WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 15 oktober 2008

Goed voorbeeld



Iets wat ik al jaren denk is: waarom zijn er niet verschillende bibliotheken voor verschillende doelgroepen? Voor zover ik weet heb je zoiets in Nederland nergens (als iemand wél een voorbeeld weet hoor ik het graag), maar nu las ik erover in de Finlandspecial van het Bibliotheekblad (nr. 20, 9 oktober) en ik werd meteen enthousiast.

In Helsinki heb je Library 10, die in collectie en programmering helemaal gericht is op jongeren. Ook het personeel is jong. Er zijn weinig regels. En het is een groot succes. Het lijkt als je het zo leest een populaire ontmoetingsplek.

Je hebt in Helsinki ook de Rikhardinkatu-bibliotheek, volgens het blad 'gedistingeerd, sfeervol, traditioneel, gericht op het boek'. Deze bibliotheek is gespecialiseerd in kunst, heeft een grote collectie kunstboeken en een kunstuitleencentrum en organiseert exposities. Ook deze formule is een groot succes.

Ik besef wel dat in een kleinere plaats zo'n themabibliotheek niet mogelijk is, maar in een grote stad zou het in Nederland toch ook best kunnen? Er zijn nog wel meer groepen en thema's te bedenken. Een echte kinderbibliotheek lijkt me ook erg leuk.

Misschien ligt het aan het geld dat het hier nog niet gebeurt, want in Finland krijgt men per hoofd van de bevolking veel meer subsidie voor bibliotheekwerk dan in Nederland. (De bibliotheek is er ook gratis.) Maar het lijkt me in elk geval heel mooi als er hier ook eens over nagedacht zou worden.

Er staat nog veel meer interessants in dit nummer, dus lees het als je de kans hebt.

11 opmerkingen:

  1. Dat ziet er prima uit inderdaad. Was het artikel nog niet tegengekomen.

    Keertje op dienstreis dan maar :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Edwin,
    Het was een papieren artikel (in feite zelfs een heel nummer), misschien is dat de verklaring?
    Als ze er ook een 'oude- mensenbibliotheek' hebben wil ik wel mee op dienstreis. (Voor alle duidelijkheid: ik denk hier dus aan een doelgroep!)
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het duurt bij mij een eeuwigheid voordat de presentatie wordt geladen, maar via slideshare ging het gelukkig ook. Ziet er flitsend uit. Wel zuur om te zien wat er daar allemaal beschikbaar is terwijl het bij ons door allerlei beveiligingsmogelijkheden nog niet eens mogelijk is om een Hotmail bijlage te openen als je geen USB-stick bij je hebt. :-(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Henk,
    Ja, dat heb ik ook gemerkt, dat hij maar niet wil laden. Gisteravond toen ik hem er net opgezet had ging het goed. Kun je me misschien advies geven hoe ik het kan oplossen? Ik zal hem er nu nog even opnieuw opzetten, maar dat heb ik vanmiddag ook al gedaan, dus dat zal wel niet helpen.
    Ze krijgen daar in Finland veel meer geld voor het bibliotheekwerk dan hier. Je vraagt je af waarom dat zo is. Is het land rijker of liggen de prioriteiten anders?
    Ik zou een bibliotheek alleen voor kinderen tot 12 jaar geloof ik ook heel leuk vinden. En dan ingericht door Piet-Hein Eek (met inspraak van de kinderen natuurlijk) en met alle literaire knuffels die er bestaan erin. En elke dag voorlezen.
    (Als je zit te wachten op het laden van een slide-show begin je wel 's wat te dromen...)
    Was de kinderboekenweek in de ZB leuk?
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @schrijverdezes: helaas geen tips over Slideshare.

    De Kinderboekenweek was zeer geslaagd, vooral dankzij de Dichtmasjien. Op Flickr kun je wat foto's gezien.

    Misschien kun je een keer op bezoek bij Schatrijk, de jeugdbibliotheek in Roosendaal. Daar hebben kinderen zelf de bibliotheek ingericht. Zie dit bericht op mijn weblog.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @ schrijver: dan toch alleen omdat het niet snel genoeg op mijn bureau beland is, want ik lees de vakbladen erg graag. Wat dat betreft zou ik vaker aan de balie moeten zitten: dan jat ik ze altijd even uit de kast

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Henk,
    Jammer van de tips over de slide-show, ik zag in jou wel een ervaringsdeskundige. Ik heb hem er nog eens opnieuw opgezet en bij mij werkt-ie nu in elk geval. Elders ook hoop ik. En zo'n blogpostje is morgen trouwens toch weer uit beeld.
    Je link naar Flickr werkt niet (bij mij). Ik kan het ook zelf opzoeken natuurlijk.
    Die tip over Schatrijk is leuk, dankjewel! Of het er ooit van komt is een tweede, ik heb slechts één vrije dag (buiten het weekend) en die is altijd veel te snel om... Als ik nou jeugdbibliothecaris was kon ik er ook 's op werkbezoek, maar dat zit er nu niet in. Ik ga in elk geval eens uitgebreid naar de foto's kijken.
    Fijn dat de kinderboekenweek een succes was! Wat is precies een Dichtmasjien, of zie ik dat vanzelf op de foto's?
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Edwin,
    Zo bedoelde ik het ook natuurlijk! Digitaal ben je iedereen te snel af, maar op papier hebben we nog een kansje.
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  9. En foto's van het bezoek aan de bibliotheken in Brabant (o.a. Roosendaal).

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ha Henk,
    Dankjewel! Daar ga ik dit weekend eens even goed voor zitten.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen