteletterversie is er helaas niet bij. Ik vind dat jammer, want er is een grote groep lezers die gebruik maakt van groteletterboeken. Ik heb het vorig jaar al bij een paar collega's die bij de campagne betrokken waren onder de aandacht gebracht, maar dat heeft dus niet geholpen. Dat had ik eigenlijk ook niet verwacht, maar je weet het natuurlijk nooit.

Omdat het zo schijnt te zijn dat je slechts enkele digitale stappen verwijderd bent van wie ook ter wereld, is er vast onder de lezers van dit blog wel iemand die iemand kent die weer iemand kent die iets hoogs is bij 'Nederland Leest'. Dus als die lezer misschien eens een goed woordje voor het groteletterboek wil doen? Zelf zal ik er ook nog wel een brief over aan de organisatie schrijven.

2 opmerkingen:

  1. Dag AvA,
    Dank voor de bijval! Als ik nog 's met een handtekeningenlijst begin kom ik eerst bij jou.
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen