WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zaterdag 13 september 2008

Mag ik even uw aandacht?


Bron:Flickr, foto: Adam "Slice" Kuban

In Verst verleden vertelt Hanny Michaelis: 'Mijn moeder was een fenomeen: ze kon breien en lezen tegelijk.' Toen ik dat las dacht ik: maar dat kan ik ook! Nooit geweten dat het iets bijzonders was, want míjn moeder kan het ook, dus ik dacht dat het zo hoorde. Ik schrijf dit maar even op om te laten zien dat wat ik over 'multitasking' wil gaan zeggen niet voortkomt uit jaloezie.

Jan geeft op zijn weblog antwoord op de vraag van Wouter naar de redenen waarom hij blogt. Hierop kwam een reactie van Wim Keizer en die schreef o.a. dit:

'Met veel instemming zag ik zaterdag in de opiniebijlage van NRC Handelsblad het verhaal van Marjoleine de Vos over het onzinnige van multitasking en het zinnige van rustig, geconcentreerd, met alle inzet, één ding tegelijk te doen.'

Ik had dat artikel gemist, want wie blogt komt soms niet aan de krant toe, maar ik las het daarnet alsnog. Voor wie geïnteresseerd is, is dit de link. (Ik geloof warempel dat het me nu eindelijk gelukt is een link naar het NRC-archief te maken.) Ik heb het eveneens met veel instemming en daarnaast met genoegen gelezen (dankjewel Wim, voor de tip, al zul je dit wel niet lezen) en kon maar met moeite kiezen welke alinea ik zou overnemen, maar het werd deze:

De wereld probeert ons er op zeer vindingrijke wijze steeds heviger van te overtuigen dat het paradijs op aarde aanbreekt als we alles tegelijk overal kunnen doen. Heerlijk in de zeilboot zitten e-mailen, verrukkelijk naar muziek luisteren via je mobiele telefoon waarmee je tevens foto's maakt en op internet surft terwijl je op familiebezoek bent: we verliezen geen seconde, we leven volop, we zijn dynamisch.

De Vos zegt dat je iets pas goed kunt doen als je het met volle aandacht doet. Als je een gesprek voert en tegelijk tv kijkt zullen zowel het gesprek als het tv-programma slecht tot je doordringen. Als je een artikel schrijft en tussendoor af en toe je e-mail leest zal het een minder goed artikel worden dan als je je erop concentreert. En ga zo maar door. Allerlei onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat mensen als ze meer dingen tegelijk doen die dingen slechter doe dan als ze ze na elkaar doen. En je spaart er ook nog eens geen tijd mee. De Vos pleit daarom voor seriële volle aandacht.

Ik vond het een overtuigend artikel. Wat het met de bibliotheek te maken heeft weet ik zo gauw even niet, dus eigenlijk zou ik het er hier misschien niet over moeten hebben. Maar er is in elk geval een verband met lezen, dus vooruit maar.

Dat multitasken iets is van de 'moderne jongere', die moeiteloos praat, sms't en tv kijkt tegelijk en intussen ook nog zijn huiswerk leert (althans ernaar kijkt), geloof ik niet. Ik zie nog meneer B. voor me, zo'n jaar of 25 geleden, hij was een jaar of 45 schat ik en expediteur bij het R'damse havenbedrijf waar ik toen werkte: aan elk oor een telefoonhoorn (zo'n zwarte), een ervan vastgeklemd tussen kin en schouder om nog een hand vrij te hebben om iets op te schrijven, beurtelings in beide hoorns sprekend, misschien zelfs wel in verschillende talen, en ondertussen ook nog 's iets uitrekenend op een telmachine (zo'n ouderwetse, weetjewel). Als dat geen multitasken was. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat meneer B. na afloop van zo'n krachttoer wel eens enkele krachttermen gebruikte. Maar daar kijkt in de R'damse haven niemand van op.

12 opmerkingen:

 1. Een ding tegelijk is vaak beter inderdaad maar multitasken is vaak ook bittere noodzaak als je alles wilt doen wat je wilt doen.
  Tenzij je er bewust voor kiest om bepaalde dingen niet te doen natuurlijk maar zelfs dan nog...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha Edwin,
  Ja, soms moet je wel eens een paar dingen tegelijk doen natuurlijk. Maar het schijnt zo te zijn dat je er geen tijd mee bespaart, dus het lijkt me verstandig de dingen zoveel mogelijk na elkaar te doen als je de kans hebt want je doet ze dan wel beter, als wij de psiegologiese testers mogen geloven. Hoewel lezen tijdens het breien volgens mij geen slechtere breiwerken oplevert. Het gaat dus misschien goed als een van de taken puur routine is.
  Lees verder vooral het artikel van De Vos, dat is overtuigender dan mijn stukje.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Multitasken is dus van alle tijden. Maar ik vind het wel een prestatie hoe jij verschillende blogposts aan elkaar knopt met een rode draad.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Wow!ter,
  Toen ik besloot het erop te wagen na de 23dingen een poosje door te blijven bloggen dacht ik: het moet niet over mezelf gaan, maar over min of meer bibliotheekgerelateerde zaken en misschien over boeken (en over mezelf alleen voor zover ik ook bibliotheekgerelateerd ben of iemand die wel eens een boek leest). Blijkbaar is dat gelukt, als jij een rode draad constateert. Dat geeft me wel een beetje voldoening. Hoewel..., welke draad zie je eigenlijk?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag schrijver,
  Net terug van een fietsvakantie (geldt dat ook als multitasking: trappen-kijken-ruiken-nadenken of is dat toch gewoon genieten?) je postings gelezen. Ook veel aan je(blog) gedacht tijdens de vakantie, want ik las Marguerite Duras (La pluie d'été) voor het slapen gaan. Dat boek zou jouw rode draad kunnen zijn. Het gaat niet zo zeer over de macht van het woord alswel over de machteloosheid van het woordeloos zijn: de frustraties van de ongeletterden in de banlieux van Frankrijk die zelfs niet in staat zijn hun frustratie te verwoorden, laat staan te beschrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag AvA,
  Alweer terug! Wat gaat de tijd toch snel... Ik hoop dat je het fijn gehad hebt en dat het niet teveel regende. Vestdijk schreef 's dat nadenken het beste gaat tijdens een gestage rustige beweging. Zelf denk ik dan altijd aan de bus, maar fietsen moet er ook onder vallen lijkt me. Het boek dat je noemt zou ik graag lezen; ik hoop dat het vertaald is, maar 'dat zoeken we op'.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Schrijverdezes,
  Een poosje geleden hadden we het erover dat ik regelmatig je 'stukjes' nog lees. Toen zei je dat je het leuk zou vinden om eens iets van me te horen. Bij deze dan. Volgens mij kun je iets alleen maar echt goed doen als je er je volle aandacht aan schenkt. Af en toe krijg ik dan ook het gevoel dat er te veel op me af komt en ik toch echt keuzes moet maken voor wat ik wel of niet doe. Het benauwt me soms al die informatie die maar op je af blijft komen en die soms best interessant is. Groetjes van mij Stadroos

