WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

maandag 15 september 2008

Doorzichtig

Hier is de website van Fokke & Sukke te vinden

Nog even over Twitter. Ik lees de laatste tijd hier en daar wel eens dat de maatschappij door Twitter en andere 'sociale' sites zoals b.v. Hyves, 'eerlijker' en 'transparanter' zou worden. Ik heb daar 's een poosje over nagedacht en ik geloof er eigenlijk niks van.

Uit onderzoek omtrent enquêtes is bekend dat mensen geneigd zijn sociaal wenselijke i.p.v. eerlijke antwoorden te geven op vragen die hun gesteld worden. Als een interviewer je b.v. vraagt: 'slaat u uw kinderen wel eens?' dan zul je niet zo gemakkelijk zeggen: 'elke dag', maar eerder iets als: 'eigenlijk nooit' of 'alleen als ze héél vervelend zijn'. Ook als je anoniem via een vragenformulier kunt antwoorden blijkt dit zo te werken. Dat zal ook wel te maken hebben met het feit dat je ook voor jezelf bepaalde zaken niet graag toegeeft.

Ik denk dat dit 'sociaal gewenste gedrag' ook op internet een rol speelt. En bij zoiets als Twitter al helemaal. Als je een aantal keren per dag aan je medemens laat weten wat je aan het doen bent kies je toch eerder voor 'net samen met mijn vrouw een grote afwas gedaan & nu gezellig aan de koffie' (dit past hoop ik nog in een Twitterbericht?) dan voor 'net mijn vrouw eens flink uitgescholden en daarna kwaad naar boven gelopen'. Dat lijkt me ook logisch en verstandig. Maar transparanter wordt de wereld er niet van, dat lijkt me een illusie. Mij zou zo'n transparante wereld ook niet echt ideaal lijken, maar dat is iets anders.

Wees eens eerlijk, heb je je op je weblog nooit eens mooier of interessanter voorgedaan dan je op dat moment was? Het sociaal gewenste antwoord is hier uiteraard: 'nee hoor, echt niet', of 'misschien een keer een heel klein beetje'...

10 opmerkingen:

 1. Feit en fictie lopen vaak door elkaar, dat weet ik wel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Edwin,
  'Dichters liegen de waarheid,' schijnt Bertus Aafjes gezegd te hebben. Misschien kan 'Bloggers liegen de waarheid' op jouw naam geboekstaafd worden.
  Groet van schrvrds

  BeantwoordenVerwijderen
 3. "Misschien een keer een heel klein beetje"

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ai gewêtensvraag
  en dan ook nog antwoorden dat iedereen het kan lezen ...^^

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha Angeline,
  Ik had er al zo'n vermoeden van...
  Maar gelukkig is wetenschappelijk aangetoond dat het algemeen menselijk is.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha Steenwijk23,
  Niet antwoorden kan gelukkig ook!
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als ik oude dagboeken nalees dan kloppen ze niet met mijn geheugen. Waar ligt de leugen, op papier of in het brein?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha AvA,
  Dat zal wel niet meer zijn na te gaan neem ik aan. Wel schijnt het geheugen vaak een onbetrouwbare informant te zijn. Maar een dagboek wellicht ook.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ha Schrijver,
  Eerlijk? Nooit.
  Groet, Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Anna,
  Ik dacht: dit heeft volgens mij iets met Kretenzers te maken en toen ik het ging googelen bleek het de Paradox van Epimenides te zijn.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen