WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

woensdag 17 oktober 2012

Mooi / meegenomen























Blogvriendin Anna wees mij erop dat op een van de uit de Kunsthal gestolen schilderijen een liseuse staat. Het is La liseuse en blanc et jaune (1919) van Henri Matisse (1869-1954).

10 opmerkingen:

  1. Ha Anna,
    Ja, raar hè, dat dat er niet bijstaat.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Schrijver,
    'Bleu' bedoelde ik. Ja, het is curieus maar misschien precies de bedoeling. Je blijft langer naar de liseuse kijken en je gaat je afvragen waarom blauw niet genoemd wordt. En ineens wist ik het! De jurk is gerestyled! Zou dat het zijn, peut-être?
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Anna,
      Je ne sais pas! Wat bedoel je met gerestyled? En waarom denk je het? Maar wat betreft dat ontbrekende bleu in de titel, daar heb je vast gelijk in. Dat je dan langer blijft kijken. Vind jij ook dat al die liseuses van Matisse zo treurig kijken? Waar zou dat aan kunnen liggen?
      Groet, schrvrdzs

      Verwijderen
  3. Ha Schrijver,
    Het bovenstukje van de jurk, met die spaghetti-bandjes, ziet dat er niet mal uit? Het klopt niet, dacht ik, zo'n slecht ontwerp, er is aan de jurk 'gesleuteld'. Onder het blauw zit de originele jurk, wit of geel of allebei. Hoe langer je kijkt, hoe beter je het ziet.
    Van zo'n treurige jurk wordt geen enkele liseuse vrolijk. Maar toch lijkt het haar niet te deren, ze leest dapper door. Die andere liseuses kan ik nu niet zien, welke van de drie vond jij het treurigst?
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Anna,
      Het is beslist een merkwaardige jurk. Die witte mouwen lijken er wel los overheen te zitten. Ik dacht ineens aan het woord 'mouwsjaal'.
      Ik geloof dat ik de bovenste van de drie het treurigst vind kijken, maar de gestolen liseuse is misschien nog wel treuriger. Misschien waren ze dat poseren wel heel erg zat? Of is het: misschien was ze het poseren wel heel erg zat? Want het zou me niet verbazen als het steeds dezelfde vrouw is. Hoewel die onderste wel weer een ander lijkt. Dus laat ik maar zeggen: vaak dezelfde.
      Groet, schrvrdzs

      Verwijderen
  4. Ha Schrijver,
    Die rare mouwen waren ons ook opgevallen. Als het 'mouwsjaals' zijn is dat de verklaring. Zijn zulke mouwen iets van die tijd, waren ze 'en vogue'? Ik kende het woord niet. Als de mouwen los zitten en de blauwe jurk er later bijgeschilderd is, dan zat de liseuse er eerst misschien een stuk zomerser bij!
    Ja, de liseuses hebben wel wat van elkaar weg met dat zwarte hoofdhaar. De onderste liseuse is Marguerite, de dochter van Matisse, de anderen niet (enfin ..)
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha Anna,
    Het is volgens mij 'mouwsjaal', een enkelvoud dus. Dat was een soort sjaal met mouwen eraan. Maar ik weet het maar vaag hoor, het is iets van voor mijn tijd. Of ze 'en vogue' zijn geweest weet ik niet. Het lijkt me in een koud huis of muizenhol overigens best een lekker kledingstuk. Misschien moet ik weer eens gaan breien. Alweer een zucht...
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Schrijver,
    Ah, je comprends! Ja, breien is leuk en dik meditatief, dat laatste las ik pas in het o.p.
    Je moet wel mindfull breien, zodat je in de breiosfeer komt en dan op andere gedachten. Zuchten past er goed bij, denk ik, en als het dan ook nog een warm kledingstuk oplevert ...
    Groet, Anna

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Anna,
      Ik weet niet of dit wel het soort breien is dat bij me past. Maar het uiteindelijke kledingstuk telt, dat is zo.
      Groet, schrvrdzs

      Verwijderen