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dag Schrijverdezes!
  Eindelijk een onderwerp waar ik door ervaring ook iets over kan zeggen. Ik denk dat je gelijk hebt dat meer intellectuele bezigheden waarschijnlijk vaak met routinematige handelingen gecombineerd kunnen worden. Ik heb daar geen ervaring mee. Hoewel, en daar denk ik nu opeens aan, al fietsend of lopend kun je je gedachten vaak goed ordenen (als het tenminste niet te druk is!). Zelf kan ik mijn aandacht beslist niet over twee onderwerpen verdelen. Nu ik ben ga bloggen, lees ik bv. (tot mijn spijt, dat wel!)geen boek meer. Toen ik op de kweekschool zat waren er een paar medeleerlingen die naast de normale opleiding nog een tweede studie deden. Ik heb dat toen ook geprobeerd, maar het lukte me niet. Ik besprak dat met mijn leraar psychlogie. Die zei (tot mijn troost!) dat dat er gewoon zulke mensen waren en dat het niets met intelligentie te maken had. Het betrof meestal mensen die erg perfectionistisch waren. Nou, daar kon ik mezelf wel in herkennen.
  Overigens: wat een lelijk woord is dat multitasken!
  H.gr. 80+

  BeantwoordenVerwijderen
 9. @ Schrijver: ik probeer het ook regelmatig omdat het mij simpelweg niet lukt heel veel tegelijk te doen. Maar zoals op dit moment is het vaak. Ik luister een muziekje via de pc, heb netvibes open staan, de mail en blogger. Al reagerend en lezend kom ik dan automatisch weer tot een item en verwerk ik dat in een postje. Tegen de tijd dat ik daar klaar mee ben zijn er vaak dan weer reacties of mails (in een van de accounts en die beantwoord ik dan meestal meteen). tegen de tijd dat je daar klaar mee bent is er nieuwe rss.

  Ad infinitum.

  Daarom is het heel belangrijk dat je de hele vetzooi gewoon even uitzet en wat anders gaat doen want in mijn geval kan het zonder probleem doorgaan van 9 tot 9. Dolly Parton wist niet waar ze het over had :-))

  Fijne zondag!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Stadroos,
  Leuk iets van je te horen! Ik ervaar het net zo als jij: er komt zoveel informatie op je af dat het soms benauwend is. Meestal lukt het me overigens wel aardig om me er voor af te sluiten, maar dat is weer niet altijd verstandig. Het draait altijd om keuzes maken, maar dat vind ik bepaald niet eenvoudig. Daarom vind ik het heerlijk dat ik werk heb waarin ik niet voortdurend keuzes hoef te maken. Hoewel, ik maak eigenlijk natuurlijk de hele dag keuezes, zoals: doe ik Anke de Graaf of Margreet van Hoorn in de collectie (meestal allebei), maar dat zijn tenmiste keuzes die ik goed kan overzien.
  Tot ziens (al gebeurt dat de laatste tijd niet zo vaak meer) en groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Tachtigplusser,
  Ik dacht er vandaag al eerder aan (en schreef het elders in een reactie): Vestdijk zegt ergens dat je het beste kunt nadenken tijdens een rustige gestage beweging.
  Ik vind het zelf ook erg jammer dat je niet kunt bloggen en lezen tegelijk, want dat kan helaas écht niet... En eigenlijk hou ik meer van lezen geloof ik. Maar dat zal elke psiegoloog tegenspreken, want anders zou ik het wel doen nietwaar.
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ha Edwin,
  Er zijn natuurlijk op elke regel uitzonderingen en misschien ben jij wel iemand die gewoon drie dingen tegelijk goed kan doen. Als íemand het kan ben jij het wel. Ze zeggen trouwens dat vrouwen er beter in zijn; dat zal wel evolutionair bepaald zijn... Ik heb wel 's geprobeerd te lezen tijdens het koken maar dat liep niet goed af.
  Vertel mij a.u.b. iets meer over Dolly Parton, of moet ik dat maar even googelen?
  Groet van schrvrdzs

  BeantwoordenVerwijderen