WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 24 september 2008

Kan het niet een beetje netter?



















Foto gevonden op de website van Jan Smit

'Het ouderwetse 23dingen-gevoel had ook nog een andere oorzaak, maar daarover later,' schreef ik in mijn stukje over het maken van verwijzingen naar WorldCat in Wikipedia. Inmiddels ben ik daar overigens volgens het 'al doende leert men'-principe wat handiger in geworden en af en toe maak ik er weer eens een paar. Ik was begonnen met schrijvers, maar later bedacht ik dat dat misschien niet het allernuttigst is omdat de meeste mensen wel weten dat je, als je iets van of over een bepaalde schrijver wilt lezen, dat mogelijkerwijs in de bibliotheek kunt vinden. Dus, geïnspireerd door LibraryLingo, waar Anky van Grunsven als voorbeeld werd genoemd, besloot ik mij eerst eens maar op de BN-ers te richten en voegde ik een verwijzing naar WorldCat toe bij o.a. Wouter Bos en Marco Borsato. Aangezien ik niet erg op de hoogte ben van wie de bekendste BN-ers zijn houd ik mij aanbevolen voor tips. Jant(je) Smit wilde overigens niet lukken want die heeft geen cijfercode in WorldCat. Komt dat omdat hij nooit iets geschreven heeft of waar ligt het aan?

Maar nu ter zake: waar kwam dat ouderwetse 23dingen gevoel vandaan? Ik voelde me weer terug bij de opdracht over ding 21: AquaBrowser-My Discoveries, waar ik mij een half jaar geleden mee bezig hield. Ik verbaasde me er toen over dat je in de catalogus van de OBA, als je op zoek bent naar Simon Vestdijk 1. zo'n merkwaardige woordenwolk vol non-informatie en 2. vier verschillende treffers voor dezelfde Simon Vestdijk krijgt.

En kijk eens wat ik kreeg toen ik Simon Vestdijk in WorldCat Identities opzocht, om met het verkregen nummer een link in Wikipedia te kunnen maken:





















(Klik op het plaatje om het te vergroten.)

Natuurlijk is de eerste treffer de beste, maar aan de andere hangen ook een of meer titels. Ook nu vraag ik me weer af: waarom maak je zo'n mooie & goed werkende catalogus (bij deze kwalificatie ga ik geheel af op wat ik er over gelezen heb, b.v. hier) en laat je er vervolgens zoveel rotzooi in zitten?

Ik heb, zoals eerder vermeld, geen bibliotheekopleiding gevolgd (jammer maar helaas) en weet bijgevolg van catalogi slechts wat ik moet weten om er iets in te kunnen opzoeken. Maar dat is ook precies wat onze klanten willen: iets opzoeken en graag zo snel & overzichtelijk mogelijk. En dan willen ze om te beginnen één treffer voor Vestdijk vinden en daarachter netjes gesorteerd wat hij allemaal geschreven heeft en wat er over hem gepubliceerd is en waar het te vinden of aan te vragen is. En dan willen ze misschien daarná nog best ff lekker taggen enzo, maar eerst willen ze vinden wat ze zoeken. Lijkt mij.

Ik ga er bij het bovenstaande van uit dat WorldCat Identities voor het 'grote publiek' bedoeld is. Als ik mij daarin vergis hoor ik het graag. Dan is het allemaal natuurlijk wat minder erg, maar blijf ik het toch vreemd vinden.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Schrijver,

    Ik heb ook geen verstand van catalogi maar weet wel dat Worldcat niets anders doet dan gegevens uit de GGC gebruiken. Het is aan de aangesloten bibliotheken om die data up to date te houden...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Edwin,
    Je hebt er ongetwijfeld meer verstand van dan ik. Wat is de GGC? (Sorry dat ik dat niet weet.) Ik begrijp wel dat WorldCat niet meer is dan de som der delen, maar je zou wensen dat het dat wél was. Waarom vraagt WorldCat niet aan de deelnemers om eerst eens opruiming te houden, waarom bekijken bibliotheken hun catalogus eerst niet eens kritisch voor ze hem wereldwijd presenteren, waarom kijkt WorldCat het resultaat niet na (of laat het nakijken) op rare vermeldingen?
    Ik vind overigens wél dat je met WordCat goed & prettig kunt zoeken, maar wat je dan vindt vind ik soms een rommeltje. Dat maakt op mij, als gewone lener, geen erg professionele indruk.
    Groet van schvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen