WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 17 september 2008

Monnikenwerkje


















Bron: Flickr, foto: strange skies

Gisteravond dacht ik: laat ik 's iets nuttigs doen. Ik wist dat er op een paar weblogs iets gestaan had over het koppelen van WorldCat aan Wikipedia en dat leek me wel iets wat ik wilde proberen, vooral ook omdat ik op LibraryLingo las dat 'elke simpele ziel dat zelf kan doen'. Tja, misschien ben ik niet simpel genoeg, maar in elk geval viel het me niet mee en kreeg ik er weer een echt ouderwets 23dingen-gevoel bij. Maar uiteindelijk is het gelukt. Ik heb er ook de instructies van ZB Digitaal en infocaris bijgehaald en had op het laatst allerlei schermen openstaan om hier dit en daar dat te kopiëren en het daarna tot één code te plakken. En tenslotte had ik dan toch David Grossman en Simon Vestdijk in de Engelstalige Wikipedia van een link naar WorldCat voorzien.

Ik vroeg infocaris of hij me misschien kon vertellen of het simpeler kon en hij gaf me meteen allerlei tips, wat erg aardig is natuurlijk, maar die leken me toch écht niet voor simpele zielen, dus als ik het nog 's ga doen, doe ik het maar gewoon weer zoals gisteren. Vandaag aan Vestdijk in de Nederlandse Wikipedia een link toegevoegd en er twee gemaakt voor Arnon Grunberg. (Grossman staat niet in de Nederlandse versie.)

Bij Vestdijk bleek al een externe link te staan naar de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren en, wellicht wat overmoedig, dacht ik: dat moet voor een ander ook kunnen. Ik probeerde te achterhalen hoe die link in elkaar zat, meende dat te doorgronden, vulde de gegevens van Grunberg in en enigszins tot mijn verbazing werkte het nog ook en staat Grunberg nu gelinkt (helemaal onderaan bij 'externe links') naar zowel de dbnl als naar WorldCat. Zo laat men soms toch eens een spoortje achter in de wereldgeschiedenis.

Het idee om WorldCat te verbinden aan Wikipedia bevalt me wel, als middel om de bibliotheek digitaal zichtbaarder te maken. En als ik het kan, kan iedereen het, dus als je er ook wat in ziet, probeer het dan eens zou ik zeggen. Als we nou om te beginnen eens alle Nederlandse auteurs over alle Nederlandse bibliothecarissen verdelen en iedereen steekt er een paar vrije uurtjes is, dan zijn we in een dag klaar. Benieuwd hoe lang het écht gaat duren, als het al ooit afkomt...

Het ouderwetse 23dingen-gevoel had ook nog een andere oorzaak, maar daarover later. Men moet nu eenmaal niet altijd achter de pc zitten: slecht voor de orde in huis, tuin & keuken én natuurlijk voor het milieu.

O ja, ik kwam tijdens mijn activiteiten nog iets grappigs tegen: een weblog van Tirza, je weet wel de hoofdpersoon van het boek van Grunberg. Ongetwijfeld ook een product van de schrijver zelf, misschien zelfs wel inclusief (een deel van) de reacties. Hoe doet die man dat toch allemaal?! (Ik vind het overigens flauw van degene die het blog van Tirza in Wikipedia gezet heeft om het 'neplog' te noemen. Ja, dat kan ik natuurlijk veranderen, maar dat doe ik niet.)

6 opmerkingen:

  1. Ha Schrijver,
    Tof plan, intussen bak ik een taart.
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Anna,
    Een taart bakken is ook altijd een tof plan, maar wat voor taart en voor wie eigenlijk? Toch niet voor alle bibliothecarissen van Nederland neem ik aan?
    Groet van schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ha Schrijver,
    Hoeveel bibliothecarissen zijn er eigenlijk in Nederland?
    Ik dacht aan een perentaart met walnoten en chocola en iedere bibliothecaris die klaar is met het kopiëren van z'n string kan dan een stukje taart komen eten idtvdb.
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ha Anna,
    Ik heb werkelijk geen idee hoeveel bibliothecarissen er in Nederland zijn. Misschien kunnen de j.m. het googelen, als je het echt wilt weten. Dat het er te veel zijn om allemaal van taart te voorzien denk ik wel. Maar als de voorwaarde is dat ze eerst hun string kopiëren dan zal het wel weer meevallen denk ik. Perentaart met walnoten en chocola klinkt ontzettend lekker. Misschien wel net zo lekker als appelaart met walnoten en amandelspijs! Verzin je zo'n taart zelf, of heb je er een recept van? (Ik bedoel nu weer van de perentaart.) Als je een recept hebt zou ik dat wel heel graag willen hebben, kan dat? Of staat het in een boek?
    Groeten voor jou & de hele commune & aan de egel (als dat lukt), schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Schrijver,
    De taart komt van een recept in het o.p.:
    -Schil 4 peren en snij ze in vieren, leg ze in een schaaltje citroensap (tegen verkleuren).
    -Breek 200 gr. pure chocola in stukjes, pel wat noten.
    -Meng 250 gr. boter met 200 gr. basterdsuiker, een zakje vanillesuiker, wat citroenrasp en een kippenei, beetje zout. Schuimig mixen.
    -Voeg 300 gr. bloem en een half zakje bakpoeder toe (geen gist!), mix weer maar niet lang.
    -Roer de stukjes chocolade en noten erdoor.
    -Vul een springvorm met de helft van het deeg, leg de peren erop, dan de rest van het deeg erbij.
    -Taart in de oven zetten, 200 graden, ongeveer 35 minuten.
    -Anna berichten en koffie zetten.

    Groet, Anna
    vrfctwrd doet mee: 'cmeqk'!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Anna,
    Dankjewel!! Klinkt niet te moeilijk, maar wel erg lekker. Ik wist nooit waar je bakpoeder kon kopen, maar dat weet ik sinds kort ook, dus niets houdt me tegen, eigenlijk...
    Ik zal je zeker berichten als hij klaar staat. Via sms of via het blog, wat is het beste?
    Het vrfctwrd was inderdaad heel tpsslk!
    Nogmaals dank en groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen