WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

donderdag 16 oktober 2008

Nogmaals Finland


De bibliotheek van Tampere, bijgenaamd 'Het korhoen'.

Foto van de website

Vandaag las ik verder in de Finlandspecial van het Bibliotheekblad.

Directeur (mw.) Tuula Haavisto van de bibliotheek van Tampere zegt o.a. dit:
'Noem het de paradox van het openbarebibliotheekwerk: juist door de explosieve groei van internet is de status van de bibliotheek als fysieke openbare ruimte significant toegenomen. Internet heeft de noodzaak van de openbare bibliotheek opnieuw zichtbaar gemaakt. Op internet ontmoeten mensen elkaar niet in the flesh, in de bibliotheek wel. Bovendien is het feit dat we een organisatie zonder winstoogmerk zijn, goud waard. Om naar de bibliotheek te gaan, hoef je geen geld mee te brengen. Je hoeft nergens voor te betalen, je kunt bij ons aankloppen om iets te doen of simpelweg niets te doen, whatever, want in de bibliotheek kun je ook gewoon gaan zitten en even tot rust komen. Niemand bestookt je met reclameboodschappen en zo'n veilige haven wordt steeds schaarser.'

Dit sprak me erg aan. Vergis ik me, of hoor je dit in Nederland nou nooit eens?

Ik zei het gisteren al: er staat nog veel meer interessants in dit nummer, dus lees het als je de kans hebt.

6 opmerkingen:

 1. Ha schrijver,
  Iets soortgelijks heb je vorige week nog gelezen, namelijk in mijn post over Kopenhagen (het lukt me nog steeds niet om een link te maken bij blogger, maar je weet welke ik bedoel).
  Ik dacht als ik dat nou maar vaak genoeg blijf herhalen dan moet iemand dat toch overnemen?
  Ga binnenkort meer over Kopenhagen schrijven, als de techniek me tenminste niet weer in de steek laat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Tenaanval,
  Het leek net of ik het nu voor het eerst las, terwijl ik je stuk toch echt gelezen heb. Sorry! Het is erg met me. Maar dat het nu ook nog uit een andere bron komt is toch ook wel weer leuk. Ik zal je stuk snel nog een keer lezen. En hier is alvast de link voor wie het ook (voor het eerst of opnieuw) wil lezen.
  Ik hoop dat de techniek je in staat stelt er snel meer over te publiceren!
  Groet van schrvrdzs
  p.s. Als je wilt kan ik je wel vertellen hoe je een link maakt in een reactieveld bij Blogger.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha schrijver,
  Ik weet dat je het stuk gelezen hebt. Ik bedoelde eigenlijk meer "fijn dat nu nog iemand het zegt".
  Dat van die link wil ik wel leren ja, het lukt me wel in gewone tekst en bij wordpress maar niet bij blogger.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Tenaanval,
  Ik heb het nog even nagelezen en inderdaad, het staat er net zo, alleen wat korter. Misschien moeten we dit idee maar 's wat meer promoten, al ben ik daar zelf niet zo toe in de gelegenheid. In jouw positie zijn daar vast meer kansen voor. Ik wens je alvast succes!
  Wat betreft het maken van een link in een reactieveld, dat zal ik proberen duidelijk te maken. Misschien onderschat ik daarbij je kennis erover, dat moet je me dan maar vergeven.
  Voor het maken van een link in een reactieveld bij Blogger moet je zelf de html-code maken. Die ziet er zo uit:
  {a href="URL waarnaar je wilt linken"}linkwoord(en){/a}
  Die accolades horen er niet echt in, maar dat moeten van die haakjes zijn die boven de komma en de punt staan. Maar als ik die er nu inzet denkt Blogger dat ik html gebruik en komt er niet te staan wat ik wil laten zien. Dus dat moet je veranderen als je het wilt gebruiken. Ook hiermee succes gewenst.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag schrijver,
  "Mijn" centrale stadsbibliotheek ligt een beetje uit de woon-werkroute, dus ik ga er alleen heen als ik een speciaal boek zoek. De wijkbibliotheek heeft echter voor mij een beetje de functie die je beschrijft: ik ga erheen om even wat te copiëren, iets na te kijken, een folder te halen, de WC te gebruiken, een blad te lezen en -soms- een boek te lenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha AvA,
  Vroeger ging ik op de bibliotheek vaak tijdschriften lezen/bekijken. Nu nooit meer en dat is eigenlijk raar, want het was wel leuk.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen