WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

vrijdag 12 september 2008

ABC 2

Bron: Flickr, foto: eron01

Naar men zegt

Naar men zegt is dit
het leven der wijzen:

niet meer bewegen stilstaan als een berg
zeer ouderwetse liefdesbrieven lezen
een kerkboek kopiëren zonder lachen
bij willekeurige voorbijgangers
naar hun gezondheid informeren

1 boek bezitten met het alfabet
letter voor letter op een ander blad geschreven
daar lang in lezen
dan tevreden als een varen
het lichaam samenvouwen
en gaan slapen.

Ellen Warmond


6 opmerkingen:

 1. Dag Schrijverdezes,
  Hoewel ik al jouw stukjes met veel belangstelling en vaak met bewondering lees, reageer ik er vrijwel nooit op. Dat komt voornamelijk door het feit dat ze zich grotendeels afspelen op een terrein dat ik niet (meer) ken en waar ik dus ook geen oordeel over mag en kan geven. Waar ik wel over kan oordelen is de keuze van de foto's. Die plaatjes vind ik over 't algemeen heel mooi. De afbeelding van dat islamitische meisje bv. levert een prachtige illustatie op en ook de foto van gisteren vind ik erg geslaagd. En wat dat gedicht betreft: hoe oud ik ook al ben, ik weet nu dat ik nog steeds niet wijs geworden ben!
  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Tachtigplusser,
  Het 'terrein' waar ik over schrijf is mij ook grotendeels onbekend hoor. Veel van wat ik opschrijf komt voort uit verwondering over wat ik zie en het is vaak een 'wij zien het maar doorgronden 't niet'.
  Dank voor je complimenten over de foto's. Die komen uiteraard de makers ervan toe en dat ben ik op een uitzondering na, nooit zelf. Wel probeer ik altijd iets te vinden dat bij het stukje past (en daar gaat soms best veel tijd in zitten).
  En ja, míj lijkt het ook niet zo van wijsheid getuigen om alleen nog het ABC te lezen, maar over de schrijver Hotz gaat b.v. het verhaal dat, toen hij op hoge leeftijd vrijwel niets meer zag, zijn vrouw met zeer grote letters een korte uitspraak voor hem opschreef, waar hij dan de hele dag over nadacht. (Of hij zich vervolgens als een varen in elkaar vouwde is voor zover ik weet niet bekend.)
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi schrijverdezes.
  Prachtig gedicht, bedankt!!
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Joke,
  En jij bedankt voor je reactie! Ik ken de dichteres verder niet, jij wel?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Schrijver,
  Geweldig filmpje!
  Lijkt me een prachtig sinterklaaskado dat boek..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Tenaanval,
  De kruidnootjes liggen al in de winkel, dus je kunt ook wel vast aan je verlanglijstje beginnen. Het staat me bij dat ik het boek ook ergens in het echt gezien heb, maar ik weet niet meer waar...
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen